Bäddat för stökig 1 maj i Jönköping

d21ea4a864907b348834195dfe7fedcb299269_559483280752008_466834098_n

I min kavalkad av inlägg om Jönköping, denna frikyrkornas högborg, har jag nu kommit till  årets 1 maj-firande som kan bli en stökig tillställning. Svenskarnas parti och Förbundet Nationell Ungdom ska demonstrera, och en gissning är att det kan locka anhängare från andra delar av landet likväl som antirasister som kommer för att sätta ”hårt mot hårt”. Alltså en upprepning av det som hände vid förra årets 1 maj-demonstration när samma organisationer demonstrerade i Eskilstuna.

Jag uttalade mig just i P4 Radio Jönköping om Svenskarnas parti som ju har en bakgrund i Nationalsocialistisk Front. 200 väntas delta, och man tar hjälp av den nationella gruppen inom polisen som skapades för att hantera stora folkmassor efter kravallerna i Göteborg 2001 (Lyssna även på dessa 2 inslag i P4 – P4 b, TT-artikel i HD, ).

En av talarna är Curt Linusson, politisk vilde som representerar Svenskarnas parti i Lidköping (han röstades in med hjälp av personröster på en lista för Sverigedemokraterna utan att vara medlem i partiet). Linusson har en lång historia i högerextremistiska sammanhang, tidigare var han ledare för den nazistiska organisationen Legion Wasa och 2005 dömdes han för hets mot folkgrupp för att ha burit en armbindel med ett hakkors vid en sammankomst för Nationalsocialistisk Front, NSF, en föregångare till Svenskarnas parti. Många fullmäktigeledamöter i Lidköping reagerade starkt på hans invandringsfientliga åsikter i en debatt i början av april i år, debatten fick lov att avbrytas av fullmäktiges ordförande (se P4 Skaraborg, betydligt välvilligare rapporter från samma händelse på Svenskarnas partis hemsida, Nordfront och tidningen Realisten).

374539_550279925005677_1682808109_nMotdemonstranterna har ordnat en insamling för att ha råd med sitt arrangemang och har även en Facebookgrupp.

Såhär gick det till i Eskilstuna förra året på 1 maj. Filmen kan kanske ge en idé om vad som väntar (jag vill betona att det är extremnationalisterna, eller vad vi nu ska kalla dem, som satt ihop filmen så den ger den bild som de själva vill ge av sig själva och sina motståndare – se också Realisten):

Förbundet Nationell Ungdom lanserade sig på detta vis vid starten 2011, organisationen verkar inte ha någon fungerande webbplats för tillfället (se även Sanna Hill):

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bäddat för stökig 1 maj i Jönköping

  1. Pingback: Polisen på kollisionskurs med folket | eaqhan

  2. Pingback: Polisen och nazismen | eaqhan

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s