SAC har inte monopol på kampen för de papperslösa

Min och Mats Wingborgs bok om migrantarbetare väcker blandade känslor i LS Papperslösagrupp (syndikalisterna) som nyligen recenserades den i tidningen Arbetaren . Rubriken är ”Papperslösas kamp försvagas” vilket jag tycker är en ren verklighetsförfalskning. Det har väl inte talats så mycket om papperslösa på många år. Vi skriver en del i vår bok, som dock har ett bredare perspektiv och handlar om migrantarbetare i allmänhet (de flesta migrantarbetare vistas här reguljärt). Dessutom har det kommit flera böcker som mer fokuserar på just papperslösa. Dels finns Kristina Mattsons ”De papperslösa och de aningslösa” som kommit ut på Leopard och som fått entusiastiska recensioner t ex i Svd och DN.

Sedan kom nyligen Stina Blombergs ”Svart notis” på Atlas som recenserats t ex i Expressen och DN.

Men framför allt har LO och TCO öppnat ett fackligt center för papperslösa i Byggettans lokaler i Stockholm. Tanken är att det ska bli ytterligare flera liknande center i Sverige. Detta visar på en tydlig attitydförändring i facket i övrigt. SAC ska ha en eloge för att de lyft frågan och för sitt stora engagemang, men jag tycker de ska vara glada över att deras pionjärarbete nu drivs vidare även av andra. Sett ur det papperslösas synvinkel är det självklart så att ju fler aktörer och ju mer stöd ju bättre möjligheter till förbättringar.

Det finns några tidigare kommentarer kring SAC och papperslösa i ett tidigare inlägg på denna blogg.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Arbetaren, Atlas, Kristina Mattsson, Leopard, Mats Wingborg, migrantarbetare, papperslösa, Stina Blomberg. Bokmärk permalänken.

En kommentar till SAC har inte monopol på kampen för de papperslösa

  1. z999 skriver:

    Det finns en annan marginaliserad grupp som det talas alldeles för lite om och det är de kontolösa uttagskunderna (bankrånare). De kontolösa får betala skyhöga avgifter när de ska betala sina räkningar eftersom deras möjlighet till girering ofta saknas. Detta är något som staten borde åta sig att subventionera, det är en skam att detta kan förekomma i ett rikt land. Bankrånare vill inget hellre än jobba men det är inte så lätt när man inte har ett konto där pengarna kan sättas in.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s