Extremnationalister leker arbetarpartier på 1 maj

Extremnationalistiska grupper firar emellanåt 1 maj. Förmodligen för att visa att de står på arbetarnas sida. Ett budskap som det inte finns mycket anledning att ta på allvar för vanliga löntagare, någon politik för större rättvisa och mindre klassklyftor är knappast att förvänta sig från den här typen av grupperingar. De utgör ett udda inslag i 1 maj-firandet. Å andra sidan är de inte är särskilt många. Om det inte mötte sådana protester är de ibland så försvinnande få att ingen hade tagits någon större notis om dem.

Ett hundratal från Svenskarnas parti och Förbundet nationell ungdom syntes i Eskilstuna (siffran 150-200 ifrågasätts även av de egna enligt en debatt på  Nationell idag). Dessa genomförde en kort marsch från Strömsholmen till Smörparken där de höll några korta tal. De möttes av den autonoma vänstern, 4-500 personer, som agerade med kastade flaskor och tårgas. Enligt obekräftade uppgifter ska 8 personer ha förts till sjukhus varav 2 nationalister. Några av demonstranterna hamnade i polisarrest – ett 60 tal personer omhändertogs och 3 misstänks för misshandelsbrott. (Se Eskilstunakuriren1, Eskilstunakuriren 2Folket1, Folket 2).

Enligt pressen kan våldsamheterna skyllas både på en illa förberedd  polisstyrka och att det fanns personer på båda sidor, demonstranter och motdemonstranter, som var där uteslutande för att bråka.

Kommunalrådet, Jimmy Jansson (S) fördömer kravallerna.– Låt Nazisterna gå sitt tåg. Om polisen kan garantera att det sker under ordnade former. Vilket kan ifrågasättas i detta fall. Människor inser att nazisternas värderingar är förkastliga. Ignorera dem bara. Ställ er med ryggarna mot. Allt utom våld och provokation. Ge dem inte den uppmärksamhet de söker. Att människor likt ”legoknektar” för båda sidor reser till vår stad och använder den som slagfält är avskyvärt mot oss som lever här. Det beteende vi idag sett är förkastligt och oacceptabelt. Jag förväntar mig att deltagare i motdemonstrationen och polisen drar lärdomar av detta inför framtiden.( P4 Sörmland).

Enligt Nationell idag skanderade de extremnationalistiska demonstranterna slagord som ”Sverige åt svenskarna” och ”Sosse eller moderat, samma gamla sverigehat”. I täten för demonstrationståget hade man trumslagare, precis som när liknande grupper tågade på 1930-talet.

I Sörmland var det i stället Nationaldemokraterna som stod för det udda inslaget i 1 majfirandet. ND ordnade fyra torgmöten:  I Nykvarn, Heby, Alingsås och Södertälje. Deltagarantalet var blygsamt, torgmötet i Södertälje blev försenat. Bland talarna noterades partiledaren Marc Abramsson, fullmäktigeledamoten Mattias Karlstrand och SD:s tidigare partisekreterare, Jimmy Windeskog (se  ND:s hemsidaLänstidningen Södertälje ).

Intressant att ND använder samma retorik som SD: att hävda att de är de riktiga, gammaldags socialdemokraterna. Såhär sa Marc Abramsson ABC om varför partiet har möte på 1 maj.

-Eftersom vi är ett samhällsbyggande parti och vi är för att återuppbygga ett modernt svenskt folkhem.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.