Nu sover Kevin Ayers

1361380396-kevin_ayersKevin Ayers, en ikon inom psykedelisk musik, avled stilla i sömnen någonstans i södra Frankrike den 18 februari i en ålder av 68 år. Han var en produktiv artist i decennier utan att någonsin få någon riktigt stjärnstatus, eller heller eftersträva det för den delen. Jag har många av hans skivor som jag laddat ner från konstiga sajter som jag hittat genom åren. Nu finns mycket på Spotify, leve tillgången på musik som förbättrats så våldsamt på senare år.

Ayers var med och startade det legendariska bandet Soft Machine tillsammans med bland andra Robert Wyatt. Han lämnade bandet redan 1968 och fortsatte med en lång solokarriär som inkluderade samarbeten med en rad artister som Brian Eno, Syd Barrett, John Cale, Mike Oldfield och Nico.

Hans frånfälle får mig osökt att tänka på texten till ”Why are we sleeping” från tiden med Soft Machine, en låt som han själv spelade in otaliga gånger i olika versioner och även framförde live.

”It begins with a blessing, it ends with a curse

Making life easy by making it worse

‘My mask is my master,’ the trumpeter weeps

But his voice is so weak, as he speaks from his sleep

Saying: ‘Why, why, why, why are we sleeping?’ ”

Här är en ganska sen intervju med Kevin Ayers där han berättar insiktsfullt om livet och vännerna på 60-talet.

Här är en konsert i Frankrike från 1970, den som inte förstår franska kan gå in på 1,30 där han börjar spela ”Why are we sleeping”. En fantastisk konsertinspelning, kvaliteten, färgerna och stämningen, man längtar efter att vara med.

Se även en konsert på cirka 25 minuter med Soft Machine från augusti 1968, ”Hope for happiness” börjar 14.10 och pågår resten av tiden – en av Soft Machines största och bästa hits. Väldigt mycket tidskänsla!

Läs mer om Kevin Ayers: Rolling Stone, New York Times, BBS News, Guardian

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s