Detta Titanicår (det var 100 år sedan olyckan den 14 april 2012) är det också läge att uppmärksamma en av de mest udda Titanic-filmerna som någonsin gjorts. Olycksdramat fascinerade även människor i Nazi-Tyskland. Därför togs beslutet att man skulle göra en egen filmatisering av händelsen, men berätta den ur ett mer ”korrekt” perspektiv enligt regimens sätt att se det.
Den tyska Titanic-filmen blev färdig 1943 och för regin stod Herbert Selpin och Werner Klingler (den förre greps av Gestapo efter att ha kritiserat den tyska armén och ersattes av den andre). Det blev en av Nazi-Tysklands dyraste filmproduktioner. Tanken var främst att sprida propaganda mot England, inte att ge någon korrekt bild av händelseförloppet. Självklart ges britterna skulden för att ha spelat med människors liv genom cynisk aktiespekulation. Hjälten är en påhittad tysk styrman. På bilden ur filmen försöker han tala kaptenen på fartyget till rätta.
Dagens före premiären skadades byggnaden där filmkopian förvarades av en bomb och premiären fick skjutas upp. Därefter bestämde Goebbels att filmen skulle förbjudas, han tyckte den förmedlade allt för mycket lidande i en tid då människor hade nog av detta. Goebbels beordrade även att alla kopior av filmen skulle förstöras. Men en kopia överlevde kriget.
Lite mer om filmen: Inspelningen gjordes på lyxkryssaren Cap Arcona som senare sänktes under en transport av koncentrationslägerfångar. Rollen som Gloria spelas av den norska sångerskan Kirsten Heiberg (1907-1976) som i likhet med Zarah Leander hade en karriär i Tredje Riket men möjligen hamnade lite i skuggan av den senare. Båda anlitades i ett försök att hitta starka kvinnliga ersättare till Marlene Dietrich när hon flyttade till Hollywood.
Hela filmen finns faktiskt på Youtube, med engelsk textremsa. Observera att det börjar med en sång som sjungs av Kirsten Heiberg följt av filmens trailer (otextad) innan själva filmen kommer igång.
Källa: Huvudsakligen bloggen Krigshistoria som erbjuder en otroligt utförlig och intressant text om filmens tillkomst. Se även: I shoot the pictures, mer om olika filmversioner här, Wikpedia, Cruising the past.
Tack Martin som visade mig filmen första gången.
Pingback: Mer om nazisternas havererade Titanic-film | Anna-Lena Lodenius