Universitetsfest slutade med slagsmål med polisen

I helgen firade webbportalen Motkraft 10-årsjubileum på Stockholms universitet. En kväll som enligt tidningsuppgifter slutade med att ett 40-tal aktivister drabbade samman med polisen.

Med anledning av detta har journalistkollegan Magnus Sandelin, författare till boken Extremister, skrivit ett debattinlägg om vänstervåldet i Expressen. Magnus undrar hur det kan komma sig att en så våldsinriktad grupp som Motkraft får tillgång till universitets lokaler. Magnus har själv en del teorier kring detta:

Att så skedde beror väl antingen på att universitetsledningen har en förvrängd bild av den autonoma vänstern, eller saknar kontroll över vilka som hyr lokalerna.
Men också att studentkårens politiske sekreterare, tillika en av festarrangörerna, är Petter Nilsson. Han blev känd för en större allmänhet genom att vinna SVT:s politiska doku-såpa ”Toppkandidaterna” för ett par år sedan. För er som inte minns så skänkte han 100 000 kronor av prispengarna till den autonoma vänsterns kampanj ”Osynliga partiet”, kampanjen som bland annat inriktade sig på att vandalisera centerpartiets lokaler.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i autonoma rörelsen, magnus sandelin, Motkraft. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Universitetsfest slutade med slagsmål med polisen

 1. ”Windan! Härligt att se dig stå upp för SMR och försvara den svenska nazismens heder! Vi behöver fler Sverigedemokrater som dig!”KOnstig syn du har på politiken, att alla som är för en objektív rapportering skulle ”stjöda” SMR.Med den sysnen på omvärlden är det ganska lätt att gissa att du är vänsterextremist.Sedan tilltalas jag Windes och inte Winadan!

 2. Torsten skriver:

  Windan! Härligt att se dig stå upp för SMR och försvara den svenska nazismens heder! Vi behöver fler Sverigedemokrater som dig!

 3. Det är möjligt att jag var otydlig, men saken var alltså att media slog upp en sak om en liten grupp nazister och bara spekulterade (och hade fel) om deras syfte.Det visar att teorin om att media i detta fall bara höll sig lugna helt enkelt inte stämmer. Logiskt är snarare att man helt enkelt ville skydda vänstern (och SVT:s Petter Nilsson som ju givetvis var med på plats vid kravallen).

 4. Anonymous skriver:

  Pissenisseur http://www.planka.nu”Avgiftsfri kollektivtrafik åt alla!Din resa till och från jobbet, till och från skolan, är en del av din arbetsdag. Arbetsgivarna är beroende av din möjlighet till transport, men trots detta är det du som betalar för den. Genom att höja arbetsgivaravgiften eller skatten kan vi skapa en rättvist finansierad, avgiftsfri kollektivtrafik.”

 5. Det är möjligt att jag är lite trögtänkt men du får nog utveckla detta. När, var, vem? Sprang vänstern bland SMR eller…?

 6. Loddan, för att spräcka din naiva tilltro till media – jämför denna händelse med när media skrev att nazister (SMR) skulle attackerade demonstrerande serber i Stockhom för någon månad sedan och inte en bokstav visade sig stämma?I detta fall kan det ha att göra med att en skribent från Aftonbladets kultursidor själv vant minglade bland de andra antidemokraterna på våldssidan Motkrafts hyllnig till sig själva.

 7. Jag skriver ju för all del även om vänstern, om du missat det.Och jag skulle verkligen önska att det var så lukrativt att hålla på med det här som du tror.

 8. z999 skriver:

  Det är en helt riktig analys Jonas.

 9. Jonas skriver:

  Att media inte skriver speciellt mycket om vänstern beror antagligen främst på att en stor del av journalisterna själva tillhör vänstern och innerst inne sympatiserar med vänsterns handlingar. ”De gör ju detta för att de vill väl”, tänker de och letar istället med strålkastarljus efter en nyhet om ”nazister”. Det ska du vara glad för Anna-Lena. Annars hade du inte fått några böcker sålda.

 10. z999 skriver:

  Magnus Sandelin skriver så här i artikeln: Sådana händelser är alla uttryck för den starka intolerans gentemot oliktänkande som kännetecknar politiska extremister. Olika ideologier, men samma farliga fanatism, samma våldsdyrkan och känsla av att stå ovanför lagen.Nu är det inte bara extremister som har en stark intolerans gentemot oliktänkande. För en tid sedan så stoppades ND i skolor utan att det fanns någon grund för det vilket fastslogs av justitiekanslern. SD fick sina hemsidor ”släckta av sossarna, Laila Freivalds räknas väl inte som extremist väl? SD’are utesluts från fack och blir av med jobben eftersom de har en avviknade uppfattning från riksdagspartierna i den enda heliga politiska fråga där de aldrig är beredda att ens kompromissa, invandringen.Enskilt så tror jag att AFA har en större tolerans än vad många av dom har som har utnämnt sig själva till ”de ljusa och demokratiska krafterna i samhället”.

 11. Gissningsvis var väl inte de som var där på festen så väldigt organiserade utan mest intresserade av en rolig fest. Därav mediernas ”mörkning”, så är det väl förresten med Reclaim the Street-festerna också. Men jag tycker inte jättesynd om den som plankar på tunnelbanan. Kom de ut, och hur i så fall? Var kommer polisen in i bilden, eller var det någon annan del av festen man slogs med? Frågetecknen hopar sig.

 12. Mest intressant i denna kravall är väl kanske varför TT (och därmed nästan hela mediakåren) valde att mörka att det var just vänsterextremister det handlade om.Tänk om nazister gjort samma sak eller fått vara i samma lokaler?

 13. pissnisse skriver:

  #kommentar 1har vänstern ngt sorts privelegium att inte behöva betala för tunnelbanebiljetter ? snåla bortskämda meddelklasspissvänster!sprit och cigg för att döva era sjuka törstande egon med kan ni slänga ut pengar på, men inte det som finaniseras av den arbetarklass ni säger kämpa för.tönt!

 14. Johannes skriver:

  Här är en ganska trovärdig version:”Efter festen begav sig alla mot sista tunnelbanan för att bege sig hemåt efter en lycklig kväll. Där stöter tydligen folk på patrull i form av G4S väktare i tunelbanan, de ville förmodligen se biljetter för alla soms kulle in (enligt uppgift ska ca 150 pers vid det här vara laget på väg hem). Då inte alla hade biljetter så ska tydligen väktarna blivit lite sura och låst in alla människor på stationen genom att stänga igen dörrarna och låsa de.Ja, det var ju ett väldigt smart drag, vad gör man när man blir inlåst? Jo, de flesta vill väl ut därifrån då antar jag. Vilken frisk människa som helst hade velat det iaf.”http://acidtrunk.wordpress.com/2008/05/07/allhuset-3-maj/Fast jag antar att det känns mysigare att skylla allt på Topp-Petter. Särskilt om man försöker göra karriär på att skriva dynga om vänstern.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s