Nazister misshandlade feminister i Österfärnebo

Apropå feminism så står de i dagens DN att nazister misshandlade feminister som deltog i en feministfestival i Österfärnebo i Gävleborgs län. Vilket kan tjäna som en påminnelse om vilken kvinnosyn som förekommer i de här sammanhangen. Sju personer har polisanmält händelsen och det finns gott hopp om att hitta gärningsmännen, anser polisen.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i feminism, nazism. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Nazister misshandlade feminister i Österfärnebo

 1. Anonymous skriver:

  nu har en ”riktig” nazist jimmy berättat att det var afa:s fel i slutändan allt ändå. och nazisterna som misshandlade feministerna ville bara provocera. tyskland på trettio-fyrtiotalet var egentligen ett sagorike med små ulliga vita kaniner och fontäner med karamellsmak, och regnbågar överallt.

 2. Sedan kanske allt bara var ”självförsvar” just som AFA brukar säga när de angriper barn, tjejer, pensionärer och djur?

 3. ”Vad fick nazister att angripa en feministfestival? ”Men frågan är ju om det handlade om ungdomar som är övertygade nationalsocialister eller några som bara provokativt ropade Sieg Heil till vänsterextremister.Det är ju inte riktigt samma sak.

 4. Fredrik V skriver:

  Det var en grupp människor som attackerade en annan. Varför det blev så tycker jag det är svårt att spekulera om och det blir väldiga generaliseringar här.”AFA”, ”Nazister”, ”Feminister” etc kan ha väldigt olika typer av människor som medlemmar. Ja, de förenas av en gemensam tanke/ideologi men det innebär inte att de är radiostyrda. Och det innebär inte heller att just denna händelse handlar om taskig kvinnosyn eller annat. Kanske var det ett gäng fulla grabbar gjorde bort sig? Utan nån planering innan.Ps. Jag såg en nazistdemonstration förra året där det var MÅNGA kvinnor med.Ds.

 5. Anonymous skriver:

  nej, det är förövarnas fel att de angrep en feministfestival och inte AFAs. nazis skriker som bekant AFA eller röding oavsett vem de spöar på.

 6. Jag absolut. Allt i hela världen är AFA:s fel.

 7. Anonymous skriver:

  Men herregud anna-lena. Ska du lyckas få det till att det var AFAs fel att feministfestivalen blev attackerad? Har du ingen heder i kroppen öht.?

 8. Sa jag att du måste hålla med mig?Nej. Om det inte är uppenbart så är jag varm anhängare av mångfald när det gäller åsikter och uppfattningar. Det är väl själva vitsen med bloggandet att åsikter ska brytas mot varandra.

 9. Anonymous skriver:

  Vad är alternativet för mig då, att hålla med? Jag håller ju inte med dig.Jag tror att nazister ser feminister som män eller djur, dvs lovligt byte. deras kvinnosyn går ju ut på att kvinnor är mindre värda generellt.

 10. Ja, mina vänner. Det har kommit synpunkter från kollegor om att jag har väl mycket tålamod med er och ibland tycker jag nog samma sak själv.Förklara för mig:Vad fick nazister att angripa en feministfestival? Min känsla är att nazister väldigt sällan angriper kvinnor. Vilket i och för sig också hänger ihop med deras kvinnosyn, att de ser männen som de drivande och kvinnorna som förledda.Var det det AFA-kopplingar man var ute efter alltså? Räcker det som förklaring?

 11. Anonymous skriver:

  Du måste stoppa det här inlägget. Du glömde den första dygden enligt journalismen – att Googla. Flera av dina bruna vänner berättar att kvinnorna som attackerats tillhörde AFA så angreppet var alltså berättigat.Lätt att missa – sudda nu så blir SÄPO nöjd!

 12. Anonymous skriver:

  zmen jag har pratat med romer och de ville inte kallas zigenare, så jag utgår ifrån dem. den vita arbetarklassen är också marginaliserad, men det är ingen ursäkt för fascism.

 13. ”Vilket kan tjäna som en påminnelse om a) att nazister skiter blankt i om man är ett fysiskt hot mot dem, kan de spöa en gör de detb) vikten av en organisation som kan bemöta och slå tillbaka nazistiskt våld”Skall man höra efter att AFA ger sig på demokratiska pensionärer och snorungar med våld….

 14. z999 skriver:

  Anonym:”det är detta afa bygger sitt existensberättigande på enligt mig, skulle polisen ta tag i nazismen och kanske ha en bil redo på festivalen eller kanske en gaypolis där eller vad som helst, hade inte det här behövt hända. när samhället sviker marginaliserade grupper tvingas de ta saken i egna händer. tyvärr.”Det var precis det där jag menade när jag kommenterade att folk i norditalien attackerar romer (kan vi inte kalla dom zigenare? Romer låter som en sjukdom jämfört med det vackra ordet zigenare som för tankarna till sagor och legender). Jag anser att de har moraliskt sett rätt men kan samtidigt inte ge dom rätt eftersom det är fel väg om man vill behålla ett civiliserat samhälle.AFA däremot saknar berättigande eftersom de bara är ett stöd för makten i samhället och inte något folkligt upplopp precis. Makten har redan möjlighet att stifta lagar mot grupper som de inte gillar och kan stänga ner deras hemsidor samt sparka dem ur fackföreningar. AFA fyller ingen funktion som någon motvikt till nazismen i samhället. Och det gör inte inkompetenta och historielösa politiker heller som inte klarar av att debattera mot dom utan bara kan använda maktmedel och brister i demokratin.

 15. Anonymous skriver:

  det är detta afa bygger sitt existensberättigande på enligt mig, skulle polisen ta tag i nazismen och kanske ha en bil redo på festivalen eller kanske en gaypolis där eller vad som helst, hade inte det här behövt hända. när samhället sviker marginaliserade grupper tvingas de ta saken i egna händer. tyvärr. jag hoppas inte att det kommer nazister till min stad, jag hade varit sjukt orolig för mina vänner, jag har invandrar-, hbt och vänstervänner. aldrig mer nazism.

 16. Anonymous skriver:

  Linda Önnby skildrar festivalen på den anarkistiska sajten Yelah. Även TT, Sundsvalls Tidning och Upsala Nya Tidning har tagit med händelsen med de anfallande nazisterna. En figur med järnrör, en annan med kvast skulle under natten ha våldfört sig på sju eller åtta festivaldeltagare. Förundersökning pågår.

 17. Självklart även människosyn.Johannes:Nej – håller inte med vare sig om ettan eller tvåan.

 18. Johannes skriver:

  Vilket kan tjäna som en påminnelse om a) att nazister skiter blankt i om man är ett fysiskt hot mot dem, kan de spöa en gör de detb) vikten av en organisation som kan bemöta och slå tillbaka nazistiskt våld

 19. Anonymous skriver:

  inte bara kvinnosyn, människosyn.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s