Sverigedemokraterna över 4 procent

I helgen meddelades det att sverigedemokraterna nu för första gången ligger över 4 procent i opinionsmätningarna. Anledningen sägs vara uppmärksamheten kring riksårsmötet i Karlstad förra helgen. Som väl alla noterat var detta riksårsmöte en skäligen odramatisk och välregisserad föreställning, visserligen omrapporterad i många medier men knappast med några större rubriker.

Om det krävs så lite för att det ska slå igenom i opinionsmätningarna borde det vara ganska klart att sverigdemokraterna kommer in i riksdagen 2010. Största hotet är snarast inre problem, om det visar sig att partiet inte kan hålla ihop sig och klara trycket. Men några sådana tecken är svåra att se. Internt visar en del missnöje med att en mindre grupp kring partiledaren, varav fleratalet hans gamla studiekamrater från Lund, har en så dominerande ställning. Men uppslutningen bakom Jimmie Åkesson var total på riksårsmötet. Så länge alla kurvor pekar uppåt lär partiet hålla ihop.

Länkar om opinionsundersökningen:
Dagens Nyheter
Ekot 1
Ekot 2
Svenska Dagbladet

Andra länkar om sd:
P4 Sjuhärad: Sverigedemokraterna vill förbättra integrationen i Borås (!)
Expressen, ledare
GP granskar sverigedemokraterna

Notera också att samtidigt som stödet ökar för sd blir svenskarna ett mer tolerant folk. Undersökningen publicerades i DN i helgen.

Foto: Jag själv, från riksårmötet i Karlstad 2008

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sverigedemokraterna över 4 procent

  1. Tycker att såna där Demker-undersökningar känns såå jönsiga. Människan är komplicerad och kan i sig innehålla på papperet väldigt motstridiga åsikter och känslor. Det verkar som det finns goda och onda medborgare i hennes siffror. Demker och GBG univ förstår inte att man kan bli både mer kritisk (”intolerant”) OCH mer öppen på andra fronter. Samtidigt.Hon ger ett skitnödigt intryck när hon ska kommentera HUR man ska tolka hennes siffror.

  2. Anonymous skriver:

    Att Sverigedemokraterna kommer att komma in i riksdagen vid nästa val ser jag som något som i princip redan är klappat och klart. Det ska bli intressant att se hur partiet kommer att utvecklas sedan det väl är där. Min uppfattning är att den nuvarande partiledningen i nästan alla frågor utom invandringsfrågan tar starkt intryck av den allmänna samhällsdebatten. Omsvängningen i arbetsmarknadspolitiken är bara ett exempel på detta. Det framstår för mig som om man är nöjd med en slätstrukten politik i nästan alla frågor. Undantag från denna hållning är att man är skeptisk till EU, förespråkar hårdare tag i kriminalpolitiken och att man är mycket kritisk till den nuvarande försvarspolitiska linjen. I alla dessa fall smeker man en inte obetydlig kritisk opinion i landet medhårs.Min uppfattning är att partiet känner in opinionen i Sverige och inrättar sig efter den. I frågor där man kan sätta frågetecken för den politiska kompetensen, som exempelvis i formandet av en konkret EU-politik, så tror jag att man sneglar man på vad Dansk Folkeparti och gör deras politik till sin egen.

  3. Tesen vissa i media lagt fram i denna fråga är ganska intressant – att SD vinner till och med när man ljuger om dem.Hur besegrar man en sådan motståndare?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s