Tage Danielsson inspirerar oss i bokföringstider

Ett bokslutsår har just gått till ända (för oss som fortfarande har s k brutet räkneskapsår vid Valborg), och det kan finnas anledning att fundera över så triviala saker som årsbokslutet som ska fram senare i år. Eftersom vi har ett aktiebolag avkrävs vi en verksamhetsberättelse, en uppgift som normalt bara är ett trist pliktuppdrag.

Då är det en tröst att återvända till Göran Tonströms ”Hasse & Tage och deras Svenska Ord” (Ica Bokförlag 1994, har även kommit som pocket). I kapitel 7 kan man läsa att Tage Danielsson, bolagets VD, alltid skrev Svenska Ords verksamhetsberättelser. Såhär inleddes den första från 1963:

”Jag hade mycket roligt förra året. Vi fick åka till Göteborg och Malmö och i somras fick vi gå på Gröna Lund och jag fick en våffla. Och en dag fick vi gå på Televisionen och vart insläppta i det stora nya radiohuset och där hade dom kaffe ur en vagn som det rann ur. Televisionen är hemskt viktig.”

Texten fortsätter med en förhoppning om att företagets ägare ska bli hemskt rika, och då ska de anlita Gustaf Hjort af Ornäs. En person som jag fick en träff på när jag googlade honom. Han syns i Hasse Ekmans film ”Flicka och hyaciner” från 1959 i en dubbelroll som polis och läkare. Kan inte ha krävts någon enorm budget för att anlita honom.

Det är tydligen så att det inte finns särskilt många formella krav på hur en verksamhetsberättelse ska se ut. Så det går att släppa kreativiteten fri, vilket vi försöker efter bästa förmåga. Utan att någonsin leva upp till vår eminenta förlaga. Men visst är det kul att få lämna in diktade verser, rappövningar och annat till skattemyndigheten. I övrigt är det väl ingen annan som läser än vår revisor, men hon brukar i alla fall komma med några uppskattande ord.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Hasse Alfredsson, Svenska Ord, Tage Danielsson. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tage Danielsson inspirerar oss i bokföringstider

  1. emma skriver:

    Källorna hittar du via länkarna.Hasse: Dagens Nyheter 2000-01-08Tage: Sydsvenskan 2008-02-04

  2. Jag har väl ingenting emot syndikalismen. Jag har skrivit flera artiklar i Arbetaren och till och med fått pris av tidningen, det s k Vilhelm Moberg-priset. Det finns många syndikalister som tycker ungefär som jag när det gäller vänstervåldet, och det har förekommit en hel del diskussioner kring detta genom åren t ex i tidningen Arbetaren. Anarkism behöver inge heller innebära våld, om ni läser vad Hasse Alfredsson säger så är det inte bombkastarna han hyllar. (var hittade du citaten förresten?)

  3. Jinxed skriver:

    Expert-Anna! Enligt din defintion skulle ju Tage Danielsson varit en ”vänsterextremist” som det ”daltades med” i media av den ”vänsterjournalistiska konspirationen”. De é ju för gooo, asså!

  4. emma skriver:

    Tack för att du uppmärksammar dessa två vänsterextremister.Hasse:”Redan tidigt blev jag fångad av ett slags icke-statlig socialism, ett slags anarkism. Jag menar nu inte den som innebär att man går omkring och kastar bomber. En syndikalistisk inställning om det icke-statliga, alltså Bakunin, Krapotkin. Tycker jag fortfarande inte är så dumma tankar. Men, som Bakunin sa, man skall inte låta sig styras av en bok, eller Marx böcker. Man måste låta verkligheten bestämma”.Tage:”Om man är socialist måste man göra klart för sig vilken form av socialism som den svenska socialdemokratin bör vara på väg mot. Då tycker jag att den socialism som syndikalisterna förespråkar, med ett minimum med maktkoncentration och med bibehållna mänskliga fri- och rättigheter, är betydligt intressantare än de vanliga formerna av socialism.”

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s