Nytändning för 30 november i Lund?

På senare år har det varit lugnt i Lund på 30 november, Karl XII:s dödsdag. Vilket många säkert varit tacksamma för efter de årliga kravallerna detta datum i början av 90-talet. Men nu planerar Fria Nationalister Skåne, att skaka liv i denna minnesdag igen. Jag noterar att Fria Nationalister hade bjudit in Marc Abramsson, ledare för Nationaldemokraterna, som talare vid sitt lanseringsmöte.

Nd tar ännu ett steg närmare den nationella rörelsen, konstaterar Robert Boström, sverigedemokrat i Örebro, på sin blogg. Nd deltar ju även sedan länge i den årliga Salemmanifestationen sida vid sida med bland andra Info14 och Svenska Motståndsrörelsen. Nu fattas bara att de också dyker upp vid Folkets marsch i samband med nationaldagen, skriver Boström. Fria Nationalister Skåne är en del av riksnätverket Fria Nationalister. Skånegrenen av detta nätverk bildades i början av november (se även Info 14).

30 november-firandet i år är tänkt att bli det största sedan början av 90-talet då traditionen ebbade ut mycket på grund av bråken med danska BZ och andra aktivister som saboterade paraderna. För att återknyta till traditionen har man tydligen tänkt sig att ha med Lars Hulthén, en gammal kändis i sammanhanget som brukade valsa runt i medierna i sin egenskap av ordförande i 30-novemberföreningen i Lund. Han förekom även i ett av mina reportage i Kalla fakta under den här perioden, en annan reporter var i Lund, jag var i Stockholm och satte ihop reportaget. Intervjun med Hulthén, en vänlig man men kanske inte någon talets gigant, var inte helt lätt att använda. Trots upprepade frågor kunde Hulthén aldrig komma på någon enda viktig egenskap hos Karl XII som han ville framhålla förutom att han var lundabo (vilket han händelsevis var åren 1715-1718, kanske inte det första människor tänker på när de hör talas om Karl XII).

Finns förstås mycket man kan säga om Karl XII. Något jag aldrig förstått är varför nationalister ständigt fokuserar på den regent som bär ansvaret för att det svenska stormaktsväldet föll samman. Å andra sidan firar de ju hans dödsdag, vet någon ens när hans födelsedag var?

Mer om årets 30-novemberfirande i Lund (det i Stockholm får vi ta en annan gång): Sydsvenskan 1, Sydsvenskan 2, Lundabor mot rasism, allt om Karl XII-firandet i Sydsvenskan 2004 och på Wikipedia

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i 30 november, Fria Nationalister, Karl XII, Lars Hulthén, Marc Abramsson, Nationaldemokraterna, nd. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Nytändning för 30 november i Lund?

 1. Stefan Olsson skriver:

  Dödsdagen kan mycket väl ”firas” eftersom det också är den himmelska födelsedagen 🙂

 2. Anonymous skriver:

  Och det var ingen byxknapp utan en helt vanlig fiendekula. Personligen anser jag nog att det hedrar Karl XII att han utsatte sig själv för samma risker som soldaterna måste utsätta sig för. Men så är det också uppenbart från bevarade soldatbrev att han hade en närmast mytisk ställning i armén – något han säkert inte hade fått om han hela tiden suttit i ett slott 10 mil från krigshändelserna.

 3. Anonymous skriver:

  Vad som har hänt med Karl XII är att den verkliga personen har kommit i skymundan. Eftersom han hyllas av extremistgrupper tror många att Karl XII var någon slags extremist själv – någon slags ”galning”. Detta beror dels på att historiekunskaperna är väldigt dåliga, men också på att många verkar mena att 1600-talskungar borde ha agerat efter 2008 års lagar och moral, inte efter de lagar och den moral som rådde i deras samtid. Rent konkret är det alltså många som tror att Karl XII startade det stora nordiska kriget därför att de har dåliga historiekunskaper. Att hans sätt att föra krig inte överenstämde med 1900-talets internationella konventioner tas sedan som intäkt för att han var galen. Och hur många vet att statyn i Kungsträdgården restes av liberaler, som en symbol för undertryckta folks rätt till självbestämmande? Hur många vet att den har sitt ursprung i polsk agitation, som från början fann ganska obetydligt stöd i Sverige? Historielösheten är oerhört stor på båda sidor. Högerextremisterna hyllar en mycket ”mångkulturell” kung, medan deras mest aktiva motståndare vandaliserar fredsmonument i Lund.

 4. Jag håller med dig, högtidlighållande är nog ett mer korrekt ord. Förr, kring 80- början 90-talet, firades det dock ofta rejält detta datum. Med åren har en större värdighet präglat ”firandet”. Bytte ut orden på något ställe i texten som du ser men längst ner när jag efterlyser hyllningar på dödsdagen är själva poängen att använda just ordet fira. Han dog som en soldat ja – förstås. Hur värdigt det nu var att bli skjuten med byxknapp om det nu var så det gick till.

 5. Anonymous skriver:

  Man ska nog byta ut ordet ”firande” mot ”högtidlighållande” i det här sammanhanget. Man ”firar” t.ex. inte att någon har omkommit i en bilolycka, däremot kan man högtidlighålla vederbörandes minne på dödsdagen genom en att besöka hans grav. Dödsdagen högtidlighölls så tidigt som 1732. Det nyinstiftade sällskapet ”Awazu och Wallasis” hade Gustav II Adolfs och Karl XII:s dödsdagar som högtidsdagar, se t.ex. Westerlunds ”Karl XII i svensk litteratur” s. 98.

 6. ANTI-ISLAMIST skriver:

  For those who want to delve into even more detail, here’s additional information from Anna-Lena Lodenius on her blog: CLICK!

 7. Stefan skriver:

  Det är inte konstigt att Karl XII hedras på sin dödsdag och inte på sin födelsedag. Han levde som en soldat och dog som en soldat. Därför hedras han också för sin gärning på dödsdagen.

 8. Tänk att det var någon som mindes Karl XII:s födelsedag. Men är det någon som firar den? Det här med Gustav Vasa och Vasaloppet kanske vore något. Sd puffar ju för klassikerna, och där ingår ju förutom Vasaloppet även Vansbrosimmet, Lidingöloppet, Engelbrektsloppet och Vätternrundan (se SD:s hemsida). Så du anonyma – alltid dessa anonyma – tyckare är nog rätt ute där.

 9. z999 skriver:

  17:e juni har jag för mig. Karl XII:es födelsedag.

 10. Anonymous skriver:

  Det vore ju faktiskt logiskt för de grupper som hyllar Karl XII att byta kung till Gustav Vasa. Han gjorde slut på Kalmarunionen, han gjorde slut på påvens inflytande i Sverige, han var väldigt ivrig med att i sin propaganda tala om ”Sverige” och hur olika utländska krafter strävade efter att förslava svenskarna, se t.ex. brevet till smålänningarna den 3 juli 1542. Gustav Vasa hade dessutom ett mycket ”svenskare” ursprung än Karl XII, vars fädernesläkt kom från södra Tyskland. Ett ytterligare bonus skulle dessutom vara att ”riksbyggmästarens” Sverige var betydligt mindre och därmed också en smula mer kulturellt homogent än Karl XII:s Östersjöimperium. Så varför inte byta hyllningsmarscherna i Lund och Stockholm mot ett vintrigt Vasalopp?

 11. Anonymous skriver:

  Anonym sa:Givetvis är det oerhört paradoxalt och rentav bisarrt att högerextremister med rasistiska idéer firar Karl XII:s minne, eftersom Karl XII samarbetade med bl.a. ukrainare, polacker, tartarer och turkar och var mycket intresserad av muslimsk kultur. Han lät också exilukrainare få en fristad i Sverige och hade med sig olika orientaliska fordringsägare vid hemkomsten. Karl XII må ha varit intresserad av andra kulturer men han arbetade inte målmedvetet för att Sverige skulle förstöras på det sätt som dagens makthavare har gjort. Om det är något som är bisarrt och extremt i dagens Sverige så är det riksdagens politik.Anonym sa:En smula märkligt är det förstås att statyn i Kungsträdgården då och då vandaliseras av antirasister eftersom den ju en gång i tiden restes som ett resultat av ett polskt initiativ.Inget märkligt alls, de så kallade ”antirasisterna” eller riksdagens SA som de borde benämnas, vandaliserar, misshandlar, attackerar av hjärtans lust i stort sett allt och alla av vilken anledning som helst. Av den enkla anledingen att de har maktens tysta medgivande.En del vill ju ha en fritidssysselsättning som ger en kick.mvhMartin

 12. Anonymous skriver:

  Egentligen var Karl XII:s vistelse i Lund kortare än så, nämligen från september 1716 till juni 1718, dessutom med ett par avbrott sommaren 1717 och våren 1718. När det sedan gäller högtidlighållandet på dödsdagen är logiken densamma som i fallet Gustav II Adolf och den 6 november, nämligen att vederbörandes död ses som ett offer för en högre sak. I fallet GIIA ett offer för den evangeliska läran, i fallet Karl XII ett offer för det mer abstrakta ”hotet från öster”. Givetvis är det oerhört paradoxalt och rentav bisarrt att högerextremister med rasistiska idéer firar Karl XII:s minne, eftersom Karl XII samarbetade med bl.a. ukrainare, polacker, tartarer och turkar och var mycket intresserad av muslimsk kultur. Han lät också exilukrainare få en fristad i Sverige och hade med sig olika orientaliska fordringsägare vid hemkomsten. En smula märkligt är det förstås att statyn i Kungsträdgården då och då vandaliseras av antirasister eftersom den ju en gång i tiden restes som ett resultat av ett polskt initiativ. Men den historien lär väl vare sig den ena eller den andra sidan känna till.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s