Krigsretorik från både höger och vänster

”Jag tänker att jag går dit för att visa att jag är för något, inte mot något.” Det säger en av mina vänner på telefon som är på väg att delta i demonstrationen i Kärrtorp. Hon är en av många som bor i området och som reagerat på nazisternas närvaro. Deras protest känns i högsta grad motiverad.

Men på vägen från förra demonstrationen till dagens händer det något. Stödet blir inte bara massivt, det blir nästan överjordiskt stort. Kvällstidningarna tävlar i stödkampanjer och grävande reportage, riksdagens talman är på väg, Stefan Löfvén och flera andra partiledare likaså, artister, 15 000 mer eller mindre vanliga medborgare, alla vill de visa sitt stöd. Stödemonstrationer anordnas i resten av landet, fler och fler ansluter sig.

Läser gårdagens kvällstidningar och fastnar i en betraktelse av Åsa Linderborg på Aftonbladet Kultur: ”Nynassarna bor mitt bland oss. Det känns som vi står vid randen av ett permanent krigstillstånd.” Det är ju precis samma retorik som nazisterna använder. De säger också att tillståndet i landet är så allvarlig att endast våldet är vägen. Även om det finns ett lamt avståndstagande från den autonoma vänstern i texten sägs det i nästa mening att vänstern var de enda som skyddade demonstranterna i Kärrtorp. Det var oförlåtligt av polisen att de inte ställde upp med massivt skydd redan vid förra demonstrationen, men var övertygad om att de gör det idag.

Låt mig också skicka in några fakta i frågan: 2012 registrerades nästan 4 000 anmälningar om hatbrott (Se rapport BRÅ, sammanfattning). Endast 3 procent av dessa gick att koppla till organiserad högerextremism. Den vanligaste organisationen var Svenskarnas parti, 38 procent, Svenska motståndsrörelsen, som synts i Kärrtorp, stod för 26 procent. Det vanligaste brottet i denna kategori (alltså de 3 procent av hatbrotten som begicks av organiserade högerextremister) är skadegörelse, det näst vanligaste är hets mot folkgrupp. Tittar vi på våldsbrotten (dödligt våld, misshandel, rån, kvinnofridsbrott, våldtäkt etc) så finner man en kraftig minskning de senaste åren från 50 stycken under 2008, 31 under 2009, 25 under 2010, 15 under 2011 och nu senast en liten ökning till 19 under 2012.

19 våldsbrott är redan det för mycket, men tendensen är ändå klar. Det har inte blivit mer våld utan tvärtom mindre de senaste åren. Svenska motståndsrörelsen tappar medlemmar till Svenskarnas parti och måste profilera sig och skapa uppmärksamhet. Det har de lyckats utmärkt med, och det torde vara nöjda. Aktivitetsnivån har gått upp på senare  tid, förmodligen av samma anledning. Låt oss inte tappa huvudet. Nazism är fruktansvärt, Kärrtorp har rätt som protesterar. Men som insats mot ett fåtal för all del fanatiska nazister är insatsen alltför massiv.

SENARE TILLÄGG: Eftersom så många undrat så vill jag förtydliga sista meningen i texten. Min avsikt med texten var självklart inte att kritisera att en antirasistisk manifestation samlar tusentals personer, än mindre de som deltog. Min diskussion handlade om det riktiga i att ta till krigsretorik på motståndarsidan. Jag är övertygad om att om våldsvänstern får alltför stort inflytande över de antirasistiska demonstrationerna som vi sett runtom i landet (och kanske får se fler av framöver) kommer dessa knappast längre att samla några tiotusentals deltagare. Då blir antirasismen, precis som på 90-talet, åter en angelägenhet för politiska extremister på båda kanter.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Krigsretorik från både höger och vänster

 1. Pingback: Fördomar och fientlighet | Villa California

 2. ana_chronica skriver:

  ”Utvecklingen i Väst-Europa går mot mer etablerade extremhöger-partier, som SD fast ännu mer mainstream. Vi har fått ett tredje block i politiken vid sidan av det blå och det röda.”
  Menar du att dessa partier är mindre farliga i sin extremism för att de är mainstream? Är de inte tvärtom obehagligare just för att de väver in sin nationalistiska och reaktionära agenda i populistisk terminologi. Återigen, var det inte just det som förde nazisterna och fascisterna till makten? Spanien? Grekland? Berlusconi? Att peka ut de öppet uttalade (östeuropeiska) extremgrupperna som en liten kartlagd klick (att fokusera på?), som dessutom verkar organisera sig över gränserna, känns som en underdrift lika oproportionerlig som den överdrivna reaktion du kritiserar.

  • annalenalod skriver:

   I likhet med de flesta ser jag en skillnad mellan högerpopulism i den form den syns framförallt i norra och mellersta delarna av Europa – alltså nationalistiska partier med en främlingsfientlig retorik, och mer öppet våldsamma partier och organisationer. Gyllene gryning och SD är inte samma sak. Det finns anledning att ha strategier mot båda sorterna, men inte nödvändigtvis samma och samtidigt.

   • Bengt Rur skriver:

    Håller med, fascismen har aldrig varit enhetlig. Det är ett paraplybegrepp som används av kritiker när de angriper odemokratiska rörelser på högerkanten.

    Nazismen i Tyskland, mellankrigstidens kristet-sociala parti i Österrike (starkt antinazistiskt), Mussolinis fascism, Francos katolska och konservativa diktatur, nationella partier i Rumänien och Ungern, peronisterna i Argentina osv. hade förvisso stora likheter. Dock saknade de – i olikhet med marxismen – en gemensam teori. De är alla folkliga proteströrelser som skuldbelade de demokratiska partierna, varnade för kommunism, var emot nymodigheter på det sexuella området, ville ge män och kvinnor skilda uppgifter inom samhälle, yrke och familj, var för patriarkat och emot feminism. Ett modernt drag var att de nästan alla var republikanska. De kungar som fanns kvar fick en undanskymd position. Spanien var undantaget, dock ”republik” så länge Franco levde, sedan en konstitutionell monarki av västeuropeiskt snitt.

   • ana_chronica skriver:

    Tack, framförallt Bengt Rur. Extremism är inte enhetlig och verkar fugera bäst som en fragmenterad, oförutsägbar terror mot civilsamhället. Behövs dessa paraplybegrepp (neonazism, neofascism, jihadism etc.) för att kunna fixera och angripa en enhetlig bild? Demokratibegreppet är väl också ett paraplybegrepp som i motsats till dessa är eftersträvansvärt men som även det riskerar att urholkas när det används som en oreflekterad schablon.

 3. Jin Svensson skriver:

  Bokbål och pogromer i Ungern, nazister i parlamentet och patrullerandes på gatorna i Grekland, demonstrationsrätten avskaffad i Spanien, här hemma i Sverige en nedbränd folkhögskola, förtroendevalda som manar till beväpning och etnisk rensning, barnfamiljer attackerade av knivbeväpnade stenkastande nazister. Listan kan göras mycket längre.

  Men Expert-Anna tycker att protesterna är ”för massiva”.

  Om inte nu, så när? Om inte jag, så vem?

 4. Peter Nilsson skriver:

  Ok, Anna-Lena Lodenius, vissa trissar upp stämningen och överdriver. Men var det ändå inte bra med en så stor manifestation mot rasism?

  Peter

  • annalenalod skriver:

   Jo, det har jag sagt och skrivit på olika ställen att jag tycker. Jag inser att man inte kan göra 2 saker samtidigt: hylla något men ändå reflektera: Varför nu? Varför krigsretorik?

 5. Kenneth Levin skriver:

  Du får gärna välgrundat tycka vad Du vill, men att sätta ned foten här och nu är helt rätt. Om det sen kan leda till mod vid fikabord och TVsoffor och allmänna sammankomster till att bekämpa nyhögern och svennerasismen så är det desto bättre. Du om någon vet väl om Europas tråkiga historia och nutid med en kvävande höger?

 6. Politisk flykting skriver:

  Anna-Lena din text nonchalerar de som faktiskt blir utsatta för olika brott, som begås av i nynazismen/rasismens namn, men väljer av olika anledningar att inte anmäla det. Ju mer människor det är ute på gator och torg och sätter ner foten ser till att flera människor faktiskt vågar ställa sig på fötterna och börjar anmäla dessa brott.

 7. Politisk flykting skriver:

  Anna-Lena din text nonchalerar de som faktiskt blir utsatta för olika brott, som begås av i nynazismens namn, men väljer av olika anledningar att inte anmäla det. Ju mer människor det är ute på gator och torg och sätter ner foten ser till att flera människor faktiskt vågar ställa sig på fötterna och börjar anmäla dessa brott.

 8. Pingback: #kärrtorp handlade om 20 000 som fått nog | Deepedition

 9. Alice skriver:

  Anna-Lena! Please, utveckla formuleringen ”för massiv”. Alla vet att du har kunskapen, men just de orden är vi tydligen flera som fastnar på.

  • annalenalod skriver:

   För massiv syftade på 35 nazister versus 20 000 i Kärrtop och ännu fler över hela landet. Men gäller det manifestation mot rasism i allmänhet, eller ännu hellre för mångkulturalism och tolerans, skulle jag gärna se miljoner på fötter. Och jag tror det var det senare många, antagligen de flesta, tänkte när de gick ut. Vilket inte motsvarade alla tal i Kärrtorp, men ok.

 10. Erik Berggren skriver:

  Ok, att våld bland högerextrema minskat under senare år är bra att ha med, trösterikt rentav. Men hur kan en antifascistisk manifestation bli för stor eller ”för massiv”? Helgens demonstration kan väl förstås mot bakgrund av, inte bara förra helgens våldsamma attack, utan även SD:s inträde i riksdagen, etablerade svenska partiers vingliga ställningstaganden, ideliga rapporter om hur papperslösa och sk arbetskraftsinvandrare hamnar i slavlika arbetsförhållanden, fortsatta rapporter om inhumana utvisningar, den växande organiserade fascismen i Europa, rikspolitiker med järnrör på Stockholms gator, de dagliga rapporterna om en migrationspolitik som dödar och hejas på av alltmer talföra rasistiska organisationer och så vidare, kropparna som flyter iland i Södra europa. Här infann sig en gnista i Kärrtorp som fick en massa människor att säga och känna att nu får det vara nog. Överallt i Sverige demonstrerade man. Det var fölrstås inte bara med Kärrtorp för ögonen, utan man demonstrerade för att markera mot fascismen och rasismen i svensk och europeisk politik idag. Och mot den bakgrunden är inte en för en gångs skull massiv manifestation mot rasism och fascism ”för massiv”.Den kan aldrig bli för massiv.

 11. Christoffer skriver:

  Ditt inlägg var längre förut, med en hänvisning till Revolutionära frontens film – har du tagit bort det?

 12. ana_chronica skriver:

  Det är inte fel att ta strid för en angelägen fråga, hur ser du själv på utvecklingen av högerextremism i Europa idag? En parentes? Hitler ansågs tydligen också vara en löjlig figur bland intellektuella i början av sin karriär. Massan kan förvisso alltid förvandlas till en mob, men har svårt att förstå din tanke om hur ett motstånd ska vara för att vara proportionerligt, kan du utveckla den?

  • annalenalod skriver:

   Utvecklingen i Väst-Europa går mot mer etablerade extremhöger-partier, som SD fast ännu mer mainstream. Vi har fått ett tredje block i politiken vid sidan av det blå och det röda. Nazismen och våldssekter är mer framträdande i Östeuropa, och i det gamla östblocket finns också de ruggigaste partierna som Jobbik.

  • annalenalod skriver:

   Som sagt: sociala medier är värdelösa när det gäller att försöka föra nyanserade resonemang och att säga 2 saker samtidigt ska man helt klart inte göra. Tar med mig den lärdomen.

 13. Nicklas Foresti Nirinjan Singh skriver:

  Det vore roligt om du kunde svara André och Victor. De kommer med kritik som du inte kan håna bort.

 14. combatparking skriver:

  Åsa Linderborgs artikel har du läst/tolkat väldigt illa. Några citat från sagda artikel;

  ”Det är mycket möjligt att demokratiskt sinnade även i framtiden kommer tvingas överväga de metoderna – men vi är inte där än. Det är därför jag har svårt att försvara den autonoma vänster som nu fysiskt attackerar högerextremisterna.”

  Åsa vill inte ens försvara den autonoma vänstern men på något sätt snickrar du ihop detta till nazistisk krigsretorik.

  ”Vi måste få in som rutin att ta bort nassarnas propaganda. Det kan man göra med ett klistermärke, till exempel det som förbundet Allt åt alla har tryckt upp (det är de som arrangerar Överklassafari): ”Grannsamverkan mot rasism”.”

  Ytterligare krigsretorik, enligt dig – där kriget uppenbarligen består av militant uppsättning samt nerrivning av dekaler i närområdet.

  • annalenalod skriver:

   Det här tyckte jag var lite kul. Att ni formulerat er så exakt likadant. Självständigt?

   • viktor skriver:

    Vi väntar fortfarande på att experten ska förklara varför dagens manifestation var för massiv.

   • combatparking skriver:

    Existerar för att roa. Eller så är det helt enkelt en dubbelpostning, för man muspekaren över alias så ser man att det är från samma användare (!!). Eller så är det ett uttryck för identisk extremism. Man får välja alldeles själv.

    Har du något svar på inlägget?

   • PL skriver:

    Var det svaret någon slags försök till skämt? Combatparking citerar ju ur artikeln.

   • Bengt Rur skriver:

    Mer sorgligt än kul? Liktyckeriet på pk-bladet ifråga verkar ha nått nya – och hittills inte ens anade – höjder. Normalt brukar skribenter av det här slaget ha ambitionen att stuva om och redigera lite. Här har man dessvärre jäktat och fått iväg samma skällebrev.

 15. Prinsen skriver:

  Åsa Linderborgs artikel har du läst/tolkat väldigt illa. Några citat från sagda artikel;

  ”Det är mycket möjligt att demokratiskt sinnade även i framtiden kommer tvingas överväga de metoderna – men vi är inte där än. Det är därför jag har svårt att försvara den autonoma vänster som nu fysiskt attackerar högerextremisterna.”

  Åsa vill inte ens försvara den autonoma vänstern men på något sätt snickrar du ihop detta till nazistisk krigsretorik.

  ”Vi måste få in som rutin att ta bort nassarnas propaganda. Det kan man göra med ett klistermärke, till exempel det som förbundet Allt åt alla har tryckt upp (det är de som arrangerar Överklassafari): ”Grannsamverkan mot rasism”.”

  Ytterligare krigsretorik, enligt dig – där kriget uppenbarligen består av militant uppsättning samt nerrivning av dekaler i närområdet.

 16. Pingback: Knivarna slipas… | Sverige är inte världens navel!

 17. Bengt Rur skriver:

  Några skribenter ifrågasätter såväl Anna-Lenas kunskaper som hennes vilja att vara med på de antifascistiska barrikaderna. Orimligt tycker jag med hänsyn till det kända innehållet i hennes talrika och ständiga insatser i samtliga medier (tv, radio, föreläsningar, tidningar, tidskrifter, böcker). Utgångspunkt och vinkling har undantagslöst varit den demokratiskt sinnade antifascistens.

  Nina A:s kommentar förvånar.

  • viktor skriver:

   På vilket sätt är du förvånad? Gör hon ett sådant uttalande bör hon även kunna utveckla vad hon menar.

   Jag har pratat med flera vänner med utländsk bakgrund som blev väldigt lyckliga och hoppfulla efter dagens manifestation. När hatet och fördomarna har varit det som synts mest på den senaste tiden är det otroligt viktigt att visa att det finns en enorm massa människor som tar avstånd från rasismen och tror på alla människors lika värde. Hur kan man inte förstå det?

 18. viktor skriver:

  Demonstrationen var inte bara mot nazism utan även mot rasism och för alla människors lika värde. VI visade att rasisterna och nazisterna är i kraftig minoritet och att de inte kan skrämma bort oss. Attackerar de en fredlig demonstration dyker vi upp nästa vecka i i tusental.

  På vilket sätt demonstrationen för massiv? Du som är expert på ämnet borde väl också kunna utveckla en sådan ståndpunkt?

 19. Hollyhannah skriver:

  Tycker du på allvar att det kan bli för många som visar avsky mot nazismen? Det spelar ingen roll hur många böcker du skrivit eller under hur lång tid, för om det är slutsatsen du drar så tycker vi uppenbarligen inte lika illa om nazism.

 20. Svarten skriver:

  Märkligt resonemang, att de landsomfattande protesterna mot nazismen är alltför massiva. Hur många protesterande tycker du är lagom? 100? 300? 500?

  Kan det vara så att nazisternas våld vid den tidigare demonstrationen i Kärrtorp var den omtalade droppen som fick bägaren att rinna över och att dagens manifestation var ett uttryck för motstånd mot alla former för rasism, oavsett vilken gruppering det kommer ifrån?

 21. André skriver:

  Manifestationen i Kärrtorp och stödmanifestationerna runt om i landet är inte bara mot nazism, utan även mot rasism generellt.

  Även om det bara varit mot nazism/SMR – hur kan det bli _för_ massivt?
  En liten terroristorganisation som hotar så många och inte drar sig för att attackera barn måste mötas av ett massiv motstånd, finns ingen anledning att förringa dem till en obetydlighet som bara ska mötas av halvhjärtade ledartexter.

 22. Viktor Larsson skriver:

  Är du allvarlig?
  ”Det är okej att ni demonstrerar, men bara några få till antalet, så farliga är inte nazisterna”

 23. Nina A skriver:

  Du har verkligen inte fattat någonting om fascismen i Sverige idag, SKÄMS.

  • annalenalod skriver:

   Nej jag har bara studerat den i 30 år och skrivit 13 böcker i ämnet.

   • Amnon Lee skriver:

    like

   • Nina A skriver:

    Och ändå har du inte förstått någonting, helt otroligt.

   • Frej B skriver:

    Hej! Statistik kan självfallet vara bra att använda i vissa sammanhang och mindre bra i andra – som nu till exempel. Jag är inte insatt i frekvensen av hatbrott, och det du säger om att antalet anmälda hatbrott minskat stämmer säkert, MEN mig veterligen har liknande attacker av nazister mot fredliga demonstrationer inte förekommit (i sverige) under min tid som politiskt aktiv (född 87). Möjligtvis om man räknar dit stockholm pride för ett par år sedan när skinnskallar samlades efter paraden och spöade homosexuella i vita bergsparken (eller tantolunden, minns inte), Inte heller den typ av organiserade medborgargarden som bland annat smr var med och anordnade under oroligheterna i Husby. En annan typ av våld som dessutom riktar sig mot alla.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s