”Bokcaféet är en plantskola för våldsam extremism”

Hade tänkt reagera på Aftonbladets kraftigt förskönande artikel av Petter Karlsson om avhysningen av Kulturföreningen i Kulturhuset i Jönköping, något som jag skrivit om en del på min blogg förut (se artikel 1 och 2). Men så ser jag att Magnus Sandelin redan producerat en utmärkt text som innehåller allt det jag kunnat säga och en hel del till. Så jag kan bara säga: Läs!

Tar mig friheten att citera den snutt i den långa och informativa texten som handlar om attacken på den lokale moderatpolitikern Mats Green:

”Bokcafét fungerar helt enkelt som en plantskola för våldsam extremism, där enskilda personer hämtar legitimitet för politiska våldsbrott.

Efter att kommunstyrelsen i Jönköping nu efter många år till slut bestämt sig för att försöka avhysa föreningen från kulturhuset blev det moderata kommunalrådet Mats Green (M), möjligen som en konsekvens av detta, för ett par veckor sedan överfallen och misshandlad utanför sitt hem.

Föreningen bakom Bokcafét avvisar alla sådana eventuella kopplingar. Men den hatiska jargong som används inom Bokcafét mot en person som moderatpolitikern Mats Green kan anas av ett inlägg som publicerades dagen före misshandeln, på forumet socialism.nu i en tråd om Bokcaféts framtid: ‘Skulle vilja åka upp och diskutera med den där Mats Green, så som det diskuterats med div högermongon genom tiderna… Geeez.. Vilken töntig liten kackerlacka till människa.'”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till ”Bokcaféet är en plantskola för våldsam extremism”

 1. skaraborg76 skriver:

  Vänstern får hållas och media ser alltid bort när de bryter mot lagen. Varför? Jo för att vänstern angriper ”nazister” Det gjorde vänsterfolk i Jönköping 2013 SvP första maj demonstration och vid NRP torgmöte 2009.
  Men ibland går den demokratiska vakthunden lite för långt och biter husse. Men det anser samhället att man kan ha överseende med.
  Ty vi får lära oss att vänstern är god men ibland gör ont.
  Men att högern alltid är ond och bara kan göra ont.

 2. Pingback: Bakom fasaden på bokcafét i Jönköping | No size fits all

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Fredrik

  Den enda som uttalar sig om politik i ytterlighetstermer är faktiskt Du, så det blir en logisk kullerbytta när Du hävdar att det är någon annan. Om det ligger politik i ärendet, låt då politiska instanser sköta ärendet, det är liksom iden med representativ demokrati. Att låta knytnävar sköta ärendet tillhör extremvänstern, vilkas genomsnittsIQ ligger någonstans under dagisnivån.
  Att försvara dylik ideologi ligger inte så långt från samma nivå.

 4. stettiner skriver:

  Jon Heinpalu, mannen som vill bränna ner Israel, anklagar sina motståndare för nazistiska pyromantendenser. Storartad komik….

 5. Fredrik skriver:

  Min information kommer förutom media från ett par personer jag känner i Jönköping som är aktiva i en av alla andra föreningar som har verksamhet i kulturhuset utöver bokkaféet. De är alltså inte en socialistisk förening på något sett som de är aktiva i. De upplever inte att det är några problem med bokkaféet som hyresgäst i huset eller att det är några problem i huset som är relaterade till detta. Däremot är de väldigt oroade över din situation som har uppkommit där moderaterna vill städa bort kulturhuset av politiska skäl. Det är viktigt att stå upp för försvaret av fri kultur, yttrandefrihet och för en plats där kulturen inte behöver kommersialiseras!

 6. Fredrik skriver:

  Det är inte lätt att vara konsekvent försvarare av yttrandefrihet och demokrati. Du (och många moderater) är ju dock i alla fall konsekvent i ditt hat mot vänstern.

  Det finns alltså ett kulturhus som är självförvaltande och drivs av ideella krafter. Detta borde uppmuntras och vara glädjande, för det innebär ju verkligen att civilsamhället här tar ansvar och att kommunen säkerligen sparar pengar jämfört med verksamhet i egen regi med betald personal. Ett fritt kulturliv måste även vara tillåtande mot olika politiska uttryck. Tjänstemännen som utrett frågan, och som säkerligen inte är vänsterextremister, tar också avstånd från moderaternas politiskt motiverade beslut att förstöra en välfungerande verksamhet.

  Det kanske mest lustiga är, som Petter Larsson tar upp, att de nya regler som moderaterna skapat för vem som får hyra in sig i huset säger att all laglig verksamhet är välkommen. Det är dessbättre INTE olagligt att ha en åsikt om t.ex. Israels politik, moderaternas politik eller att sälja sprayburkar.

  Försvara yttrandefriheten och det fria kulturlivet!

  • annalenalod skriver:

   Självförvaltande eller ej, det kostar dock kommunen några miljoner per år. Vänd på det: ska vi inte vara vaksamma på miljöer där det uppmanas till politiskt våld? Hade kommunen kunnat göra det om det gällt nazister?

   • Fredrik skriver:

    Rimligtvis billigare än om kommunen driver ett kulturhus med skattepengar och enligt de flesta utom moderaterna i Jönköping en viktig plats för kulturskapande och kulturupplevelser.

    Vaksamma kan vi vara, men jag vet inte om lösningen är att kasta ut ungdomarna från en fungerande verksamhet. Dina vanliga försök att likställa vänsteraktivism med nazism faller lika platt som vanligt. Att tillåta arenor där vi kan diskutera idéer om jämlikhet, jämställdhet och en annan ekonomisk världsordning har ingenting med nazism att göra. Jag tycker inte att våld mot enskilda är en okej politisk metod (och det har ju även bokkaféet tagit avstånd ifrån) däremot en diskussion där vi problematiserar begreppet våld och även pratar om strukturellt våld och förtryck. Ett bokkafé i ett kulturhus låter som en bra plats för det. Att lyfta ut enskilda retoriska grepp, tveksamma klistermärken och liknande speglar inte helheten av kulturverksamheten.

   • annalenalod skriver:

    Jag likställer inte detta med nazism, bara påpekar att en miljö där det förekommit brottsplanering etc ändå måste tas på allvar, att det finns många exempel i historien även på senare tid på hur farligt det är att ignorera sådana signaler. Vi kan inte ha annat sätt att se på sådant när det är vänstergrupper som agerar än när det är andra grupper. Vänsterextremister står också för en massa terror och våld. Jag tycker inte deras avståndstagande från det som kritiserats varit särskilt övertygande och den bild som ges i AB av verksamheten skiljer sig radikalt från den som jag fått av andra inom vänstern i Jönköping som jag pratat med, personer som varit involverade i Kulturhuset och sett utvecklingen mot hur autonoma grupper tagit över.

 7. tomasblblom skriver:

  Jag har en känsla av att polisen inte har gjort riktigt det man ska i det här fallet och att Green har fått betala priset för det. Ser man till historien och hur politiska organisationer som inför våld i programmet utvecklas, så borde insikten vara större om hur viktigt det är att neutralisera anstiftan och uppvigling tidigt.
  Förr eller senare tas sådana här organisationer undantagslöst över av empatistörda individer utan politisk agenda, där våldet är den huvudsakliga drivkraften.
  Jag saknar också ett mera övergripande ansvarstagande i samhället för att förhindra att våldsextremism får fotfäste, framförallt föräldraansvaret. På ett djupare plan bär alla vuxna individer ansvar, privat eller i yrket, för att minska polariseringen och utstötande av människor ur samhällsgemenskapen. Det är bara i ett samhälle på ”deken” som sådana här krafter kan frodas. Och så jävligt har det väl inte blivit i Landet Lagom än? Eller har det?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s