Nazistisk fängelseorganisation i USA misstänks för mord

Aryan_Brotherhood aryan_brotherhood-4_3_r536_c534Den högerextremistiska fängelseorganisationen Aryan Brotherhood har hamnat i nyheterna på sistone i samband med anklagelser om mord på 2 åklagare. Det finns andra tänkbara misstänkta för morden, t ex mexikanska drogkarteller, men ett av de hetaste spåren leder till Aryan Brotherhood i Texas. Pikant nog finns faktiskt länkar mellan just den här grenen av Aryan Brotherhood och vissa mexikanska kriminella grupper, inte minst kring droghandel. Det har utvecklats en stor pragmatism där brotten oftast är viktigare än ideologin, även om medlemskåren fortfarande utgörs av rabiata rasister.

Mycket verkar oklart i denna historia. Möjligen har nerskjutningen av chefen för Colorado-fängelset Tom Clements i mars i år något med detta att göra, den huvudmisstänkte för brottet Evan Ebel var medlem i en rasistisk fängelsegrupp som kallas 211. Eber dödades av en polis i samband med att han jagades och skottlossning utbröt bara några dagar efter mordet (dock en bra bit därifrån).

Aryan Brotherhood startades i San Quentin-fängelset i Kalifornien redan 1964, möjligen som en reaktion mot att svarta på fängelserna organiserade sig. I början begicks mest rasistiska brott, men under 1990-talet utvecklades verksamheten mer mot organiserade brott exempelvis inom droghandel, prostitution (trafficking) etc. 

Aryan Brotherhood i Texas har funnits sedan 1980-talet och ska enligt Southern Poverty Law Center (se CNN) på oklara grunder ha nekats medlemskap i den nationella organisationenAnti-Defamation League, som granskar amerikansk högerextremism, har pekat ut Aryan Brotherhood i Texas som en av de våldsammaste grupperna i landet som legat bakom minst 29 mord i USA sedan 2000.  

Det har funnits en svensk motsvarighet, men det var länge sedan jag hörde talas om den. Ariska Brödraskapet bildades 1996 på Österåker i samband med att många svenska nazister dömdes för grova brott som rån och mord, men organisationen hade knappast något stort stöd på svenska fängelser. Ariska Brödraskapets grundare och ledare Niklas Löfdahl dömdes för att ha skickat en brevbomb till dåvarande justitieminister Laila Freivalds. Bomben hittades redan på postkontoret och hade sannolikt aldrig detonerat, därtill var den alltför oskickligt framställd. (Intervju med Niklas Löfdahl i Magasinet Paragraf).

Det har funnits även en annan grupp som åtminstone tidvis organiserat nazister på svenska fängelser: Brödraskapet Wolfpack. Brödraskapet, BSK, bildades 1995 på Kumla, men flyttade även utanför fängelsemurarna när några frigivna slog sig ihop med en kriminella MC-klubben ASA MC i Stockholm. Så småningom lade man till  ”Wolfpack” i namnet och organisationen leddes en period av Patrick Huisman som var nazist (han efterträdde den förste ledaren Daniel Fitzpatrick som mördades 1998, Huisman gick 2000 över till Bandidos). Niklas Löfdahl som grundade Ariska Brödraskapet har också varit medlem i Brödraskapet. Men den ideologiska inriktningen har alltid varit vag, fokus ligger på grov kriminalitet. Enligt GP ingick 2009 ett flertal ungdomar med invandrarbakgrund i organisationen, men den som var ledande i organisationen i Göteborg uppgavs vara nazist.

Se även: ABC NewsCNNADLWashington PostWashington Post2, The Daily BeastGuardian, US Today, Expressen, Expressen2. Mer om Brödraskapet Wolfack, se även Expressen.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nazistisk fängelseorganisation i USA misstänks för mord

  1. Kjs Windeskog skriver:

    ”Pikant nog finns faktiskt länkar mellan just den här grenen av Aryan Brotherhood och vissa mexikanska kriminella grupper, inte minst kring droghandel.”

    Fast kopplar inte detta till att det var länge sedan AB var ett politiskt eller etniskt nätverk utan helt enkelt är tillför kriminella som är lojala med andra kriminella? Det är i alla fall som jag uppfattat det, och att detta skall ha skett redan på sent 70-tal.

    • annalenalod skriver:

      Nja, inte tillbaks till 70-talet va? Skrev jag inte att de är allt mer pragmatiska när det gäller brott. Däremot består ju organisationen fortfarande vad jag förstår av riktigt övertygade rasister etc. Men gäller det brott samarbetar de även med invandrare.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s