Så gick det som det gick i Jönköping

picture146786-500x375Vissa saker känns alldeles för förutsägbara. Det blev förstås kravaller i Jönköping på 1 maj, som besöktes av ovanligt många aktivister i olika extremistgrupper jämfört med liknande manifestationer på senare år. Gårdagens polisinsats blev den största någonsin i Jönköpings historia.

Svenskarnas parti och Förbundet Nationell Ungdom samlade cirka 200 deltagare, inte särskilt mycket kan tyckas och det säger något om de här gruppernas styrka just nu. Hur många antirasisterna var vet jag inte, men de gick ut hårt med knallskott, bengaliska eldar m m. Totalt 59 personer omhändertogs av polisen. 5 skadades varav 3 fick föras till sjukhus. (Uppgifterna varierar, jag refererar de vanligast förekommande.)

Fem personer greps enligt lagen om förbud mot maskering, en person var misstänkt för skadegörelse, en för misshandel och en för förberedelse till misshandel. Det förekom också misstankar om narkotikabrott, enligt P4.

I samband med händelserna sattes tre bilar i brand, varav en som tillhör partisekreteraren i Svenskarnas parti. Utredningen av bränderna är inte avslutad och det är inte helt klarlagt att de hade med 1 maj-firandet att göra, även om det verkar troligt. Antirasister i just Jönköping har tidigare satt eld på bilar som ägts av nazister.

Läs mer och titta på videoklipp: SvDP4 Jönköping 1, P4 2, P4 3, P4 4P4 om bilbränder, P4 om knallskott från motdemonstranterJönköpingsnytt, SVT regionalt, Jönköpingsnytt (notera att det kanske inte var så begåvat att kalla Svenskarnas parti för ett ”främlingsfientligt parti” sist i texten, någon borde hjälpt reportern att hitta ett mer adekvat ordval, SP är ju rätt mycket mer än bara främlingsfientliga)

Fotot visar polisen egen dokumentation av beslagtagna föremål i samband med ingripanden 1 maj i Jönköping.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Så gick det som det gick i Jönköping

 1. Pingback: Framgångar för franska fronten försvann? | Anders Romelsjö på jinge.se

 2. Pingback: Pensioner på villovägar – orsaker och lösningar | Anders Romelsjö på jinge.se

 3. Pingback: EU-valets verkliga resultat!? | Anders Romelsjö på jinge.se

 4. Pingback: Om franska valet och Front National | Anders Romelsjö på jinge.se

 5. Pingback: EU-valet: Franska Front National nitar Nej – etc. | Anders Romelsjö på jinge.se

 6. Pingback: Valet i Frankrike – stort bakslag för neoliberalismen och liten framgång för Front National | Anders Romelsjö på jinge.se

 7. Pingback: Stora framgångar för Front National – men inte i Brignoles! | Anders Romelsjö på jinge.se

 8. Pingback: Äntligen stora protester mot Front National! | Anders Romelsjö på jinge.se

 9. Pingback: Stora framgångar för högerextrema Front National i grannstaden Brignoles, ja i hela Frankrike | Anders Romelsjö på jinge.se

 10. skaraborg76 skriver:

  Men säg då fem punkter varför ”rasrenhet” är dåligt.
  Men en antirasist idag måste också förklara vad som är bra med ett segregerat samhälle.
  Intressant att A L anser att nationalsocialism inte är 100% dåligt.

  • annalenalod skriver:

   Hört talas om uttrycket även en blind höna finner en och annan gång ett korn? Tycker du ska berätta hur du kom fram till att rasrenhet är bra i stället.

   • skaraborg76 skriver:

    Ska vi vara lite ärliga så brukar människor som hyllar mångkultur och globalisering sällan eller aldrig förklara varför de gör detta.
    Invandring är bra för att det är bra och det är bra att kulturer blandas.
    Om du inte skriver varför du gillar invandring, globalisering och mångkultur så kan du inte begära att någon annan ska lyssna på dig.
    Varför är då människor som är invandringsvänliga så dåliga på att sälja sitt budskap?

    Jo jag har två teorier.
    Det första är att de flesta har en dröm om att när alla människor blandas, kulturer möts mm då ska det bli tolerans, rättvisa och fred på jorden. Men detta kan väl låta lite väl flummigt. För att inte tala om naivt. Det är lätt att racka ner på någon som har utopiska ideal.

    För det andra. Man är rädd att få folk emot sig. Risken finns ju att folk inte vill deltaga i det nya samhällsprojektet och kanske rent av börjar stödja de grupper som är emot det nya.
    Men också att man själv anser att ens egna ideal är så bra att man inte ens ställer sig frågan, kan det finnas de som inte gillar detta?

    Om Anna Lena inte kan förklara invandring och mångkultur vem ska då göra det?

   • annalenalod skriver:

    Jag tycker inte mångkultur är ett ord som man ens behöver använda. Allt fler flyttar, in och ut ur landet. Det viktiga är ha regler som gör att inte människor blir utnyttjade och far illa.

 11. skaraborg76 skriver:

  Det bevisar bara att antirasister inte har några argument. Eller är det inte så att antirasister måste idag försvara ett mångkulturellt samhälle som inte fungerar som det är tänkt.
  Varför tycker extremvänstern det är bra med mångkultur föresten? De är emot rasism men de säger inte varför.

  • annalenalod skriver:

   Ingenting är 100 procent bra eller dåligt, jag kan komma på väldigt många anledningar varför ett rasrent samhälle vore något helt förfärligt. Det kan de flesta andra antirasister också om du frågor. Jag tror ditt problem snarare är att du inte lyssnar.

 12. Att visa sin antirasism genom huliganism är ingen hit. 😦

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s