Missa inte Ny demokratis valfilm från 1991

Allt var inte bättre förr. När vi nu ändå är inne på valfilmer måste jag tipsa om en från Ny demokrati. Man glömmer, inser jag. Tänk att det här partiet fick 6,5 procent av rösterna i riksdagsvalet 1991. Tipset har jag fått från en gammal postning på Svd:s ledarblogg. Håller med Svd om att det finns en hel del att förundras över och roas av i den över 9 minuter långa filmen.

Vi ser t ex en optimistisk John Bouvin som gjorde sig känd för uttalanden om att lösa befolkningsöverskottet i Afrika (som för övrigt inte är något problem, problemet med just överbefolkning finns väl snarare i Asien) med att sätta ut barnen till lejonen. Vi ser Vivianne Franzén som senare hotade med att alla barn snart måste vända huvudena mot Mecka. Båda kom under korta perioder under partiets nerförsbacke att fungera som partiledare. Klädmodet 1991 var väl inte någon höjdpunkt men det klädesplagg som mest kom att symbolisera Ny demokrati var trots allt Ians hattar som ser vi flera exempel på.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Bert Karlsson, Ian Wachtmeister, John Bouvin, ny demokrati, valfilmer, Vivianne Franzén. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Missa inte Ny demokratis valfilm från 1991

 1. Kunskapslistan skriver:

  Bouvin ville inte lösa något befolkningsöverskott med att sätta ut barn till lejon. Det är ohederligt att påstå det.Bouvin sade att skälet till varför matproduktionen inte räckte till i vissa delar av Afrika var att befolkningen ökar pga västerländsk hjälp och att förr så togs vissa av barnen av lejon och liknande.Visserligen en skrämmande förenkling men lik förbannat inte samma sak.

 2. Ian var ju både rolig och duktig som politiker. Sedan var ju NyDs program oerhört bra i jämförelse med övriga partier i riksdagen. det var inte där problemet låg.Det som blev det komsika arvet av NyD var ju sönderfallet och hur alla drog åt oilka håll så länge det fanns en krona kvar i partiet. Att det blev så var ju partiets organisation, eller bristen av den. NyD var uppbyggt som ett företag och inte som ett parti – det fungerade inte, det insåg Ian och försvann. Då fanns det inget som kunde hålla ihop partiet.Sedan är väl jiurnalistkårens ständiga skratt lite av dålig samvete också, det var media som tog dem till riksdagen. Precis som man i år går med Piratpartiet i EU-valet eller Junilistan för fem år sedan.Roliga och ofarliga partier kan man lyfta in i media och parlament, det kostar inget och säljer tidningar. Men NyD var en missräkning man skäms för än.

 3. Milla skriver:

  Det är ju detta som är sorligt,man kan håna och skratta åt NyD i många avseenden. Men hade dom fel egentligen? Tyvärr inte. Och mycket av deras politik som dom fick så mycket skit för annamades senare av våra etablerade partier.Men håll med om att Ian var en frisk fläkt =)

 4. Ja vi har ju i alla fall kommit så långt som att senska barn inte får fira skolavslutning i svenska skolor. Vivianne hade verkligen mer rätt i sin gissning än vad de flesta PK-journalister och politiker haft, precis som z999 understryker.

 5. z999 skriver:

  Vivianne Franzen hade fel, det blev värre än hennes framtidsvision-http://www.regeringen.se/sb/d/11358/a/127317

 6. roberth skriver:

  Onekligen har det blivit fler som vänder huvudet mot Mecka.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s