Nytt norskt institut samlar kunskap om terror

_MG_1136-EditI spåren av 22 juli-attentaten finns en stark vilja att bekämpa alla former av politisk extremism i vårt västra grannland. En viktig del av detta är att öka kunskapen. Det har redan kommit otaliga böcker kring Anders Behring Breivik och händelserna 22 juli 2011, och ny forskning kring extremistiskt våld initieras i en omfattning som inte förekommit på många år.

I veckan presenterades ”Hate Speech International”, ett nätverk med journalister och forskare som ska granska politiskt våld, extremism och terrorism. Jag sitter som enda svensk i det rådgivande rådet som hade sitt första möte i Oslo i början av veckan. 

Tanken är att samla kompetens och initiera granskningar som ska resultera i artiklar och annan mediebevakning. Dessutom ska det finnas en hemsida där de egna rapporterna presenteras tillsammans med viss nyhetsbevakning. Ledare för nätverket (se bilden) är Kjetil Stormark (t v), som skrivit flera böcker om 22 juli-attentaten och Anders Behring Breivik, och Øyvind Strømmen (t h), författare till flera böcker om terrorism m m (se hans blogg) blir nyhetsredaktör m m på deltid.

I det rådgivande rådet sitter en rad namnkunniga personer som Tore Bjørgo från Polishögskolan, Petter Nesser från Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sociologen Katrine Fangen,  statsvetaren Bernt Hagtvet samt etnologen Kristian Bjørkelo. Hate Speech International, HSI, finansieras av stiftelsen Fritt Ord och norska UD och ska till att börja med existera i 2 års tid.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nytt norskt institut samlar kunskap om terror

  1. Ann Allan skriver:

    Respekt till dig! Du kommer att passa bra i det sammanhanget, det är min övertygelse!

    • annalenalod skriver:

      Tack Ann! Framför allt är det jättespännande att få en anledning att träffa alla de här väldigt duktiga personerna. Några känner jag sedan tidigare medan andra är nya bekantskaper.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s