Vem byter bäcken när sd:arna hamnar på långvården?

Kan inte undanhålla er ett citat ur Maciej Zarembas recension av Kristina Mattssons bok i DN som väl inte direkt rör det mest centrala i Kristinas bok men ändå kan ha ett visst intresse för er som läser denna blogg:

”Vem skall trösta Jimmie Åkesson när den dagen kommer? Det lär inte bli någon Gunbritt eller Kerstin. Inte heller lär någon Torsten pyssla om ledaren för ­sverigedemokraterna när hans tid är inne. Vårdarna lär nog heta Fatima, Ashanti eller kanske Boris. Om Jimmie Åkesson har tur, vill säga, och det finns pengar till hans blöja, rullator och pension. Just detta är nämligen osäkert. De tolv leda­möterna i Åkessons partistyrelse, till exempel, har tillsammans fjorton barn. Typiskt europeiskt, kan man säga. Men vill de vara säkra på sin pension bör de avla dubbelt så många. Det kommer de inte att göra, säger statistiken. Likväl förväntar de sig både pension, fler lintottar på gatorna och att en Gunbritt kommer med bäckenet. Det går inte ihop.”)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Jimmie Åkesson, Kristina Mattsson, Maciej Zarembas, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Vem byter bäcken när sd:arna hamnar på långvården?

 1. Anonymous skriver:

  Tråkigt att du är med och sprider den här fördomen-Ann Lena-om den(kommande) stora bristen på arbetskraft.Vi kommer att kunna både vårda och betala för våra äldre i framtiden.Den stora frågan är om vi kan bära kostnaden av alla de fler och fler innevånare i arbetsför ålder som stor utanför arbetsmarknaden.Ex. 1990 4.5 miljoner i arbete. 2008 fortfarande 4.5 miljoner i arbete medan antalet personer i arbetsför ålder ökat med 0.5 miljon.Nu går vi i in en lågkonjuktur av okänd längd.Samtidigt spår företrådare för industrin att 30%av alla industrijobb kommer att försvinna i framtiden o.s.v…

 2. Frågan är vem som vill byta bäcken på invandrare som pariserat på svenska arbetare i hela sitt liv när de blir gamla. Att SD då ligger över 10 % är rätt troligt, i teorin ger detta att en av tio inte vill ta hand om dessa människor (fast det ger ju givetvis över 10 % i praktiken).

 3. Anonymous skriver:

  Vem som skall byta blöjor i framtiden är enkelt att svara på; Ingen. Det kommer inte att finnas tillräckligt med arbeten som genererar tilräckligt mycket pengar för att hålla åldringsvården eller övriga offentliga sektorn igång. Det ekonomiska resonemang som ligger till grund för de flesta PK-iter är hopplöst föråldrat. Det kommer inte att bli någon framtida arbetskraftsbrist. De arbeten som låg till grund för välfärden har antingen flyttats ut eller ersatts av maskiner. Problemet är att Anna-Lena i likhet med de flesta är enbart akademiker som inte kan se verkligheten på något annat sätt än de gör. Så om 15-20 år kommer vi att stå där och då kommer Anna-Lena mfl. att undra ”Hur kunde det bli så här”? Det är inget konstigt alls om man kan se verkligheen som den ser ut.

 4. Anonymous skriver:

  Vad flummare som Anna-Lena och andra som henne inte vill förstå är att allt hänger ihop när det gäller invandringen och dess konsekvenser. Jag blir själv snart pensionär och jag räknar iskallt med att jag måste arbeta tills jag stupar, jag kommer inte att få någon pension som går att leva på, sjukvård och tandvård kan man glömma, min grabb som snart går ut skolan kommer att få leva med de raslagar på arbetsmarknaden som Anna-Lena och hennes rassepolare upprätthåller. Rasism enligt min uppfattning: Åsikten att människor av olika etniskt ursprung skall stå olika inför lagen. Det gör alla som inte gör allt för att undanröja de lagar om positiv särbehandling på arbetsmarknaden och hets mot folkgrupp som finns nu till klockrena rasister. Jag gör vad som helst för mitt barn och hans framtid sen kan vem som helst kalla mig vad de vill, det är mig fullständigt likgiltigt.

 5. Greger skriver:

  Visst är det jobbigt inom vården och då särskilt längst ner. Tycker själv att vårdbiträden ska ha högre lön än journalister. Varför har dom inte det?När vi nationella får något att säga till om ska det bli ändring. Menar jag.Saknar man respekt för praktiskt arbete inom Vänstern? Idel teoretiska grubblerier vart man än tittar, Arbetaren, Flamman, Proletären osv.

 6. z999 skriver:

  ”Den som utan orkar jobba år ut och år in med senildementa, byta blöjor och bäcken, torka urin och avföring, bli slagen och bespottad för väldigt usel lön. Han eller hon ska ha medalj, allra minst.”Som ersättning för en bra lön och lite drägligare arbetsvillkor då? Att kommuner och privata ”vårdgivare” tjänar på att invandrare med få valmöjligheter tvingas jobba inom vården är helt ok alltså? Betyder det att du ser invandrare som en lägre stående art som gärna jobbar under sämre förhållanden för dom inte fattar bättre eller nåt? För diverse oseriösa arbetsgivare inom tjänstesektorn så är invandringen bra eftersom den håller nere lönen och kraven på arbetsmiljön.

 7. z999 skriver:

  Anna-Lena:”Nu är ni larvigare än vanligt. Vad har ungdomsrån att göra med personal inom äldreomsorgen? ”OK. Förtydligar med att först citera dig.”och om jag för omväxlings skulle får tro lite på kulturella skillnader så vill jag nog hävda att man i många länder har en bättre inställning till gamlas rättigheter och inte bara ser dem som besvärliga kollin utan bemöter även en senil äldre man eller kvinna med respekt.”Det har förekommit ett par fall av rån mot åldringar där förövarna har varit från länder som anses ha en större respekt för åldringar.Och angående det så har svenskar en rätt stor respekt för åldringar generellt sett om man kollar på vilka frågor som folk anser vara viktiga. Det är bara antirasister som anser att det ska dras ner på åldringsvården för att få loss pengar till subventionerad vård av illegala invandrare.

 8. Nu är ni larvigare än vanligt. Vad har ungdomsrån att göra med personal inom äldreomsorgen? Den som utan orkar jobba år ut och år in med senildementa, byta blöjor och bäcken, torka urin och avföring, bli slagen och bespottad för väldigt usel lön. Han eller hon ska ha medalj, allra minst. Orkade själv en kort sväng i min ungdom och det räckte bra. Numera är det väldigt många från Baltikum, Afrika och Thailand på ställen där mina anhöriga vårdats och de har varit fantastiska. Men ni får väl se själva se när ni hamnar i den situationen.Välkommen till verkligheten säger jag!

 9. z999 skriver:

  Och så tar vi oss en tur ut i verkligheten…

 10. z999 skriver:

  En sak till, när man tillhör extremhögern så blir man ganska luttrad över hur dålig koll antirasister har på läget. Ofta beror det på att de hämtar sin information från expos hänt-i-veckan ”journalistik”. I texten från Anna-Lena står det, ”fler lintottar på gatorna ”, som att det skulle vara något som Jimmie Åkesson och SD strävar efter. Tjaa, målet är väl att alla ska vara lika blonda som Jimmie själv då, eller?Eftersom jag, liksom alla andra som tillhör extremhögern, har bättre koll på verkligheten så kan jag tala om att snacket om lintottar kommer från moderaterna och inte SD.Läs här

 11. z999 skriver:

  Det har ju varit så under en väldigt lång tid att vården har varit en avstjälpningsplats för lågutbildade och lönen har sedan varit därefter. Det är rätt meningslöst att plocka ut enskilda fall, bättre att se det mer generellt hur det är med invandrare i vården. Hur tror ni att det känns för en åldring med vacklande hörsel att ha social kontakt med människor som inte delar ens historia och som pratar knackig svenska? Man vet att åldringar i den situationen sluter sig och bara har minimal kontakt med personalen. Jag kan ju säga att jag har sett tiotals såna här exempel. Upggivenheten som dessa åldringar får uppleva leder till en för tidig död. Detta vet man inom vården och satsar ganska mycket på sociala aktivteter (nu dras det ju ner på det mesta inom den här vården efetrsom vi ska ju få råd med vård till ”papperslösa” (eg. illegala invandrare)).Att invandrare från vissa kulturer skulle ha en större respekt för äldre är tämligen bortblåst när de lever i ett land med åldringar som de inte har någon kulturell gemensamhet med. Det är ett väldigt ytligt tänlande att tro att den respekten ska bestå oavsett livsstil. Åldringsrånen talar väl för sig kanske?Diverse politiker och andra invandrarpjoskare har föreslagit att invandrare ska få rätt att vårdas av personal med samma kultur, eftersom dom vet dom saker jag har tagit upp här. ND hängde på detta i Södertälje har jag för mig.Och, det är en kraftigt nyliberal uppfattning att det skulle vara något positivt att invandrare jobbar inom vården så att svenskar slipper. Då har man verkligen ingen förståelse alls för hur arbetssökande idag upplever arbetsmarknaden.Jag tror att Jimmie Åkesson, liksom övriga som åldras i Sverige, mer kommer att få oroa sig om det i framtiden kommer att finnas tillräckligt många skattebetalande pensionärer som kan bekosta alla arbetslösa invandrare.

 12. Greger skriver:

  Anna-Lena! Har läst ditt lång-långa svar. Höll på att gäspa ihjäl mig. Du är en resonör. En fatal produkt av vårt nutida samhälle. Du passar in, så inte jag.

 13. Denna låååååååånga drapa säger över huvud taget ingenting om det inlägget handlar om: vem ska byta bäcken på sd:s ledning när de hamnar på långvården? Jag vet det för jag har flera äldre släktingar och de har alla tagits om hand på ett utmärkt sätt av invandrare från olika länder. Svenska sjukhus och vårdinrättningar kryllar av invandrare som arbetar för att våra gamla ska ha det bra, och om jag för omväxlings skulle får tro lite på kulturella skillnader så vill jag nog hävda att man i många länder har en bättre inställning till gamlas rättigheter och inte bara ser dem som besvärliga kollin utan bemöter även en senil äldre man eller kvinna med respekt. Jag har väldigt svårt att se hur det skulle hota vår nationella identitet att vi får hjälp från andra länder att ta hand om våra anhöriga när vi inte klarar det själva.

 14. Greger skriver:

  Anna-Lena! Det där är väl oskicklig polemik. SD:arna menar naturligtvis att vi får en bättre vård om vi slipper invandrarna, inte sämre. Det är ett påhitt att vi skulle få det sämre om exempelvis ifrågasatta gambianer skulle ägna sig åt byggen och sjukvård i hemlandet istället för att komma hit. De behövs bättre hemma i Gambia än här.Själv tycker jag, från en enkel lekmanna- och patientsituation, att våra invandrare gör bra ifrån sig. Ambitiösa och duktiga.Det är inte det. Men de rånar oss -i maskopi med den ruttna vänstern -på vår nationella identitet. Upp till kamp …..Problemet är inte invandrarna utan den politiska vänstern.

 15. Anonymous skriver:

  Kan inte undanhålla dig Inger-Siv Mattsons svar:Dagens Nyheters redaktionMaciej ZarembaVem kommer att torka vems ”tårar, stjärtar och golv”?Er fråga i DN den 17 maj ”vem som ska torka våra tårar, stjärtar och golv?” fick än en gång ett helt otvetydigt svar i ett program av Kajsa Magnusson i P1 den 6 juni.Soreya, analfabet från Irak, som efter 16 år i Sverige inte lärt sig svenska sade i svensk översättning att ”arbetsförmedlingen ger oss bara städjobb och det är känsligt. Mannen kan inte acceptera att hans fru städar, diskar och torkar golv hos andra.”Soreya påpekade dessutom att hon utsatts för diskriminering på arbetsmarknaden. När den städfirma – som trots hennes minst sagt bristande kunskaper i svenska – anställt henne, övertogs av ”en chilenare blev hon uppsagd, eftersom den nye ägaren bara ville anställa sina egna landsmän.”En annan intervjuad irakisk kvinna, Haifa, konstaterade att ”de ju får socialbidrag så varför ska de då jobba? Jobb innebär att de själva måste betala hyra, skatt, el etc etc. Jobbar de inte betalar socialen allt.”En tredje intervjuad irakisk kvinna, Hanna, sade att hon ”inte kunnat koncentrera sig på SFI-undervisningen och därför inte lärt sig svenska eller skaffat ett jobb.”Av de irakier, som kom till Sverige på 80- och 90-talen saknar 60 procent av männen och 73 procent av kvinnorna sysselsättning.Intresset i den irakiska folkgruppen för att torka våra ”tårar, stjärtar och golv” tycks alltså vara minimalt! Men kanske har de 40 000 irakier som kommit hit under 2000-talet en annan inställning till arbete? Vad tror herr Zaremba?Inte heller tycks intresset för arbete vara större bland somalierna. I en undersökning i GP av reportern Christer Lövkvist bekräftade flera somaliska tolkar att ”familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin.” Varannan somalisk kvinna i Göteborg med hemmavarande barn – oftast fyra eller fler under 17 år – får underhållstöd. Affärsidén är att skilja sig på svenska dvs på papperet. Barnens far bor inte med familjen och i hans ställe står samhället m a o de svenska skattebetalarnas för familjens försörjning. ”Somaliska män lever inte sällan en ambulerande tillvaro som innebär att de periodvis bor med familjen, periodvis någon annanstans.´/…/ Ibland försvinner han därför att han har ytterligare en familj på ett annat ställe.”Even Magnusson, samordnare av ungdomspoliserna i Göteborg bekräftar att ”mannen har ibland flera fruar, han arbetar inte utan sitter på kafé eller i någon somalisk förening, tuggar kat och kommer hem på morgonen och tillverkar flera barn. Är inte frun med på det så får hon stryk.”Gunnar Kraft på Göteborgsinitiativet konstaterar att ”Att skilja sig på svenska kan i en somalisk kontext ses som en ekonomiskt bärkraftig transaktion…”En ensamstående mamma i Hammarkullen utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kr i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon – baserat på behov – hjälp med kostnader för vård och medicin, tandvård, hushållsel, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet samt ”andra godtagbara behov.”Om hon har sex barn bidrar samhället med 23 560 kr plus det behovsprövade biståndet!Det senaste år för vilket SCB – enligt GP – redovisade statistik för arbetsinkomster var 2005. Då hade 45 procent av alla vuxna somalier i Göteborg noll i inkomst av arbete. Bland övriga utrikes födda var andelen 27 procent och bland svenskfödda 10 procent. Mot denna bakgrund kan man ju fundera över vilka som kommer att torka vems ”tårar, stjärtar och golv.”De somalier i Göteborg, som erbjuds arbete vill ofta inte ha det arbete som erbjuds. GP berättar om SDN Lärjedalen som erbjöd en halvårslång utbildning för tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära tjänster. Tre av kvinnorna, som under utbildningen varit helt normalt klädda, kom till en avslutande träff med en presumtiv arbetsgivare i heltäckande klädsel. Jörgen Larsson, enhetschef på socialkontoret i Hammarkullen sade till GP: ”Vi uppfattade att kvinnorna gjort en klar markering att de inte ville ha arbete. Självfallet ska man ha frihet att tro och klä sig som man vill, men om man sätter upp ett hinder som gör att man inte är anställningsbar, har man då rätt till försörjningsstöd?” Frågan hade ännu i oktober 2007 inte prövats i länsrätten.Tolken Abdulahi Mohammed belyser det svenska bidragssystemets passiviserande inverkan: ”När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att getterna och kamelerna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?”Så vem tror herr Zaremba kommer att bli tvungen att torka vems ”tårar, stjärtar och golv”? De torde knappast heta ”Fatima eller Ashanti”!Inger-Siv Mattson, f d internationell sekreterare vid ett statligt forskningsråd

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s