Bottennoteringar i slaget om bästa valfilmen

Alla partier verkar ha svårt att få till sina valkampanjer inför EU-valet. EU känns byråkratiskt och avlägset. Ett försök att nå ut är partiernas valfilmer. Lyckas de? Döm själva. Här kommer först de som sänts i TV4:

* Folkpartiet satsar på den ultimata kärringen Marit Paulsen: ”Vi ska inte plocka russinen ur kakan”, ”En tråkig tant ger inte upp”,

* Kristdemokraterna lyfter fram unga söta Ella Bohlin men tror inte hon klarar sig utan Göran Hägglund vid sin sida.

* Moderaterna kör en väldigt konstig tatueringsfilm som ni kan se här.

* Centerpartiet tycker att EU är bra för att få ner bollar ur träd.

Rödgröna blocket visar bara sina filmer på webben. Här är Miljöpartiets filmer. Vänsterpartiet kör rejält lågbudget med en kvinna som krampaktigt kramar en bebis, inte tittar i kameran och ljudet är så dåligt att man knappt hör vad hon säger. Men det verkar handla mycket om att det är just lågbudget. Socialdemokraternas innehåller en himla massa text och musiken låter plastigt som i TV-spelens barndom.

Junilistans film är välgörande rapp och rak om än rätt opersonlig medan Sverigedemokraterna lanserar sig med ett pompöst pekoral. Piratpartiet har utlyst en tävling på Facebook om att göra en valfilm för partiet, har inte sett några resultat.

Vilken tyckte jag var bäst? Svårt val. Fimerna är obegripliga eller övertydliga, kan inte se vem som skulle rösta på grund av någon enda av dessa filmer utom möjligen Folkpartiets. Marit Paulsen har en otvetydig karisma och det hon säger låter trots allt någorlunda trovärdigt.

Tyckt om valfilmerna: Second opinion, Metro teknik, Makthavare,

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ella Bohlin, EU-valet, Göran Hägglund, Marit Paulsen, valfilmer. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Bottennoteringar i slaget om bästa valfilmen

 1. Marit var minst dålig, om jag måste välja något men helst inte alls.Det finns massor med andra valfilmer, mer eller mindre obskyra. Bara ett fåtal är officiellt sanktionerade. Vänsterpartietär det parti som satsat minst, i princip inte alls. Slår man på You Tube hittar man mycket högt och lågt, moderaternas om ”den riktige Hökmark” är lite småkul.

 2. Den enda trovärdigheten i Marits politiska agenda är att den är fullkomligt utan principer och uttalat vulgärpopulistisk.

 3. z999 skriver:

  A-L-L:”Marit Paulsson har en otvetydig karisma och det hon säger låter trots allt någorlunda trovärdigt.”Men! Skärpning! Hon har sagt att hon tillhör den sista generationen som har upplevt krig i Europa och syftar på andra världskriget. Vidare har hon snackat om djurskyddet utan att nämna att halalslakt utan bedövning kommer att bli tillåtet i EU.

 4. Robsten skriver:

  ””Folkpartiets. Marit Paulsson har en otvetydig karisma och det hon säger låter trots allt någorlunda trovärdigt.””Att vi inte skall plocka russinen ur kakan? ja vad kan det betyda? Det finns bara en tolkning enligt logikens alla lagar.Vi förlorar på ett EMU-medlemsskap ”kakan”, men vi skall inte enkom bara plocka russinet ”EU-medlemsskapet i övrigt”, ”vi förlorar på att vara med i EMU, men vi skall vara med där endå av moraliska skäl. Ja jag håller med dig, hon verkar trovärdig, fast jag är betydligt mer skeptisk till russinet också.

 5. Niklas skriver:

  Det som påstås vara Vänsterpartiets valfilm är ju inte ens en film som någon har gjort. Vänsterpartiet har inte gjort några kampanjfilmer.

 6. Det har jag missat men det måste jag förtås genast kolla in!

 7. rasmus skriver:

  Hej Anna-Lena, såg du min topplista över de 32 tyska partiernas valfilmer? Jag tror du kan finna den underhållande. Observera särskilt DVU:s balett!http://copyriot.se/2009/05/23/tyska-partier-och-deras-valvideos-32-i-topp/

 8. Nej, SD-filmen är nog en av flera. Jag valde den eftersom den lyfts fram förutom av Rosenbergs blogg, som jag länkar till, även av t ex Carina Herrström och Stefan i Landskrona. De hör ju onekligen till de mer inflytelserika i partiet. Men rödgröna blockets filmer är inte heller de ”officiella” om man med det menar att de är klubbade att visa upp partiernas hållning utåt. Bara Alliansen har kommersiella valfilmer som sänds i TV4.

 9. Anders Eriksson skriver:

  Kan SD-filmen verkligen vara en officiell partifilm? Den var ju vedervärdig, även med SD-mått mätt.

 10. MX skriver:

  Varför buntas denna, uppenbart ”fan made”, SD-film ihop med övriga partiers officiella TV-reklamfilmer?Risken är ju uppenbar att läsare av denna blogg kan få för sig att detta är SDs officiella reklamfilm inför EP-valet.Det finns ju dussintals hemgjorda fan movies på Youtube som uppmanar folk att rösta på SD.Detta är bara en av dem.Så vitt jag vet så har SD inte producerat någon kampanjfilm inför EP-valet.Det närmaste man kommer är väl Sven-Olof Sällströms tal: ”Därför ska svenska folket rösta på SD”

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s