Kvinnokampen behövs även i Burma

Jag träffade Yin Yin Mon, en ung tjej fråh Burma, för någon vecka sedan när hon var på besök i Sverige. Hon är engagerad i ett projekt kring jämställdhet, en aspekt som lätt kommer bort i en situation som är så pressad som den i Burma. De ekonomiska och politiska problemen är enorma. Samtidigt är det viktigt att också driva kvinnofrågorna, kvinnor behövs i kampen för förändring.

Eftersom det knappt finns några jobb i Burma flyr folk till Thailand. Inte bara av politiska skäl utan också för att överleva och skicka hem pengar så att familjen klarar sig. Yin Yin bor i gränsstaden Mae Sot som jag besökte för något år sedan. Här arbetar mängder med kvinnor i klädindustrin och deras arbetsvillkor är fruktansvärda, vilket jag skrivit om tidigare på bloggen. Villkoren är förstås usla för både kvinnor och män, men majoriteten av alla som jobbar här är kvinnor. Det finns speciellt kvinnorelaterade frågor som våldtäkter och sexuella övergrepp, något som är relativt vanligt berättade Yin Yin. Kvinnors utsatthet blir här som så ofta ännu större, de har en dubbel underordning. Eller möjligen tredubbel. De är lågavlönade fabriksarbetare och underklass, kvinnor och därtill oftast från en etnisk minoritet.

Min artikel om Yin Yin och hennes svenska kontaktperson Catti Ullström (hon bloggar på Cattis blogg), S-studenter, finns på Palmecentrets hemsida. S-studenter är involverade i ett Burma-projekt som pågått i flera år.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Burma, Catti Ullström, jämställdhet, Palmecentret. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kvinnokampen behövs även i Burma

  1. Tror man måste se att det finns en rad olika skäl till att aidskatastrofen är så mycket värre i Afrika än på andra håll. Afrika är en gigantisk kontinent, man kan inte döma ut ett helt landområde som efterblivet på det sätt som du gör. Jag skulle inte bli förvånad om Afrika så småningom gör ett ekonomiskt språng liknande det som skett i vissa länder i Asien, men det kommer att ta tid. Det är väldigt rika länder om man ser till naturtillgångar och inte minst asiatiska företag, t ex kinesiska, satsar stort på att etablera sig här (på gott och ont, men det är en annan historia).Problemet med Burma är helt och hållet politiskt. Det finns sällan någon bra ekonomisk utveckling i länder utan en fungerande demokrati och Burma är inget undantag.

  2. z999 skriver:

    ”Hon är engagerad i ett projekt kring jämställdhet, en aspekt som lätt kommer bort …”En aspekt vars vikt inte nog kan framhållas om dom vill närma sig västvärlden när det gäller välstånd och ett samhälle som det går att bo i för människor. Det är skillnaden i kvinnosyn som skapar en rad skillnader mellan Afrika och Europa, att afrikanerna någonsin ska förstå det är väl knappast tänkbart. Aidskatastrofen i Afrika (med följeffekter som fattigdom med mera) är en effekt av våldtäktskulturen där.Jag tror att Burma har större chans att förändra än Afrika som antagligen kommer att fortsätta att vara socialt och kulturellt underlägset.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s