Historiska ögonblick i mellot

Kenta, känd från filmen ”Vi kallar oss mods” i ett legendariskt framträdande 1980 i melodifestivalen, som den hette på den tiden. Ett klipp som tål att ses om, kanske framför allt för hans lysande sätt att turnera missbruksproblemen till utfrågaren Bengt Bedrup.

Schlagerspektaklet rullar på (se ESC 2013-sajten)och jag passar på att reprisera den lista med höjdpunkter i festivalens historia som fanns med i senaste numret av Ordfront magasin:

1958 – Italien kommer trea med Domenico Mudugno’s Nel Blu Di Pinto Di Blu, mer känd somVolare, den sång i Eurovisions historia som tolkats oftast av andra artister. Totalt deltar 10 länder.

1965 – Sverige deltar med bidraget ”Absent friends” på engelska och får på moppo av EBU som inför strikta regler att alla måste sjunga på sitt eget språk. Textförfattare över hela Europa frossar i titlar som Boom-Bang-A-Bang och La La La som kan förstås på alla språk de närmaste åren.

1968 – BBC introducerar färgtelevisionen i tävlingen.

1974 – Rätten att sjunga på andra språk mjukas upp, enstaka ord och fraser får sjungas på engelska och ABBA vinner med Waterloo. (Sämre går det för Michelangelo, Piccadilly Circus och andra oblyga försök att upprepa tricket.)

1977 – Jan Teigen ställer upp för Norge och kommer sist.

1978 – Värdandet Frankrike satsar djärvt på den nya tekniken laserstrålar.

1980 – Marocko ställer upp för första och hitills enda gången, det är också enda bidraget i tävlingens historia som framförts helt på arabiska. Endast Italien ger poäng.

1983 – De trådlösa mikrofonerna gör entré.

1988 – Irland moderniserar med videovägg bakom artisten.

1993 – Irland förvånar genom att förlägga finalen i tävlingen till Millstreet, ett samhälle med 1 500 invånare. Men för att klara det byggs en av landets största arenor.

1994 – Irland vinner igen och tar det säkra före det osäkra och förlägger tävlingen till Dublin. Dessutom visar de upp Riverdance, den mest lukrativa lanseringen i eurovisions historia näst ABBA.

1996 – Varje deltagare får en lycka-till-hälsning från en nationell ledare eller politiker strax innan framträdandet. Ointressant som TV betraktat och en idé som inget annat värdland valt att upprepa.

1997 – Telefonröstning för första gången.

1999 – Första gången det inte finns någon levande orkester.

2004 – Semifinalerna införs. Norge kommer sist för tionde gången. (Men Norge har också vunnit tre gånger.)

2006 – Carola satsar på Gud och fläktmaskin men blir slagen av finländska monsterbandet Lordi.

2009 – Det dittills största arrangemanget. Arrangörerna i Moskva använde enligt egen uppgift 30 procent av jordens tillgängliga LED-belysning. Också det mest kontroversiella arrangemanget på senare år eftersom det förekom många protester från politiska grupper och organisationer.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Historiska ögonblick i mellot

  1. skaraborg76 skriver:

    BB hade ju också problem med droger. Vilken av herrarna som var värst får historikerna reda ut.
    Men nog kunde Kenta sjunga sin sång ordentligt? Han glömmer en del av texten.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s