I en annan del av Skåne

I det nya numret av Ordfront magasin, som presenterades på Bok & Biblioteksmässan, finns ett reportage som jag skrivit om lantarbetarnas villkor. Jag besöker bl a en gård där alla som arbetar kommer från Transylvanien, den fattigaste delen av Rumänien, studerar fält med mögliga husvagnar för jordgubbsplockare, tittar närmare på en gurkmaskin där man hänger i elastiska band och plockar till huvudet svullnat upp som en medcinboll, lyssnar till berättelser som den om kvinnan och dottern som bodde under några SJ-pallar med en pressenning över etc.

Texten ligger inte ute på nätet, så vill ni läsa blir det till att pallra sig iväg och köpa tidningen (för er som inte prenumererar). Detta ovanligt fullmatade nummer innehåller dessutom bl a ett intressant samtal om mat mellan Mats Eric Nilsson, författare till boken ”Den hemlige kocken”, och Jerker Jansson, Ordfronts egen krönikör ”Den tänkande kocken”, en granskning av klimatkarriäristen Al Gore och en annan om regeringens kulturpolitik. Själv bidrar jag även med en krönika om alla mer eller mindre konstiga böcker som skrivs om Barack Obama.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i lantarbetare, migrantarbetare, migration, Ordfront magasin. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till I en annan del av Skåne

 1. Nej mållös är jag nog sällan, tycker få som träffar mig. Hur som.Jag tycker SAC lagt ner ett mycket viktigt arbete på att sätta fokus på de papperlösas situation i en tid då väldigt få i övrigt uppmärksammade hur de hade det. Men det är en liten organisation med små resurser och i längden är det förstås utmärkt om fler börjar engagera sig. Dessutom är det nödvändigt om man ska kunna driva igenom viktiga beslut som amnesti för de som varit här i några år. Där räcker det inte bara med att SAC kräver det.

 2. Anonymous skriver:

  He he. Mållös…. Den som följt dig ett tag skulle knappast komma på tanken. Annat än en liten nazi-palt kanske som tycker sig haa alla argument på hand/h

 3. Greger skriver:

  SAC:s kamp för de papperslösas rättigheter har visat sig vara ineffektiv. Varför då öht kommentera denna?

 4. Ja alltså jag var ju inte i studion och hade således inte hört Marc Abramssons kommentarer så mållös var jag väl inte. Jag står för att ND är demokrater till formen men inte till innehållet. D v s respekterar inte FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna till alla delar.Annars får jag nog kolla programmet i sin helhet på webben först innan jag kan kommentera resten. Men styrd av någon? Vem skulle det vara? Jag är vare sig avlönad eller styrd av någon som helst organisation, person, parti o dyl.Men det är väl typiskt att de tror och påstår det.

 5. Robban skriver:

  Yo!Såg dig på TV ang nationaldemokraternas krav på få komma in på skolor. Marc A. kommenterade dig i programmet och påstod ditt jobb är att tycka illa om nationalister. Du blev visst också mållös ang att partiet delvis skulle vara odemokratiskt när Marc säger att partiet uppfyller alla demokratiska krav.Stämmer marcs angrepp? Är du styrd ”ovanifrån” för att smutskasta ND och är ND ett demokratiskt parti som de påstår?http://www.nd.se/nyheter/dokument.asp?dokID=708

 6. Kritiken är orättfärdig: Vi hade med papperslösa på så många ställen i boken att detta i sig blev ett problem och vi tvingades strukturera om lite och flytta avsnitten för att det inte skulle kännas som upprepning. Det finns fortfarande massor med information om papperslösa i boken. Samtidigt kommer ju flera böcker som handlar bara om papperslösa, Kristina Mattssons utmärkta bok på Leopard som just fått ett stort pris och Stina Blombergs på Atlas som jag ännu inte har läst. Vi försöker bredda frågan genom att diskutera alla former av migrantarbetare, deras utsatthet och exploatering etc. Papperslösa utgör en liten del av alla migrantarbetare, en viktig del som det är viktigt att stödja. Men problemet är större än så. SAC har länge fokuserat på frågan men kommer inte heller åt mer än ett fåtal av alla papperslösa och har begränsade möjligheter att göra något radikalt. Det behövs fler aktörer, mer samarbete och att även LO:s fackförbund börjar agera, där börjar det ju äntligen hända saker.

 7. Anonymous skriver:

  Har du någon kommentar till påståendet att du osynliggör papperslösas kamp och SACs roll som publicerades i Arbetaren?http://www.arbetaren.se/articles/debatt20080930

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s