Vem attackerade sdu-ledarens flickvän?

Idag ringer journalisterna för fullt om misshandeln av SDU-ordföranden Martin Kinnunens flickvän. De frågar ungefär samma sak:
1) Kan det vara en intern uppgörelse i sd?
Svar: Nej, det har jag svårt att tro. Har aldrig hört talas om något liknande, och de flesta av de mer labila gick ju till nd när det begav sig. Förtal, intrigier, visst. Men våld? Nej, det tror jag inte.
2) Kan det vara en högerextremist / nazist?
Svar: Nej, varför skulle det vara det? De gillar väl inte sd direkt, men har heller ingen anledning att vara särskilt hatiska mot sd.
3) Kan det vara en vänsterextremist? Den frågan kommer alltid sist. Svar: Tja, om det alls handlar om politik så verkar det väl mest troligt.
Det här gången har inte vänstern, såvitt jag vet, tagit på sig attentatet. Men det kanske kommer?

Fast det är klart: Det kan ju handla om något helt annat också.

Den som vill fråga sd kan bege sig till Blå Porten på Djurgården kl 15.30 idag. Där hålls nämligen en presskonferens. Gissar att sd tar chansen att framställa sig som offer, och det har de förstås alla möjligheter till en sådan här dag.

Extra: Ryktesspridningen kring attentatet pågår för fullt på nätet. Jag avstår från att kommentera detta. Martin Kinnunens egna kommentarer hittar man här. Tommmy Funebo har också flera gånger skrivit om attentatet.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Martin Kinnunen, sd, sdu, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till Vem attackerade sdu-ledarens flickvän?

 1. z999 skriver:

  Jag anser att man kunde ju snacka ihop sig, men först efter nästa val i så fall. Ingen sammanslagning där endera partiet utplånas, det tror jag inte på.

 2. Robin Goodfellow skriver:

  Jimmy S. Windeskog! Du är överslug. Min anspelning gällde endast vad ND och SD öppet går ut med.Åtskilliga inom båda partierna önskar en återförenig. Men på vems villkor, ND:s eller SD:s?

 3. z999 skriver:

  A-L-L:”Min hållning till den här historien har hela tiden varit att jag inte har en aning om vad som ligger bakom, att det hela bara verkar väldigt konstigt.”Vad är det som är konstigt egentligen menar du?

 4. Internationellt sätt så har ju SD samarbete med greupper som också samarbetar med ND, så man skall kanske vara lite försiktig som anonym SD:are när man uttalar sig om saker som man inte känner till.

 5. Robin Goodfellow skriver:

  När det gäller att ta temperaturen på ND tycker jag – utan att besväras av de ideologiska resonemangen – att man bör betänka att ND samarbetar med Salemfonden (info14, SMR och NSF). SD betackar sig.

 6. Journalister blir galna när man inte pekar med hela handen och har ett enda svar. Flera har hört av sig och undrar varför jag säger något helt annat i en annan tidning än vad som står i deras egen tidning. Problemet är att de alltid plockar en liten liten bit av det du säger och drar ihop det.Det finns extremare partier än nd.Självklart.Vid splittringen med sd och gick en del av de mer intriganta personerna till nd. Flera har lämnat, det vet jag också. Min hållning till den här historien har hela tiden varit att jag inte har en aning om vad som ligger bakom, att det hela bara verkar väldigt konstigt.Men det brukar de inte ta med, av någon anledning.

 7. Anonymous skriver:

  ”Det är snarare inom de mer extrema partierna — som Nationaldemokraterna — något sådant skulle kunna tänkas förekomma”http://www.politikerbloggen.se/2007/08/16/5885/Man kan ju bara hoppas att de har felciterat dig. Annars kommer din trovärdighet inte ens förtjäna att bli bemött med en hånskratt framöver

 8. Anonymous skriver:

  ”och de flesta av de mer labila gick ju till nd när det begav sig.”Och hur många av dessa finns i ND idag? Tråkigt att behöva säga det, men om du är en expert inom ”högerextremism”, så måste vi som har minsta insikt räknas som genier i jämförelse

 9. z999 skriver:

  På tal om myter, finns det inget mord i Sverige begånget av högerextremister av rent politiska skäl? Daniel Wretström mördades av antirasister för sina åsikter och James Whait för sina påstådda politiska åsikter, men finns det något mord begånget av extremhöger där motivet varit att undanröja en politisk motståndare? Eller är det bara antirasisterna som har begått politiska mord?

 10. z999 skriver:

  A-L-L:”Sd överdriver nog emellanåt när det hänt något, men jag känner inte till några rena fejkattentat.”Det är media som skriver om vad som händer SD, det är faktiskt inte SD som skriver om SD i den regimtrogna median.

 11. Jag tycker jag redan har berättat vad jag tycker, men OK:Ingen aning. Vet lika lite som någon annan vad det är.Man kan spekulera. Men mina gissningar är lika goda som någon annans.Det kan vara politiskt – då antagligen AFA. Men det är väldigt otypiskt för att vara AFA i så fall.Det kan vara något helt annat.Typ bråk om pengar eller vad som helst.Det kan förstås vara fejk.Sd överdriver nog emellanåt när det hänt något, men jag känner inte till några rena fejkattentat. Så även det vore i så fall otypiskt.Eller rivalitet inom sd, som någon föreslagit. Men tycker jag verkar långsökt. Vet inte vad som verkar mest sannolikt av detta (allt verkar egentligen lika otroligt). Vad tror ni?

 12. Anonymous skriver:

  Signaturen ”Pnugen” skrev så här: ”Det är ju helt uppenbart att det är Kimmunen och några polare som kläckt den här historien över några avslagna biror på en schabbig pizzeria för att få uppmärksamhet i media.”Vad är då detta? Om inte spekulationer.

 13. Pnugen skriver:

  Det är ju helt uppenbart att det är Kimmunen och några polare som kläckt den här historien över några avslagna biror på en schabbig pizzeria för att få uppmärksamhet i media.Det faktum att både Kimmunen och hans tonåriga flickvän ändrat historien ett flertal gånger och sättet det skulle vara utfört på borde få alla varningsklockor att slamra igång för vem som helst.Alternativ är väl att han är skyldig någon partikamrat ett par kassar Sofiero.Mer anmärkningsvärt är väl egentligen att media basunerar ut hela historien, och än mer hårresande, de låter Kimmunen fabulera fritt om vad som hänt hans flickvän i trapphuset (där han inte ens själv var). Det är ungefär lika vettigt som att intervjua Bandidos efter en liknande situation. Det skulle aldrig hända!Nåja, humor är det i kubik i vilket fall. Både du som Expert-Anna, som sväljer hela historien, och Kimmunen som ljuger sig gul och blå!

 14. Kry skriver:

  Var tyvärr otydlig. Det är Gru som fortsättningsvis kommer att kalla sig Kry.

 15. Kry skriver:

  Grue är ej identisk med Gru. För att undvika missförstånd ändrar jag nu min signatur till Kry.

 16. 1915 skriver:

  Nu skiter jag i vad en massa lallon tycker, jag vill veta hur Anna-Lena ställer sig till möjligheten att det skulle vara påhittat. Snälla Lodenius, upplys.

 17. Grue skriver:

  Spekulationerna om att det skulle va iscensatt är minst sagt dumma. Det är folk som tittat för mycket på ”häftiga” amerikanska skitserier som säger sånt.Det är klart att det har politiska motiv, och att det är en vänstergrupp.”Majoriteten av alla brott har en personlig bakgrund, offer och gärningsman känner varandra.”Visst, men knappast majoriteten av alla brott av den här typen. Majoriteten av politikermord, t ex, har inte en personlig bakgrund.

 18. z999 skriver:

  1915:”Bortser du verkligen helt ifrån möjligheten att attacken är påhittad?”Av media eller Kinnunen eller polisen? I vilket syfte?Dom som tjänar mest på det är riksdagspartierna eftersom det ökar antalet tomma stolar i kommunerna samt att vettigt folk med mycket att förlora socialt inte kan engagera sig i sverigedemokraterna.

 19. 1915 skriver:

  Anna-Lena: Bortser du verkligen helt ifrån möjligheten att attacken är påhittad? Och vad säger du om min vadslagning, två påsar med gamla unkna dokument låter väl frestande :p

 20. z999 skriver:

  Anna-Lena:”Jag har ingen aning om ifall detta är afa eller inte.Det är inte något typiskt afa-attentat i alla fall.”Det enda som talar emot är väl att de brukar vara fler. Även om det är en attack mot en kvinna så har jag väldigt svårt att tro att afa skulle frångå vanan att vara tio mot en. Men det kan gott och väl finnas medlemmar som tycker att tre mot en kan gå för sig, men dom kanske tänker om nu när det hela misslyckades och de tappade det tilltänkta kidnappningsoffret.”Å andra sidan kan ju vem som helst som vill kalla sig afa göra detta i afa:s namn, så frågan är delvis hypotetiskt.”Det måste ju finnas motiv. ”Majoriteten av alla brott har en personlig bakgrund, offer och gärningsman känner varandra.” Inte när det gäller politiska brott. Michailowich kände inte Anna Lindh.”Hon säger att hon inte kände igen gärningsmännen, men om jag förstod det hela rätt har inte Kinnunen sett deras ansikten, det kan vara folk som han känner.”Jag tror att du kan utesluta det också, hon har ju gett signalement och så.”Det kan förstås också vara politiskt – och om det är det tycker jag ändå att ett vänsterdåd verkar troligast.”Jag undrar varför du utesluter SMR? Dom har ju attackerat sina ”egna”. Det handlade om strasserism den gången och det var en nationalsocialist med strasserinriktning som fick påhälsning i sitt hem. Fast jag finner det väldigt osannolikt att dom skulle besvära sig med att attackera Kinnunen. I vilket syfte då?

 21. z999 skriver:

  1915:”Men aftonbladet ja, kul att du nämnde den. Nämnda journalist fick ju sparken och tidningen ägnade häromdagen fyra sidor åt en händelse som är påhittad.”Dom har alltså ändrat politisk inriktning sista tiden? ”Men Z, vadet kan ju gälla även dig. Om jag har rätt, går du ur SD då? För jag gissar att du är medlem.”Nej, jag är inte medlem i SD.”Jag har ju redan lovat bort mina gamla dammiga papper, men du kanske kan komma på någon lämplig motprestation?”Äran räcker väl?

 22. Som tidigare sagts – och ni som vill kan följa vad jag sagt i olika tidningar:Jag har ingen aning om ifall detta är afa eller inte.Det är inte något typiskt afa-attentat i alla fall.Å andra sidan kan ju vem som helst som vill kalla sig afa göra detta i afa:s namn, så frågan är delvis hypotetiskt.Majoriteten av alla brott har en personlig bakgrund, offer och gärningsman känner varandra. Hon säger att hon inte kände igen gärningsmännen, men om jag förstod det hela rätt har inte Kinnunen sett deras ansikten, det kan vara folk som han känner.Det kan förstås också vara politiskt – och om det är det tycker jag ändå att ett vänsterdåd verkar troligast. Men vi kan bara spekulera, ingen av oss vet (antar jag om inte gärnningsmännen läser den här bloggen).

 23. 1915 skriver:

  Oj, nu blev jag sådär igen :)Men aftonbladet ja, kul att du nämnde den. Nämnda journalist fick ju sparken och tidningen ägnade häromdagen fyra sidor åt en händelse som är påhittad.Men Z, vadet kan ju gälla även dig. Om jag har rätt, går du ur SD då? För jag gissar att du är medlem.Jag har ju redan lovat bort mina gamla dammiga papper, men du kanske kan komma på någon lämplig motprestation?

 24. 1915 skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 25. z999 skriver:

  1915, du har tydligen inte läst Anna-Lenas rubrik?Hon, liksom flera andra antirasister har ifrågasatt om det afa som ligger bakom.Även andra personer har ifrågasatt om det är afa som ligger bakom eftersom det tydligen bara är tre gärningsmän och att afa inte brukar konfrontera folk direkt om de inte är minst ett tiotal. Det hade varit mer i afa-stil med någon meningslös skadegörelse.Normalt sett så är det bara antirasisterna som brukar fejka attacker.Här, en länk till de fejkade nazistbilderna utanför alexandra pascalidous dörrAftonbladetreportern som satte ihop de fejkade bilderna sa i rättegången att han var säker på att alexandra hade godkänt tilltaget om hon blivit informerad och att han därför borde få lägre straff. Kanske han hade rätt? Det är kanske ok för antirasister att ljuga helt ohämmat för att främja massinvandringen?

 26. 1915 skriver:

  Ja förlåt, det är min tragiska barndom som gör sig påmind. Jag ber om ursäkt för det.Men vi säger så här. Om en eller flera personer knutna till vänstern blir gripna för detta (och jag vet att oddsen är låga) och döms för brottet, så lovar jag att Anna-Lena ska få hela mitt gamla afa-arkiv (två påsar, mestadels 90-tal och sånt skit).Enda jag kräver i gengäld är en stilla reflektion här på bloggen över hur fel man kan ha och hur osunt snabbt det kan gå att komma till slutsatser ibland. Kanske något om mediernas ansvar att hålla sig kritiska till det de skildrar. Om det framkommer att hela grejen är påhittad alltså.Deal?

 27. Anonymous skriver:

  Ohövlig polemik, 1915

 28. 1915 skriver:

  Det ska bli så jävla kul att höra expert-annas och resten av medias reaktioner när det framgår att angreppet var påhittat. Du kanske ska trygga dig lite mot det så att din expert-gloria inte rostar. Eller vad det heter 🙂

 29. S R Larson skriver:

  Det politiska valdet i Sverige trappas upp for varje ar. Valrorelsen 2006 stod pa randen till kaos i vissa delar av landet pa grund av ett standigt pagaende vald mellan extremgrupper. Att manga av er relativiserar och bagatelliserar detta vald ar i sig sjalv ett demokratiskt sjukdomstecken. http://hayekinstitutet.blogspot.com/2007/08/politisk-stigmatisering-och-respekten.html

 30. z999 skriver:

  Enligt Sveriges Radio så är tydligen kränkningar av kvinnor rätt vanligt inom ”aktivist”vänstern.Källhänvisning om detDet verkar som att organisationer som glorifierar våld har en tendens att alltid bli kvinnofientliga. Media i allmänhet har gett ett intryck av att vänstern skulle stå lite extra för en del feministiska ideal men så är det alltså inte.

 31. z999 skriver:

  Det där sättet att fråga som Anna-Lena nämner, alltså att första frågan är om SD har iscensatt alltihop själva har faktiskt en psykologisk förklaring. Flera antirasister har ställt frågan tydligen utan att vara påverkade av varandra och definitivt utan att det har funnits någon som helst grund för frågan.I de självgoda och självutämnda antirasisternas värld så är rasister onda och antirasister de goda. Hjärnan fungerar på det sättet att den alltid söker logiska förklaringar, alternativet är chock eller psykos. Därför så är ”önskeorsaken” till det som inträffat att det i bakgrunden måste finnas rasister i alla fall. Man kan se samma mönster när invandrares kriminalitet, framförallt våldtäkter, ska försvaras av antirasisterna. Det är med en rabiat desperation och med ”argument” som ”svenskar våldtar också”. Invandrare tillhör en tycka-synd-om-grupp och får inte vara onda för då brister verkligheten för antirasisterna. AFA ägnar sig visserligen åt våldsbrott, men de tillhör ju den goda sidan som vill ha en stark massinvandring. Det anses helt ok att de marscherar i pridefestivalen tillsammans med både poliser och politiska företrädare. Därför så krossar det verklighetsbilden för antirasisterna när något sådant här händer.

 32. Gugge skriver:

  Anna-Lenas tämligen välvilliga åsikter om Sverigedemokraterna delas nog i stor utsträckning av vanligt folk.Inom media vill man däremot vanligen få det till att SD skulle vara ett förklätt nazistparti.

 33. z999 skriver:

  A-L-L:”Har aldrig sett att sd direkt iscensätter attentat.” Men om du läser media och följer vad som händer omkring dig rent allmänt ute i verkligheten så vet du att antirasister har iscensatt attentat (eller vad man ska kalla det). När aftonbladet fejkade en bild av ”nazister” utanför Alexandra Pascalidous dörr kan väl ändå inte vara okänt?”Det har visst hänt med Nationella Fronten i Frankrike, sägs det. Men jag har inga bra källor på det så jag vet inte om det är sant.” Det låter väldigt konstigt eftersom dom aldrig mig veterligen har beklagat sig över några attacker.”Men har ingen känsla av att sd gör det.”Men du tar upp det för få spridning på ”ingen rök utan eld” eller vadå?”Däremot tar det förstås chansen att ikläda sig martyrrollen, dumma vore de väl annars.” Så du anser att det inte är gärningsmännen som skapar offret? Det har blivit sån vana att behandla vänsterpöbeln som oansvariga barn så till och med du hänger på den trenden.”Vänstervåld – om det nu är det – eller våld ö h t är ett dåligt sätt att bemöta sd om man vill krympa sd.” Nej, det har varit effektivt. De tomma stolarna ute i kommunerna visar att det fungerar. Man minskar också engagemanget bland vanligt folk. ”Tvärtom kan sd dra fördelar av det (obs – har den största sympati för de stackare som blir utsatta, även om jag inte håller med om någonting som sd tycker)”Knappast. En väldigt underlig analys. SD behöver folk som vågar engagera sig och den här händelsen motverkar det i högsta grad. Att folk skulle börja tycka synd om SD ger inga röster.

 34. Buster Brown skriver:

  Robsten uppmanas vänligen att läsa noggrannt och besinna vad som står.Åtskilliga inlägg är tyvärr snåriga och ger rum för missförstånd.

 35. Robsten skriver:

  Som när vadåå? vad har det du tar upp anonym 3:38 något med det som hände nu att göra? är det inte politiskt våld att tränga sig in i en lägenhet, knivhota misshandla och sedan försöka föra bort en kvinna?Sanslöst! debattklimatet har gått över styr i detta jävla politiskt snöpta system. Så skall andra då få bete sig likadant mot folkpartister och socialdemokrater? I ett finsk perspektiv är det ju dessa partier som är extrema. Då kan vi väl lika gärna skrota det demokratiska systemet och starta ett inbördeskrig direkt.Sjukt resonemang, helsjukt!

 36. Anonymus skriver:

  Det åsyftade inlägget av någon ”anonym” har raderats. Tack!

 37. Gugge skriver:

  Expo, Afa m. fl. använder ordet ”demokrati” som en plym som de pryder sig med. Hos de enskilda aktörerna finns de mest skilda och ofta även egendomliga uppfattningar om vad ordet ”demokrati” står för.Att Expo underlåter att kritisera Afa visar ideologisk släktskap, inte att tidskriften gillar politiskt våld.Expo vänder sig till personer som redan är indignerade över att Sverigedemokraterna existerar. Om läsarna befästs – i sin redan förvärvade antifascistiska övertygelse – är svårt att bedömma.

 38. Det var lite tydligare.Jag ville bara se att du inte fastnat i Expos resoenamg där man menar att våld mot SD/ND är dåligt för att det väcker sympati – de tycks aldrig se det demokratiska och moraliska problemet i dessa attacker.

 39. Anonymous skriver:

  Fasligt va du gnäller.

 40. För tydlighets skull: Om sd har utsatts för ett politiskt attentat – vilket vi inte vet än – så är det väl självklart att partiet möter sympatiyttringar. Att människors betraktar den som drabbats som ett offer och tar ställning mot våldet. Och att sd gärna tar chansen att visa upp sig i ett sammanhang där de för ovanlighetens skull vinner sympatiser. Varför skulle de inte göra det?Det jag menar är att detta knappast är vad AFA vill. Var jag otydlig på den punkten?

 41. ”Gissar att sd tar chansen att framställa sig som offer, och det har de förstås alla möjligheter till en sådan här dag.”Men inga skäl till att göra eller? SNälla Loddan, säg att det där bara var en olycklig formulering av dig i all hast…

 42. Anonymous skriver:

  Eller så handlar det om vilket som är mest spännande att skriva, och då hamnar vänsterextremister sist på listan. Intressant att fråga sig är väl istället varför de ringer någon som inte vet någonting.

 43. Jo jag vet mycket väl att sd-are ofta hotas och trakasseras, och har både skrivit och uttalat mig om det flera gånger. Ironin kanske gick somliga förbi, men min text visade att det här med vänstervåld är något som vissa journalister tror först i tredje hand på – när ett antal andra möjligheter är uttömda. Har aldrig sett att sd direkt iscensätter attentat. Det har visst hänt med Nationella Fronten i Frankrike, sägs det. Men jag har inga bra källor på det så jag vet inte om det är sant. Men har ingen känsla av att sd gör det. Däremot tar det förstås chansen att ikläda sig martyrrollen, dumma vore de väl annars. Vänstervåld – om det nu är det – eller våld ö h t är ett dåligt sätt att bemöta sd om man vill krympa sd. Tvärtom kan sd dra fördelar av det (obs – har den största sympati för de stackare som blir utsatta, även om jag inte håller med om någonting som sd tycker)

 44. Anonymous skriver:

  Ja, stackars rasister!Att dom ska behöva utstå sånt här bara för att dom vill/har utsätta/utsatt andra för detsamma eller liknande.Sjukt att vårt samhälle ska behöva vara så jävla rättvist.Karma in action, dåliga människor får dålig behandling.

 45. Anonymous skriver:

  Vadå ”Gissar att sd tar chansen att framställa sig som offer, och det har de förstås alla möjligheter till en sådan här dag.” Du menar asså att det är SDU som iscensatt detta? Eller att det är något internt? Du nästan utesluter det faktum att AFA kan vara inblandade. Tomte.

 46. Anonymous skriver:

  Ja, om det nu snarast är obligatoriskt som aktiv i SD att bli hotad och misshandlad av vänsterextremister, samtidigt som media gör vad de kan för att sopa högmålsbrotten under mattan och kalla det ”bråk uppstod”, varför skulle de nu inte ta chansen att berätta att de är offer – inte framställa sig – för politiskt och antidemokratiskt våld.TV3:s (AFA-TV?) försök att bagatellisera misshandeln och kidnappningsförsöket är faktiskt inte så lite osmaklig:”det påstådda dådet”

 47. Anonymous skriver:

  Som när sverigedemokraternas partiorganisatör Lars Emanuelsson och kassören Henrik Ehnmark kidnappade Ekeröavdelningens kommunalledamot och tvingade honom att avsäga sig mandatet och betala in lokalavdelningens resterande pengar på riksföreningens konto.

 48. Robsten skriver:

  Ja, dom ÄR ju ett offer för politiskt våld, samt statsmakternas tafatthet i frågan

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s