Hade Per Albin varit sverigedemokrat idag?

Vid sverigedemokraternas riksårsmöte i helgen höll partisekreterare Björn Söder ett tal där han lyfte fram två personer som han trodde nog hade varit sverigedemokrater om de levat i dag: Selma Lagerlöf och Per Albin Hansson. I Ekots lördagsintervju fortsätter partiledaren Jimmie Åkesson på samma linje, vilket väckt viss irritation i medierna. Flera debattörer erinrar om att även nazisterna försökte profitera på Selma Lagerlöfs ryktbarhet som författare och nationell stolthet, vilket medförde att hon tog så kraftfullt ställning mot nazismen att hennes böcker förbjöds i Tyskland. Hon hade antagligen varit lika bekymrad över att sammanblandas med sd.

Sd talar mycket om folkhemmet, det har blivit något av ett favoritord. Men vad som kanske inte är uppenbart för alla är att sd använder ordet på ett annat sätt än Per Albins. Han hade en dröm om en klassutjämning som gör att människor blir mer jämlika vilket får oss att känna gemenskap och trygghet. Sd talar om en gemenskap byggd på etnisk, kulturell och religiös homgenitet. Att sedan Sverige var mer etniskt homogent på Per Albins tid är en annan sak. Det var långt före globalisering, billiga flygbiljetter och ett modernt medielandskap.

Men det är klart, man kan kidnappa vilken som helst icke levande person. De lär ju inte protestera. Jag är övertygad om att Elvis, Marilyn Monroe eller John Lennon gillat min blogg om de fått chansen (och förstått svenska). Eller vad tror ni?

Länktips:
Svenska Dagbladet
UNT, ledare
VF Åsikter
Karlskoga-Kuriren
Erik Laakso
Ulf Bjereld
Republikens röst i kungariket

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Björn Söder, Jimmie Åkesson, Per Albin Hansson, sd, Selma Lagerlöf, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Hade Per Albin varit sverigedemokrat idag?

 1. Rolf skriver:

  Det enda sossarna lovat om de blir valda är att återställa a-kassan till 80 % vilket är bra för oss långtidsarbetslösa som Alliansen tycker ska dklara sig på 65 %. Däremot tror jag inte att det andra segregerade steget mot oss att låta oss betala mer procentuellt i skatt än den som har lyckan att ha ett arbete gör kommer att ändras. Skatt efter bärkraft är inget för politiker i dag. Sossarna började föra borgerlig politik i början av 90-talet. Alliansen för snabbare högerpolitik än sossarna och börjar likna sd politik. Gamla borgerligheten och gamla liberaler förfasar sig yngre eldar på förändringstakten. Medmänsklighet och empati med de svaga finns inte längre solidaritet är det ingen som talar om.

 2. Rupert skriver:

  ”Handen på hjärtat, tycker du samhällsutvecklingen går mot detta?”Nej, inte sedan 80-talet då sossarna började bedriva högerpolitik och köpte alla de liberala myterna med hull och hår. Socialdemokratin idag saknar helt visioner och alternativ, politik för dem är att räkna procentsatser hit och dit samt att genomföra borgerlig politik aningen långsammare (fast till mindre kritik) än vad borgarna själva gör. Inte konstigt att folk tappat tron för socialdemokratin. Destå konstigare att sossetopparna inte fattar det själva, istället så vill de gå ännu mera höger för att attrahera den lilla medelklassen. Hur otroligt dumma får de bli?

 3. z999 skriver:

  En fråga till Gunnar. Känner du till att expo har påstått att SD är mer kriminellt belastad än andra partier?

 4. z999 skriver:

  Gunnar:”Duger en länk? I så fall kör jag på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Etnisk_rensning.”Med hänvisning till din länk så kan man alltså inte tala om etnisk rensning i samband med den politik som SD förespråkar och ND. I annat fall så skulle det vara samma sak som att snacka om etnisk rensning när indianerna i USA slogs mot vita eller när andra folk har slagits mot andra kolonialherrar. Invandrare är ingen etnisk grupp i Sverige om man använder den gängse beskrivningen av etnisk grupp. Speciellt inte dom inte ens bor i Sverige men ändå räknas som svenskar av antirasisterna, potentiella invandrare.”Enligt expo ansluter sig då och då _nazister_ till Sverigedemokraterna.. Expo har också annan information om Sverigedemokraterna på http://www.expo.se/research_sverigedemokraterna.html , du kan ju gå dit och kolla om du är tveksam..”Eftersom jag har lite mer koll än vad du tycks ha så vet jag också att nazister inte är något som tillåts inom SD. Och vad beror det på att en och annan med nazistiska åsikter ansluter sig till SD? Det beror framförallt på att du och media använder ordet nazism som skällsord oavsett vad som står i SD’s partiprogram. Om det var så att SD var acceptabelt för nazister så skulle inte grupper som NSF, SMR med flera existera. Det spelar ingen roll att SD tar ställning mot nazister eftersom SD-kuriren inte har samma genomslagskraft som övrig media. Fast jag vill tillägga att det har ändrats en hel del senaste tiden och epitetet nazist på sd’are blir mer och mer ovanligt.Läs om vad nazisterna anser om SD.När jag var ung så var det inget problem med skolungdom som begick nazistiska illdåd. Det är ditt fel att många skolungdomar idag inte har en aning om vad nazismen står för och som tycker att det är ok att ansluta sig till nazistiska grupper. ”Vad är det för fel på Hitler? Han var ju bara lite främlingsfientlig.” Nazismen har blivit ganska godtagbar de senaste åren jämfört med tidigare när nazister bara var en begränsad grupp centrerad till nordiska rikspartiet.”/Gunnar (samma som ovan, provar att skicka meddelandet anonymt eftersom det strulat när jag försökt skicka det inloggad)”Det är ok för min del. I och med att du undertecknar inlägget så blir det betydligt lättare att diskutera än om du bara är anonym.

 5. Förutom Gunnars definition ger du mig en annan tanke:Jag godkänner ju även anonyma kommentarer vilket inte alla gör. En del strunt blir nog skrivet som folk annars hade hållit inne med. Men så farligt är det inte tycker jag. Ett problem dock är att man inte vet när samma människa debatterar en fråga och återkommer (eller i andra ämnen för all del också).Så ni som är anonyma, kunde ni inte i alla fall börja skriva ett namn eller en signatur sist i kommentaren? Såhär gör f ö redan en del vänner som inte vill logga in, de skriver ett namn eller initialer så att jag ska veta vilka de är.

 6. Anonymous skriver:

  Duger en länk? I så fall kör jag på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Etnisk_rensning.Enligt expo ansluter sig då och då _nazister_ till Sverigedemokraterna.. Expo har också annan information om Sverigedemokraterna på http://www.expo.se/research_sverigedemokraterna.html , du kan ju gå dit och kolla om du är tveksam../Gunnar (samma som ovan, provar att skicka meddelandet anonymt eftersom det strulat när jag försökt skicka det inloggad)

 7. z999 skriver:

  Gunnar, enligt expo så ansluter sig en och annan rasist till SD ibland. Detta trots att SD inte har någon rasism i partiprogrammet, enligt expo. Har du någon aning om vem som sprider rykten om att SD skulle vara rasistiskt och som gör att sådana personer ser det som ett alternativ att ansluta sig till SD? Fram tills dom ser partiprogrammet eller blir uteslutna.

 8. z999 skriver:

  Gunnar:”Vad sverigedemokrater och andra rasister inte förstått är skillnad mellan nationellt självbestämmande och etnisk rensning…”Och du vet vad etnisk rensning är? Kunde du möjligen förklara begreppet för oss oinvigda? Om du har tid alltså?

 9. Gunnar skriver:

  Vad sverigedemokrater och andra rasister inte förstått är skillnad mellan nationellt självbestämmande och etnisk rensning…Det finns många sympatiska personer som har uttryck sig på motsvarande sätt som ”Sverige åt svenskarna” och då avsett just det förra. På samma sätt finns det tämligen sympatiska nationalistpartier som t.ex. det skottska och walesiska nationalistpartierna och direkt stötande partier som det brittiska nationalistpartiet eller för all del Sverigedemokraterna.

 10. z999 skriver:

  Globaliseringen är knappast något som har startat i modern tid på något sätt. Sjöfarten och båtbyggandet startade en tidig globalisering långt innan annan teknik förde oss närmare varandra. Marco Polo på sin tid förde pastan till Italien, detta utan att ta med sig tusentals kineser. Det handlar inte om att stoppa någon utveckling utan att ha ett förhållningssätt till den som är positivt.

 11. z999 skriver:

  Anna-Lena Lodenius:”Det nationalister idag har så svårt att fatta är att vi inte står inför ett val där vi kan tacka nej till utvecklingen och vrida klockan tillbaks.”Hitler sa något liknande om det tredje riket en gång i tiden och Karl Marx har sagt att kommunismen är en oundviklig utveckling. Vad antirasisterna inte förstår är att vi lever i en ny värld nu. Sverige är inte längre ett orubbat paradis efter andra världskriget. På 50 och 60-talet så var produktion detsamma som människor med två armar och två ben och vilket språk dom talade var rätt oväsentligt. Det har inte så stor betydelse när man ska utföra enahanda arbetsuppgifter vid ett löpande band. Antirasisterna lever i kvar i den världen och talar om arbetskraftsinvandring, för det hade vi ju förut och det var ju bra. Folkhemsidéen bygger på en sammanhållning som alltid är positivt. Tanken är att de styrande politikerna ska ha tillräcklig mognad för att förstå att de är valda till förtroendeuppdrag av folket, inte som idag när politiker uppfattar sig som av guds nåde. Idag är det enbart inom ”extremhögern” man hittar såna människor.Om Per Albin hade varit sverigedemokrat? Han har myntat uttrycket ”Sverige åt svenskarna, svenskarna åt Sverige, något som definitivt hade räckt idag för att sammanföras med sverigedemokraterna, eventuellt med NSF.

 12. Robsten skriver:

  -”Det nationalister idag har så svårt att fatta är att vi inte står inför ett val där vi kan tacka nej till utvecklingen och vrida klockan tillbaks.”-Ok. Nä, vi är dumma. Jag undrar egentligen vilka som är dumma. Om det vore så att vår plats i den ”globaliserade världen” vore given på förhand som du låter påskina, implicit i alla fall, så vore väl vår demokrati meningslös.Nej, vi kan aldrig få tillbaka vårt GAMLA folkhem, det har t.o.m. en dum nationalist som jag fattat. Vet inte ens om det vore önskvärt. Men vi kan välja vår plats i denna värld, hur den nu ser ut. Norge har valt att stå utanför EU, går alldeles utmärkt. Finland går sin egen väg på flera områden, bl.a. flyktingpolitiken, det går förbannat mycket bättre än för de flesta andra EU-länder. Vi röstade mot EMU, det var ödesbestämt att vi MÅSTE gå med i denna globaliserade värld, så sade alla våra kära politiker, hur tycker du det går att stå utanför?Vi kan välja vår plats i denna globaliserade värld på en massa viktiga områden, våra politiker (och du faktiskt) låter påskina att det inte går på något vis, det gör det visst det. Dessutom är det misstänkt att alla globaliseringssträvanden som våra politiker vill ha är saker som de själva tjänar påfallande mycket av. det finns andra globaliseringsmål, t.ex. inom natur o miljö, inom brottsbekämpning och en del andra saker, de är inte lika intressanta tydligen.Jag påstår med emfas att svenska folket kan påverka den riktning Sverige skall ta i den globala utvecklingen, det finns inget som hindrar detta. Svenska politiker säger ofta (implicit naturligtvis) motsatsen.

 13. Texten var lite oklar så jag har formulerat om den på fler ställen, hoppas det blir mer uppenbart vad jag menar. Nej, samhällsutvecklingen går väl inte direkt i den riktning som Per Albin Hansson pekade ut. Men å andra sidan hade han aldrig kunnat förutse dagens globaliserade värld. Det gamla folkhemmet var kanske möjligt då, men är det knappast idag. Det nationalister idag har så svårt att fatta är att vi inte står inför ett val där vi kan tacka nej till utvecklingen och vrida klockan tillbaks.

 14. Robsten skriver:

  Nja Lennon kanske.-”Men det används inte på det sätt som Per Albin använde det. Han hade en dröm om klassutjämning där människor blir mer jämlika och kan känna gemenskap och trygghet i detta.”-Jag skulle vilja byta ut det sista ordet ”detta” mot ”samhället” om du inte har någon erinran mot detta.Handen på hjärtat, tycker du samhällsutvecklingen går mot detta?En något knivigare fråga (den förra var superlätt) tycker du dagens socialdemokrati står för detta samhälle?Jag vet vad jag skulle svarat, utan betänketid. Sedan vill jag inte diskutera detta med att kidnappa döda personer, det kan man nog ha många synpunkter på.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s