Mer om nazisternas havererade Titanic-film

47I veckan gick en intressant dokumentär i SVT om  jätteprojektet med att göra en nazistisk version av Titanic-historien. Det nya var att det i den här filmen skulle finnas en tysk som var den goda och som förutsåg isberget och att britterna, i synnerhet de som finansierade båten, framställdes som de onda.

Jag har tidigare bloggat om den här filmen, men lärde mig en del nytt. Som att den kostade motsvarande 1,5 miljarder i dagens penningvärde, och att regissören Herbert Selpin kom på kant med Goebbels och nazistregimen och till sist tog sitt liv (om det inte var mord, vilket en del hävdade). Filmen visades faktiskt en hel del utanför Tyskland, även i Sverige (jag skrev att den begravdes helt och hållet). Däremot förbjöds den i Tyskland eftersom den inte ansågs visa vad folket behövde i den svåra tid som de gick igenom.

Den båt som användes vid inspelningen sjönk fullpackad med koncentrationslägerfångar ombord, det skrev jag. Men nu vet jag att det var meningen att den skulle sjunka, och att fångarna skulle dö. Båten hade fyllts med explosiv gas som antändes när båten besköts av de allierade.

Dokumentären går fortfarande att se på SVT Play (till 7 februari). Rekommenderas! Även de andra två filmerna i  serien var mycket intressanta och går att se på SVT Play.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.