Ensidig bild av Alice Babs i Expressen

original - expressen

IMG_3140

 

 

 

 

 

Foto: Anna-Lena Lodenius

 

Idag skrev Expressens papperstidning om Alice Babs, vilket gör det möjligt för mig att nu nämna namnet. Journalisten hade pratat med flera vänner och även med mig, men vi finns inte med. Familjen betonar i artikeln, liksom i alla andra kontakter med människor utanför den inre kretsen, att hon är svårt sjuk, förvirrad och har haft stroke etc. (Däremot nämns av någon anledning inte att de också hävdar att hon fått en alzheimerdiagnos vilket varit ett viktigt argument från deras sida för att människor inte ska besöka henne.)

Det förekommer enligt artikeln mycket musik och umgänge i hennes liv. Trots att budskapet till vännerna varit att hon inte orkar vare sig musik eller umgänge och att de därför ska hålla sig borta.

Jag tycker artikeln ger en missvisande bild. Alice är 89 år och har repat sig väldigt bra efter sin stroke förra våren, enligt nära vänner som träffat henne regelbundet sedan dess. Det är för övrigt ingen nyhet att hon varit sjuk, det har stått tidigare i flera tidningar och dottern Titti var med i TV:s ”Fråga doktorn” och pratade om det förra året.

Vad som däremot är nytt är som jag skrev att det införts ett besöksförbud som gör att i stort sett bara familjen får besöka henne. Detta är desto mer kännbart för Alice eftersom henne telefonnummer hålls hemligt så vännerna inte ens kan ringa henne. Alice har svårt att ringa själv utan hjälp eftersom rörligheten i hennes ena arm blivit nedsatt p g a  hennes stroke.

Vad som också är relativt nytt är att hon har en förvaltare och att Nacka tingsrätt inte godkänt att Alice överklagat detta. Enligt beslutsprotokollet ansåg rätten att det inte ens var värt att prata med Alice själv.

Artikeln ger en bild av en mer eller mindre dödssjuk person som ”vårdas dygnet runt”. Alice hyr en lägenhet i ett vanligt äldreboende, mer avancerat än så är det inte. Det lär inte vara mer personal där än på andra motsvarande äldreboenden. Det har inte varit någon strid ström av besökare, de som nu stängs ute är en mindre krets av i vissa fall väldigt gamla vänner både till henne och familjen.

Att någon som är 89 år blir trött ibland är väl inte så konstigt och ger på intet sätt någon förklaring till att förvaltaren, med stöd av barnen och äldreboendet, genomför så här drastiska åtgärder. Jag har faktiskt aldrig hört talas om något liknande, inte ens när det gällt personer som varit väsentligt mycket sjukare än Alice. Jag önskar att journalisten haft mod att ställa frågor kring detta. Vi är många som undrar.

Många journalister verkar tycka att historien är för komplicerad. Egentligen inte: Låt Alice träffa sina vänner och prata med dem på telefon så ofta hon vill. Hur svårt kan det vara?  

 

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

52 kommentarer till Ensidig bild av Alice Babs i Expressen

 1. Pingback: Om Alice Babs förlorade rättigheter | Feel in the Blogg

 2. eva skriver:

  Det är så extremt enögt att man blir fullständigt beklämd. Ni pratar om ”vänner”: det är deras egen definition av relationen. Och den underlige vännen Bennie som enligt egen utsago känt AB sedan 7 år (med andra ord efter den stroke hon fick 2004)…
  Min svärmor hade alzheimers och min mamma har en allmän, odefenierad demens. Till all lycka är båda kvinnorna helt okända och har alltså inte drabbats av alla dessa som vill sola sig i glansen – och kanske få en och annan sekin som tack.
  Jag tycker att ni som gamar runt henne skulle skämmas.

  • Inger Gimro skriver:

   Eva, om du inte känner personerna ifråga kan du inte veta något om deras motiv. De kan ju faktiskt vara vanliga hyggliga grannar som faktiskt bryr sig. Menar du att Jan Malmsjö och Jan Allan också bara är gamar? De har väl egen glans att sola sig i?

   OM någon mot förmodan nu skulle vara ute efter några pengar så är det ändå ingen risk eftersom hon inte rår över sin egen ekonomi. Alltså torde det vara helt ofarligt ur ekonomisk synvinkel att låta henne träffa vänner, grannar och f.d. kolleger som hon själv vill träffa. Övriga kan man ju ransonera om man är rädd att det blir för mycket för henne.

   • annalenalod skriver:

    Nej, ingen insamling eller något annat. Jag har gjort ett journalistiskt jobb och tänker inte ta några sådana initiativ. Men det finns kanske andra som vill? Just nu tror jag många tycker det känns svårt att göra något eftersom man inte ens vet var hon finns och hur hon mår. Dagens Expressen innehåller ett grovt fel, hon har inte haft en stroke i våras, det var förra våren, när jag träffade henne hade det gått tio månader sedan stroken, de försämringar som kom med den hade redan kommit och delvis gått tillbaks. Sedan kan hon ju vara sämre idag men det är ingenting jag vet.

 3. Gerd Stenquist skriver:

  Hur kan man anse att Alice Babs mår dåligt av att få tala med vem hon vill ? Min egen mor fyllde 90 år på äldreboendet .När hon var 87 år placerades hon på längvård utan strimulans När hon fyllde 88 år lyckades jag som dotter få henne förflyttad till äldreboende.Hon levde upp av stimulansen där och alla gamla vänner och släktingar besökte henne i en vacker miljö och drack kaffe och lyssnade på musik hos henne .Hon levde upp i 2 lyckliga år.Låt Alice få stimulans .Om hon inte orkar lär hennes vänner förkorta sina besök av hänsyn till henne.Pröva åter om hon mår rent av riktigt bra av att få skratta och tala om gamla minnen med sina gamla vänner.
  .Kanske kan vännerna också låna en rullstol och gå en promenad ut i vackert väder med henne och tom köpa en glass om hon längtar efter det.Jag vet nämligen att yngre släktingar hur väl de än vill inte alltid har tid för detta .och jag vet även att det blivit personalbrist på äldreboende och att man numera sällan går ut med sina gäster för tiden räcker inte till. .
  ,Gerd Stenquist

  • Det är en något kaotisk situation! Barnen har tagit alla beslut från början utan hänsyn till Alice själv! Glasklart och genomskinligt att Alice ÄR bortförd och alla lagar har hoppats över, mitt framför våra ögon… Rättvisan ligger i Alice uttalanden om sin egen situation. Då fullt medveten, men efter 9~nio månader vet ingen av oss hur hennes psykiska hälsa är… Mindre bra är att anta! Hon ÄR i sig en stark Personlighet, men detta… Barnen måste förstå hur det är att vara sjuk och inte ens få träffa sin egen Läkare…

 4. Pingback: Alice Babs förlorade rättigheter | Anna-Lena Lodenius

 5. Här är vi igen, Alice-friends! TACK för alla goda inlägg, tyckanden och samtal… Som skrives här ovan! Jag tror inte aktiviteten är borta… Många håller nog andan för ett tag för att ta ny sats i Denna stora Vårdskandal anno 2013! Och ”i det socialt trygga ” Sverige ? ! ? Jag betvivlar allt till dess motsatsen är verkligt bevisat. Och ingen vet egentligen… Vaskulär demens = kort korttidsminne, något som många över de 60 lever med, utan att vara dementa eller ha Alzheimers… Alice yngsta Dotter kommenterade med ”att Personalen på Äldreboendet” säger att Mor har Alzheimers… ??? Det tar tio dagar att reda ut – minst! Min egen Mor har gjort detta 2 ggn. Och de visade mig röntgen, och DET SYNS PÅTAGLIGT… Dessutom har min Mor inte känt igen sin Dotter – dvs. mig, på över tre-3- år ! Ja det var både en glädje att höra Alice själv berätta i Interjuvn, men ändå så högst tragiskt… Jag orkar inte just nu ens lyssna till mina Babs Skivor… Vill bara höra hennes egen röst som talar om hur hon upplever sin situation just nu! ( läs då för ca. 3månader sedan”! ) Tack till alla härovan! Må Alice få bli Vår SÅNG fågel igen… Vi älskar henne FÖR DEN HON ÄR – precis som alla Äldre borde bli älskade… Varje Person är sig själv, inte en Sjukdom!!!

 6. L-O.Thorin skriver:

  Hej, Jag har just läst repotaget om Alice Babs. Jag förstår inte dessa kändisar som Jan Malmsjö att han har mage att beklaga sej i pressen, för att han blir stoppa för att besöka sin gamla vann. Han måste ju först att Titti med familj samt att den förvaltare som har utsetts gör detta endas för Alice bästa. Låt Alice o hennes barn med familjer vara i fred den tid som är kvar.

  • annalenalod skriver:

   Vill du att dina barn och en förvaltare ska bestämma vem du pratar med när du blir gammal?

   • L-O.Thorin skriver:

    Ja, om jag har samma sjukdom som Alice och inte kan ta vara på mej .

   • annalenalod skriver:

    Men demenssjukdomar tar ofta tid på sig, ska man beröva någon som fått en diagnos alla rättigheter från dag 1? Alice fick vad jag nu läser en diagnos först i januari i år. Hon har en förvaltare och ingen kan lura av henne pengar. Vad är man rädd för?

  • Mari Berndal skriver:

   Har läst din och Anna-Lenas korrespondens. Men käre L-O. – Läs också andra inlägg – Alice är inte så sjuk som det påstås i Expressen. Har 14 års-erfarenhet av min älskade makes diagnos ”vaskulär demens” som innebar till största delen försämrad närminne, begrepp om tid och rum. För övrigt fungerade hans liv alldeles utmärkt – han var på några veckor när jämngammal med Alice. Det viktigaste var daglig stimulans – vi löste
   korsord varje morgon, spelade gamla härliga jazzskivor, lyssnade på radio, tittade på
   TV och pratade om det vi hörde och såg, gick på möten, föreläsningar, jazzkonsert, teater, revyer m.m.
   Det allra mest grundläggande när man har drabbats av en demenssjukdom är just den
   dagliga två-vägs-stimulansen (vet att jag upprepar mig – men den är A och O för en bra tillvaro – även när man är frisk). Tyvärr räcker inte personalens tid på olika boenden till – därför måste man ta all hjälp man kan få utifrån – bland annat från goda, välkända vänner.
   Hoppas av hela mitt hjärta att du en gång i framtiden får all hjälp till ett bättre liv än
   vår kära Alice har just nu.

  • Håkan Milld skriver:

   NEJ ! Det här är inte för Alice bästa ! Det är det inte för någon människa som blir fråntagen sina vänner . Min mor är 90 år och hyr liksom Alice, en liten lägenhet i ett äldreboende. Visst, hon är lite virrig ibland och har svårt att minnas närliggande saker, men hon älskar att få besök och lever upp både till kropp och själ då ! Jag skulle aldrig ens tänka tanken på att porta hennes vänner då det är medicin för själen att få känna att man fortfarande betyder något och att ens vänner inte sviker ! Min mor grät när jag berättade om Alice situation och sa . ” HUR kan man göra så mot sin mor ??! Det är oförskämt ! ” Ja, visst är det så.

  • På Selmas gata skriver:

   ”Fick sin diagnos först i januari…” Jag har tidigare jobbat inom demens och det kan gå väldigt fort. Dessutom tar det ofta en bra stund innan man faktiskt drar det så långt som att ge en person diagnosen. Många gånger är det också så att även om man som anhörig eller vän upplever att besöket varit bra så blir den dementa mer orolig efter besöket, kan få svårt att sova, etc. Detta gäller också telefonsamtal. Tror knappast familjen gör så här utan goda skäl. Skäms på sig Jan Malmsjö och andra som inte har förståelse för hur demenssjukdomar fungerar!

  • Elin skriver:

   Tack!

 7. tomasblblom skriver:

  Jag lyssnade på intervjun med Alice på YouTube. Har aldrig förut hört en ”svårartad” Alzheimer-patient med så gott minne och sådan konversationsförmåga. Jag har en hel del erfarenhet både av korruption inom vården och hur andra patienter med klara vård/rehab-behov lämnas att klara sig själva där man tolkar lagen till på uppenbart felaktigt sätt för att det ska gynna budgeten.
  Jag anser dessutom att Alice behandling inte bara är ett Förvaltningsrättsärende. Det bör utredas av både Socialstyrelse och Polis.
  Tack för att du medverkat till att fästa fokus på Alice situation!
  Det finns många fler som Alice i landet. Där både banktillgångar och bohag plundras m h a ”Förvaltare” och ”Gode män”. Utan att statens instanser reagerar. En Lex Alice vore ett bra tack till det hon givit flera generationer under sitt liv. Och naturligtvis att hon själv får sitt liv tillbaka.
  Det twittras rätt bra om Alice. Hälsa henne det om du får möjlighet.

  • annalenalod skriver:

   Jag har inte träffat henne sedan före påsk, så tyvärr kan jag inte hälsa henne. Då läste jag upp mitt blogginlägg och hon framförde vissa synpunkter som jag förde in innan det publicerades. Har också väldigt svårt att tro att hon har alzheimer, möjligen någon annan form av demens som inte är lika genomgripande (vaskulär, kanske?) Men tydligen ska det finnas 2 läkarutlåtanden, det är vad som krävs för förvaltarskapet. Det finns kritik mot slarviga utredningar inför förvaltarskap i en intressant Timbro-rapport som kom nyss.

  • Kristina skriver:

   Hur hittar man den intervjun?

  • carina liefvergren skriver:

   Helt riktigt. Har erfarenhet av detta själv då mn dotter blir lurad av olika personer runt omkring henne, personal på olika boenden, kontatperson m m. Förvaltare som inte gjort ett dug. Bara tagit hutlöst betalt. Kriminellt, vägrat titta på kvitton, hur personal köpt en massa saker som min dotter inte kan använda, kastar kläder och saker, manga manga tusen kroner har förkastats på dett. Kommunen struntar I detta, har aldrig hänt enl dom. Att vi har kopior på uttag, vad som hanlats summor m m, struntar man I. Även Överförmyndaren struntar blankt I det. Bara skall ha oskäliga arvoden som bara förvaltaren själv, huvudmannen eller Överförmyndaren kan överklaga. Oftast får huvumnnen inte se ett arvodesbeslut då de ofta är ”idiotförklarade” emedan man fixar läkarintyg bakvägen tillsammans med kommun och personal som inte vet ett dug.
   så begreppet omyndigförklarad som försvann I början av 80-talet finns kvar. Ordet förmyndare har bytts ut till förvaltare som gör vad dom vill mot sina huvudmän. Tror oftast att pengana är deras egna, att de kan göra vad de vill med dem. Huvudmannen är helt utlämnad åt sina s k gode män/förvaltaren. Många förvaltare har 30-40 uppdrag, kanske mer. Lever på en grupp utsatta människor som är funktionshindrade och psykiskt sjuka. Detta är sanningen och det pågår I Sverige.
   Jag är en mamma som kämpar som sjutton för att min doter skall få sitt arv (jättefina saker efter sin papa, hon är enda arvingen). Att hon ska få sina rättigheter. Arvet ha stått I ett förråd I fem månader nu och hon får betala ca 1700 kr I månaden. Jag som mamma får inget veta och min dotter kan endast bara saga ja och nej, enl en massa personer. Sanningen är en helt annan.
   Bara lite mer om vad som hander männisor på sjukhem och andra type av bostäder hä I Sverige. Finns mycket att ändra I begreppet förvaltare, lagen, vad dom får göra/inte göra.

   • Hej! Jag har varit Gode Man och Förvaltare och jag kan inte hålla med i diskussionen angående beskrivningen av Gode Mäns och Förvaltares.arbete. Oftast beslutas att en person ska ha Gode Man eller Förvaltare pga för det inkommer oegentligheter från berörda parter. Anhöriga kan föreslå Gode Man och Förvaltare till Överförmyndarkontoret som skickar ansökan till berörd myndighet. Den ekonomiska redovisningen är stenhård som görs av Överförmyndarkontoret, som också bestämmer arvode = 1 g om året till varje Gode Man och Förvaltare. Arvodet bestäms av en given taxa och arvodet bestäms efter det arbetet som Gode Man och Förvaltaren har utfört. VAD JAG VET GÖR INGEN YRKESGRUPP GRATIS ARBETE……VARFÖR SKA NI MISSUNNA GODE MÄN OCH FÖRVALTARE ETT ARVODE SOM BETALAS UT EN GÅNG OM ÅRET!!!!!!! Orsaken till att många Gode Män och Förvaltare har 30-40 uppdrag, som du skriver, beror på att det är en skriande brist på Gode och Förvaltare. Utbildning sker varje år men problemet med Gode Män och Förvaltare är, ÖVERBELASTNING AV HJÄLPSÖKANDE PERSONER.. Om det inte finns ett hindrande beslut så kan huvudman och närmast anhörig begära uttrag av den ekonomiska redogörelsen som Göde Man och Förvaltare har lämnat in.

 8. Deercat skriver:

  Det kan inte hjälpas, när jag av en slump fick del av Alice Babs öde….Det är inte hon som är sjukast…Så känns det. Oavsett om er person i hög ålder skadas, blir sjuk eller på annat sätt drabbas av något som kräver extra omsorg och hjälp så är det alltid ”patienten” som bestämmer hur den vill ha sitt liv….Här får man mer en känsla av att det helt och hållet är andra krafter som bestämmer hur Alice ska ha sitt liv. Och jag har kollat på filmen, mött många människor som man skulle kunna säga vara otillräkneliga…men hon är inte i närheten…Så än en gång….Vem eller vad är det som är sjukt här?
  Att inte barnen skäms öronen av sig som överhuvudtaget tillåter denna familjetragedi….. :-/

  • carina liefvergren skriver:

   Hej!
   Håller med dig fullständigt. Helt sjukt samhälle. Så här får man enl lag inte göra mot människor, men ändå gör man det. Även jag är chockad over hur man kan göra så mot sin mamma. Många har väl kännedom att det sociala gör att håller sig friskare I huvudet. Gamla vänner. Någon som pratar med en, gamla vänner, en fika, sällskap. Även att få ha sina egna saker fast man bor på ett boende. Är ett känt begrepp inom Alzheimervården. Tavlor, möbler, prydnadssaker m m. Det fördröjer processen I hjärnan. Att saker finns på samma plats m m. Detta har man tydligen glömt. Var är hennes saker? Varför har hon Inga egna pengar? Hur kan någon leva med detta på sitt samvete? Jag är en person som tror att man får tilbaka det man gjort illa åt andra. Har själv varit med om det.

 9. Dan Franck skriver:

  Senaste kommentaren, senaste engagemanget för Alice jag läst om för Alice överhuvudtaget, finns i denna blogg, skriven den 8 maj. Är det så, att saken har blivit ointressant sedan dess, eller har något förändrats, så att den inte längre berör och engagerar som tidigare?

  • annalenalod skriver:

   Nej, det hoppas jag inte. Men det är sant att aktiviteter på nätet minskat. Alice är ju avskuren från omvärlden så det är inte så många som vet hur hon har det just nu mer än familjen. Hon fick förmodligen inte ens veta något om allt stöd människor visar. Tänker ofta på henne.

  • carina liefvergren skriver:

   Hej Dan!

   Jag tänker på Alice minst en gång varje dag, ibland flera. Hur man kan behandla en människa på det här sättet. Skrämmande. Tyvärr vet oftast inte en förvaltare vad den får/bte får göra. Det vet inte Överförmyndare heller. Det gamla ordet förmyndare är idag ersatt av ordet förvaltare men det är samma sak. En förvaltare kan i princip göra vad som helst. Tar oftast jättebra betalt från huvudmannen. Oftast inte så många besök per år, vet en person som bor i Södertälje men har förvaltare i Skåne. Vet ej ens om hon träffat förvaltare. T o m reklamen går till förvaltaren. Har sagt till släktingarna att kolla kontoutdragen och allt som finns i akten. Denna tant höll tidigare på att hamna på gatan då hon hade en förvaltare som var spelmissbrukare. Alla pengar försvann. Tills en släkting grep in. Tog lång tid innan Överförmyndaren gjorde något. Oftast tas förvaltarna i försvar vad dom än gör är min erfarenhet. Man kan ha hur mycket foton, kopior över hur mycket pengar som går åt m m.
   Jag ringde Förvaltningsrätten i förra veckan ang om en förvaltare får ta ut omvårdnadsavgift fast man överlåter allt detta till personalen. Det är upp till ÖF att bedöma fick jag till svar.
   Jag har så mycket att berätta om hur det kan gå till. Sanningen och alla lögner från så många olika människor i en kommun. Många gånger rent kriminella saker och många som skulle bara få lämna sin anställning, bara gå. Jag skall göra allt för att denna lag skall ändras. Upprop på Facebook. Skriva till Regeringen. Andra som har andra förslag? Det som händer människor kommer oftast fram, anhöriga orkar inte strida då det är ett sådant motstånd och lögner. Som en advokat sa till mig: Man kommer ingenstans mot kommunen. Dom är inte mottagliga för någonting. Tänkt på många ggr vad rätt hon hade. Kanske kunde någon skriva en lista i Expressen/Aftonbladet, samla in namnunderskrifter att låta Alice få träffa sina vänner, få ha sina egna saker (var dom nu är), ha pengar att handla det hon vill ha, det är hennes pengar.

 10. Carla skriver:

  Min gamla mor orkade inte heller med besök hela tiden, hon bodde på äldreboende dom 5 sista åren, gick bort vid 90 års ålder. Tyvärr hade mamma inte några vänner kvar i livet, bara vi i familjen. Om hennes vänner levt eller inte själva varit så sjuka, då hade jag varit väldigt glad över att de ville besöka henne. Något är fel här. Man undrar vilka som är ”riktiga vänner”. För mig känns det här som att försöka gömma undan. De som jag läst om som besökt henne har ju inte sprungit där varje dag precis. Kan det vara så att det är beundrare som börjat besöka henne och att det i första hand är dem som man vill låsa ute. Därmed samtidigt låst ute även gamla vänner. Sjukt är det! Ingen gammal människa känd eller okänd ska behöva behandlas så här.

 11. Lasse Andersson skriver:

  Jag blir så förvånad och sedan förbannad att jag kan spricka. Jag manar flera att maila till AB och Expressen och be dem skriva om detta som bara kan beskrivas som ett övergrepp mot en nu försvarslös människa.

  Alice Babs är en av världshistoriens skickligaste sångerskor och jag har i många år undrat varför Sverige, är ett så uselt land att framhäva våra storheter som borde tjäna som föredömen för kommande generationer. I USA kommer BB King, Frank Sinatra, Billie Holiday, Ella Fitzgerald mfl. aldrig att glömmas bort eftersom så många är stolta och uppskattar deras musik. I Sverige har vi ex. sångekvilibristen Alice Babs – som var giganten Duke Ellingtons favoritsångerska!, men som den yngre generationen knappast vet vem det är.

  Hennes släkt bör skämmas djupt och ge henne friheten att själv bestämma över sitt liv.

  Lasse Andersson

 12. Kristina skriver:

  En förvaltare har i uppgift att sköta en persons ekonomi och egendom på ett ansvarsfullt vis. Det är en förvaltares uppgift och se till att den som har förvaltare får den vård som den behöver.Det verkar absurt att en förvaltare skulle kunna kringskära en persons möjlighet till umgänge med vänner .Tanken är ju att en förvaltare ska tillvarata sin klients intressen,inte förminska livsutrymmet

  http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/God-man-och-formyndare/Gode-mannens-och-forvaltarens-uppdrag/

 13. Marie-Anne holmberg almvägen 9 71330 Nora skriver:

  Alice du är värd all omsorg , kärlek o respekt o jag har själv arbetat över 30 – år inom vården o det finaste jag visste var mötet med mina medmänniskor och livshistorien bakom och i hjärtat. Jag ber att alla runt om dig minns det jag minns, en underbart glad o härligt sprallig ”Swing it Magistern” Mvh Majsan .

 14. Pingback: Nyhetskollen #18 | Jerrys Ord

 15. Mona Pattberg skriver:

  Är förmyndaren en släkting som blivit lovad eventuell kompissation för att få Alice att verka så borta att hon inte klara av att träffa sina vänner – INGEN kan förbjuda en människa (hur sjuk hon än är) att träffa sina vänner om hon själv vill – det räknas som rättsligt övergrepp och kan leda till att personen tappar livsgnistan vilket innebär att de inblandade helt enkelt tar livet av sin mor – en lång och smärtsam död i förtid. Jag anser att det är en brottslig gärning och skall därför behandlas som sådan!!! Att Alice blivit lungnare, sover bättre, äter bättre tyder i mina ögon på att hon helt enkelt är mer eller mindre drogad — finns det verkligen inget rättsligt förfarande som skulle kunna gå in och ändra på situationen och kunna tillvarata hennes intresse? Varken förmyndaren eller hennes barn har någon rätt att bestämma vilka hon umgås med eller ta kontakt med vem hon vill = Mänskliga rättigheter!!!

  • annalenalod skriver:

   Ja som jag sagt så undviker jag helst att spekulera i orsakerna. Däremot är det intressant att fundera över vilka rättigheter en gammal människa har.

 16. Dan Franck skriver:

  Det här sändes mig idag:

  http://stockholm.etc.se/nyhet/alice-babs-vanner-slar-larm-om-isolering

  Här läser man bl a: ‘Enligt familjen frestade vännernas besök på Alice hälsa. Men den bilden delas inte av vännerna. För lite mer än en månad sedan gjordes en inspelning med Alice. På den för hon ett klart och stringent resonemang om hur starkt hon ogillar att familjen inte låter henne ha kontakt med sina vänner. – Jag var nära att sträcka mig mot ett fönster och hoppa ut, säger Alice om när hon hörde hur en familjemedlem påstod att hon är för sjuk för att träffa folk.

  – I mitt hjärta överlever jag tack vare vännerna. Men jag är på gränsen till att bli hysterisk av ilska. Är det ingen som ser hur jag har det?, säger hon vidare på den inspelning som ETC Stockholm har tagit dela av.’

  I kontrast till ovanstående läser man också: ‘Alice vänner menar att ni i familjen vägrar låta dem träffa henne. Vad har du (Titti Sjöblom; min anmärkning) för kommentar till det?

  – Vi har pratat i familjen om att mamma vill ha lugn och ro. Hon mår mycket bättre, hon äter bättre och sover bättre och är socialare sedan besöksförbudet i påskas.

  Titti Sjöblom menar att Alice Babs aldrig har haft en stor vänkrets utan helst har umgåtts med familjen. Hon hävdar att äldreboendet som hennes mamma bor på slog larm efter att Alice Babs mått dåligt av vännernas frekventa visiter.’

  ‘Enligt dottern Titti Sjöblom finns det ingen anledning för människor att vara bekymrade över hennes mamma.

  – När folk är oroliga för henne vill jag säga att mor inte är isolerad på något sätt. Hon har besök så gott som dagligen av familjen och hennes riktiga vänner, säger Titti Sjöblom.’

  Lasse Zackrisson, Jan Allan och Jan Malmsjö uttrycker hur de utestängts från att träffa sin vän, Alice Babs. ‘– Jag pratade med Alice i telefon för en månad sedan och försökte nyligen nå henne igen. Men nu är det stopp! Man kommer inte fram, man får inte lov att besöka henne. En människa har isolerats och fråntagits sina sociala och mänskliga rättigheter, säger han (Jan Malmsjö) till ETC Stockholm.’

 17. Pingback: Till både Tittis och Alices försvar | Boktipset - ni na ni na ni nanna...

 18. Lotta skriver:

  Skrämmande när andra människor tar beslut över äldre människors huvuden. Att man är 89 år och har fått en stroke behöver inte betyda att man inte är kapabel att ta egna beslut. Låt Alice få ta emot besök – det är inte rätt att hindra henne från det!

 19. susanneoslof skriver:

  Läs detta, det är tydligen Alice förmyndare, sen kan man tycka att hon är lämpad eller ej, men inte har hon ”rent mjöl i påsen”…läs rutan om förklaringen om Godman o Förmyndare.. som det står där är det, VAD man kommer överens om med förmyndaren som DEN SKALL BEVAKA o BEJAKA. (å vem har beslutat att hon skall beordra personalen att hålla Alice inlåst och utan möjlighet att kommunicera med de hon vill i omvärlden.
  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=9mddfr9k&gInitPage=5

  • annalenalod skriver:

   Ja hon är förvaltare, och jag tycker det finns oklarheter kring vad en förvaltare faktiskt har rätt att göra. Jag är är framför allt fundersam över bristen på lyhördhet inför Alices vilja.

 20. Pingback: Tvångsvårdas Alice Babs mot sin egen vilja? | Jerrys Ord

 21. kulturina skriver:

  Bra Annalena och Ann Allan mfl att ni har mod att skriva om detta och det är sorgligt att Expressen förtiger mycket av det som Anna-Lena och Allan har beskrivit tidigare. Musikens kraft och den stimulans som vänners samtal kan ge en äldre människa kan aldrig vara fel. Med vilken läkarexpertis har förvaltare och övriga inblandade fått mandat att isolera en människa så här?

  • glimmeringwoman skriver:

   Medierna går helt på Barnens linje. Det kan inte annat bli än ensidigt och torrt, utan fakta och gott samtal kring dessa så viktiga frågor, när bara en dotters ord printas ner i pressen! Hon har blivt sin Mors förespråkare utan medhåll av sin egen Mamma!!! Sådan dotter sådan Mor gäller inte alls här! Dottern Titti åldras även hon. Men hon har inte ett uns av gott perspektiv på att åldras. Vara sjuk. Bli kränkt! Hon har förlorat perspektivet helt. Kanske för att försöka rädda sitt eget lilla pokerface! Synd på en så talangfull pärla…

   • gammalt tvproffs skriver:

    Men ser inte glimmeringwoman att filmen är gravt ofullständig? Här finns ingen
    diskussion – eller ens omnämnande – av de ramar som gäller för alla berörda parter inklusive förvaltaren för att inte tala om dennas chef den politiskt tillsatta överförmyndarnämnden.
    Resultatet av förtigandet av så för ämnet grundläggande fakta blir en partsinlaga av det slag som den med allmänna medel drivna public service tv:n inte ska visa enligt radiolagens paragrafer. Varför släpps Jan Malmsjö fram som inget kan medan det som behövs är en intervju med den om äldrefrågor kunniga fp-politikern och utredaren Barbro Westerholm? Filmen borde aldrig ha släppts fram utan nödvändiga kompletteringar. Så hur kunde berörd redaktion på Sveriges television lägga ut filmen på bästa kvällstid? Vi får väl se svaret när granskningsnämnden kommer med sin fällning.
    Gud bevare Alice Babs för hennes vänner.

   • annalenalod skriver:

    Vet inte hur slarvigt du såg filmen men vi redovisar mycket om förvaltarskapet och hur en förvaltare tillsätts, regelverket etc. Barbro Westerholm var med och kommenterade Timbroutredningen och finns med i en kort sekvens.

   • glimmeringwoman skriver:

    Frågan från ditt håll är ofullständig! Ett gammalt TVproffs borde veta bättre! Vad jag tagit fasta på är att Alice Babs från Påsken blivit kränkt, ”missförstådd ” och helt utan de rättigheter som anstår en Åldrande och dessutom sjuk person… Att bestämma allt över hennes huvud och strunta i Alice egna protester. Du skall nog lusläsa både Anna~Lena Lodenius och Ann Allans artiklar lite bättre. Och lyssna på Alice Babs egna ord. Både skrivna och talade, som inspelats av mänskor som INTE HAR VINNING av den berördes situation! Som på Alice egen önskan tagit hennes ord på allvar, vilket barnen inte gjort!!! Jag efterlyser MER KUNSKAP OM HUR ÅLDRANDETS A B C inverkar på oss alla. Demens eller Gammelglömska kommer i skov i olika grader… Alice var fullt medveten om sin situation då !!!! DÄR HAR VI HELA POÄNGEN HITILLDAGS! Gud oss bevare från omänskliga människor!!! BASTA!!!

 22. Marit Nybelius skriver:

  Jag såg löpet och trodde att det var dig de hade varit i kontakt med och andra som du nämner. Därför köpte jag tidningen. Jag blev förvånad när jag läste artikeln. Som du skrev i ditt inlägg tidigare så har även jag svårt att se att familjen gör detta av ondo, eller jag som du(jag har ju dock ingen nära relation till dem som vi pratar om) hoppas och tror det. Men det underliga i artikeln är det du tar upp. Varför är den så ensidig? Det är en mycket underlig artikel och ännu underligare blir den med löpet som tillhörde artikeln.

 23. Anki H skriver:

  Vilket härligt foto! Ekorrblicken och det soliga leendet säger allt. Alice Babs är definitivt inget vårdpaket – långt därifrån. Ge henne värdigheten tillbaka nu!

 24. Ylva skriver:

  Fy vad bedrövligt, att bli så förnedrad! Så bra att detta kommer upp på agendan till folks kännedom så det går att agitera mot detta förfärliga sätt att behandla folk på!
  Styrka till er som försöker hjälpa Alice i detta! ❤

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s