Extremvänsterns bokcafé i Jönköping stängs


burn_israel_burn01Historien med det kontroversiella bokcaféet i kulturhuset i Jönköping, som har starka kopplingar till Antifascistisk Aktion och den autonoma rörelsen, går nu mot sitt slut. Föreningen som driver detta café, och som dessutom haft ett avgörande inflytande över föreningen Kulturhuset (inrymd i en historiskt intressant byggnad nära järnvägsstationen), ska avhysas enligt uppgifter i lokala medier. I december drogs det kommunala stödet in och beslutet om att föreningen ska bort helt och hållet från huset tas formellt den 25 april. (Se P4 Jönköping, SVT Jönköpingsnytt,)

Orsaken till avhysningen är att politikerna i kommunen anser att föreningens verksamhet inte vilar en värdegrund baserad på demokratiska principer. De pekar bland annat på att där sålts T-shirt med texten ”Burn Israel Burn”. Kritiken lät inte vänta på sig och representanten för föreningen jämför politikernas agerande med ett ”bokbål”.

För den som följt händelserna över tid är det snarare obegripligt att det här beslutet dröjt så länge. Det har sålts material som uppmanar till våldsbrott och brottsliga handlingar i åratal i den här bokhandeln, och detta har varit kopplat till en politisk verksamhet. I synnerhet åren fram till mitten av 2000-talet var Jönköping centrum för ett ständigt pågående krig mellan nazister och antirasister där inte sällan nazisterna utsattes för mycket grovt våld, anlagda bränder etc. Denna krets har haft kulturhuset som sin självklara hemvist. Såhär skrev jag i boken ”Gatans parlament” som kom 2006:

”Det är inte omöjligt att locka den som tycker att lagbrott är godtagbart in i en legal verksamhet. Faktum är att många vänsteraktivister redan arbetar parallellt och hoppar mellan legala och illegala aktioner. /…/Ett konkret exempel är det bokcafé som funnits i ett antal år i ett kulturhus i Jönköping. Jag har själv varit där och blev visad runt av den stolta personalen som låste upp för mig, trots att caféet egentligen var stängt. De verkade helt obekymrade över, eller möjligen omedvetna om, att där fanns mängder av tryckt material som uppmanade till lagbrott, våld och terror av olika slag (vid sidan av många bra och vettiga böcker, bör tilläggas).

Flera år senare, i november 2004, kom avslöjanden i medierna om att det även sålts kraftiga slangbellor och rånarluvor på detta bokcafé. Dessutom fanns sprayburkar och spritpennor av det slag som används för klotter. Lena Lindgren, ordförande i Kulturhuset, berättade för Sveriges Radio Jönköping att hon inte känt till någonting. Slangbellorna försvann efter uppmärksamheten, hur det gått med resten känner jag inte till.

Det hör till saken att just Jönköpingsanarkisterna är relativt öppna med vad de gör. De har publicerat utförliga rapporter på Internet med referat från olika aktioner. Det kanske är lite mycket begärt att kommunens personal ska göra omfattande research kring alla ideella föreningar i kommunen, men när en verksamhet pågår så länge och med så pass allvarliga inslag som i det här fallet är det konstigt att ingen reagerar.”

Knäckfrågan är inte om det ska få säljas T-shirt med olika budskap. Frågan är vad en kommun ska använda skattemedel till. Som skattebetalare i Jönköping hade jag varit rejält förbannad, i synnerhet om man ställer verksamhetsbidraget till den autonoma rörelsen mot nedskärningar i fritidsgårdar och annan kommunal verksamhet som jag är säker på att Jönköping genomfört precis som på andra håll i landet.

Fakta om tidigare turer kring bokcaféet: Arbetaren 2012, P4 Jönköping 2009, P4 Jönköping 2004,

     

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Extremvänsterns bokcafé i Jönköping stängs

 1. J jonsson skriver:

  Hej!
  Jag tycker du är ovanligt ignorant här. Bokcafét är ju närmast en kulturell knytpunkt i Jönköping som annars mest består av kristna aktiviteter. Och det har funnits alla möjliga böcker, föredrag och litteratur där. Med samma logik kan du ju säga att all hiphopkultur borde läggas ner eftersom det uppmanar till våld, bara för att några låtar gör det. Tycker du kommer farligt nära censur och bokbrännings åsikter här. Biblioteken har ju också böcker som kan tänkas vara ”farliga” och uppmana till mord, våldtäkt, pedofili… ja man kanske får avskaffa statliga bidrag till dem också eller ta bort hela världslitteraturen?

 2. Pingback: Bakom fasaden på bokcafét i Jönköping | No size fits all

 3. Jonas Ekström skriver:

  Den logiska kullerbyttan du ägnar dig åt är märklig. Först skriver du ”har kopplingar till” för att avsluta med att skriva att kommunen ger bidrag till den autonoma rörelsen. Med den logiken kan man säga att IRA sitter i det irländska parlamentet (Sinn Fein). En annan logisk kullerbytta är att man med din slutledningsteori ska förbjuda internet, för där kan man minsann lära sig hur man bygger bomber, mördar och lemlästar (ja, det finns ju bra saker att läsa om på internet också). Den demokrati du säger att du omhuldar, är just den demokrati som ska möjliggöra åsiktsfriheten och varje medborgares rätt till att organisera sig i ett fritt föreningsliv.

  • Kjs Windeskog skriver:

   Men herregud, är du seriös. AFA och Bokkafét får väl sprida information om hur man bygger bomber hur mycket man vill, detta handlar ju om skattebetalarna skall betala för kalaset – vilket ju är vansinne.

 4. Pingback: Bokcaféet i Jönköping har ivriga försvarare på Aftonbladet | Anna-Lena Lodenius

 5. Kjs Windeskog skriver:

  Som Loddan skriver, detta skulle ha kommit för många år sedan.

  Allt är dock inte sagt än, nyligen blev kommunalrådet Mats Gren misshandlat utanför sitt hem och att detta skulle koppla till AFA och till att han varit e av de drivande emot den ljusskygga verksamheten i Bokcafét är inte orimligt. Det är ju med våld och hot dessa vänstergrupper agerar och flera AFA:iter i Jönköping har tidigare fått fängelsestraff för attacker mot demokratiskapolitiker.

 6. Fredrika Bremer skriver:

  Åh skönt, äntligen lite demokrati när vi får bort människor som tar till våld för att få som dem vill. Glad jag blir.

 7. Pingback: Moderatpolitiker i Jönköping misshandlad utanför sitt hem | Svensson

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s