Svenskhet och navelskådande


Varför är det så viktigt att fundera över vad som skiljer oss svenskar från andra folk? Finns det över huvud taget något sådant som svenskhet, och varför är det meningsfullt att definiera det? För mig känns det otroligt introvert och navelskådande. Lite som tonårstjejer framför sminkspegeln som funderar över vad killarna i klassen tycker, vem som duger och vem som ratas. Vem bryr sig om vad som är svenskt och vad som är något annat? Det är väl vilka vi är som räknas, inte vilket geografiskt område som vi råkade födas inom.

Minns en intervju med någon i filmbranschen i Hollywood som fick en fråga om hur det var att arbeta med en svensk regissör som Lasse Hallström och svarade: ”Ser ni honom som svensk fortfarande, han har väl bott här och gjort film hur länge som helst”. Precis. Inte ens det här med att bry sig så mycket om vad andra tycker om oss är typiskt svenskt. Medborgare i små nationer har ofta ett behov av att att markera sig mot resten av världen. Minns att jag en gång fick en fråga av en holländare som undrade varför vi svenskar är så förtjusta i Cornelis Vreeswijk, han var ju holländare? Minns att jag tyckte frågan var helt bisarr – ja född i Holland var han ju, men holländare?

Självklart finns det en del som skiljer villkoren i Sverige från andra delar av världen. Men det mesta av detta gäller i så fall hela Norden – inte bara Sverige. Eller hela norra Europa. Min man brukar tala om att det finns ett ”amningsbälte” – ett antal länder där man t ex får amma offentligt, ha sex före äktenskapet, där det är relativt jämställt etc. Skillnaden mellan länderna är knappast är större än regionala skillnader inom länderna. Å andra sidan är det som vi uppfattar som typiskt för norra Europa i mångt och mycket en produkt av hög välfärd och knappast kulturellt betingat.

Jag förstår över huvud taget inte hypen kring Fredrik Lindströms nyligen avslutade programserie på TV. Jag gillde Värsta språket, har gillat mycket annat han gjort också. Kanske för att det funnits en slags ömdjuk trevande ton i programmen som mer handlat om att söka svar än att skriva folk på näsan. Så är det inte alls i den här senaste serien, som av outgrundliga skäl hyllats av nästan alla kritiker. Här ska det spikas fast att vi svenskar är si och så, och sedan ska man känna igen sig och skratta åt det. Om man hör till normen typisk svensk, men vem sjutton gör det egentligen. Knappast någon jag känner i alla fall.
(Illustrationen kommer från en av mina många kokböcker, en hyllning till konservburken som räddare i nöden för stressade husmödrar.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Fredrik Lindström, svenskhet. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Svenskhet och navelskådande

 1. z999 skriver:

  Vad är svenskhet och varför är den värd att bevara? Se denna länk

 2. z999 skriver:

  Så brottsligheten är ok i Malmö Charlotte? Skånemoderaterna gick faktiskt till val på att ta malmöiternas oro på allvar. Till skillnad från att bara påstå en massa så lägger jag en länk här, källhänvisning kallas det för.Länk för verklighetsfrånvända.Jag fascineras över hur antirasisterna alltid vill utmåla sig själv och sina åsikter som det ultimat goda oavsett vilka argument som diskuteras. jag tycker att det är lite konstigt att personer som Martin Luther King, Mahatma Gandi, Dalai Lama och Jesus aldrig har haft behovet att påpeka att deras åsikter är goda och de som tycker annorlunda är ondskan personifierad.Jag vill påpeka för Charlotte och en del andra att deras åsikter inte är lika självklart goda i mina ögon som i deras egna. Självgodhet tror jag att beteendet kallas, eller?

 3. z999 skriver:

  Så förorterna är bra Charlotte? Läs här vad Nalin Pekgul tycker som har bra mycket erfarenhet av att bo i förort än vad du har.Läs här Jubileum faktiskt! Det är 100:e gången jag lägger upp den länken åt antirasister som ljuger om livet i förorten. Själv är jag inne på 10:e året i en av Stockholms förorter och kunde jag så skulle jag dra direkt.

 4. Robsten skriver:

  Självmedlidande?? Nu är du väl ute och cyklar rejält, hur fick du in det här?Det jag ville ha fram var inte dessa två futtiga mord, varav en bekant till Dallas, utan ”Men ändå tittar han vanemässigt uppåt trapphuset till, gör alltid så för att vara säker på att ingen står där i halvmörkret.”Det skvallrar inte om något mysigt och tryggt område direkt.Ja jag har en människosyn som stämplar vissa som inte direkt onda kanske, men som verklightesfrämmande, och som ser ner på befolkningen, som ger sig själva alla fördelar, samtidigt tar man beslut som andra får betala. Min människosyn ser dessa individer som mycket skadliga och blåögda, den gruppen brukar normalt gå under namnet yrkespolitiker, den politiska nomenklaturan, och JA, jag föraktar dem.

 5. charlotte skriver:

  ”Det senaste året har två personer mördats i Malmö”….Jaha. Det låter faktiskt ganska lite. Jag tycker det känns som rätt ofta jag läser om våld, skottlossningar o så här i Malmö – på olika håll i stan. I centrum, på Möllevången, i Limhamn… Men i din fantasi blir förstås detta till att det sker en massa mord i Rosengård jämt.Ditt självmedlidande är bara löjligt. Det är du som har en människosyn där vissa stämplas som onda. Du gör allt för att få verkligheten att passa in i denna bild. Du tolkar allt efter detta raster. Och till slut blir det så att du ständigt far med lögn.

 6. Robsten skriver:

  Nä, jag gjorde en koppling där när jag läste detta i samma artikel, ”Men ändå tittar han vanemässigt uppåt trapphuset till, gör alltid så för att vara säker på att ingen står där i halvmörkret. Det senaste året har två personer mördats i Malmö, en av dem bekant till Dallas. Men det som bekymrar honom är ändå inte våldet utan främst hyreshusens förfall.”Det står inte explicit att han flyttar för att han inte vågar bo kvar, så jag är en stor lögnare och allt jag klistrat in här som talar till min fördel och din nackdel kan du därmed bortse ifrån.Sedan vet jag att han flyttade från Rosengård då han intervjuades i TV ungefär samtidigt som denna intervju. TV-intervjun handlade mycket om boxning och hur han tränade ett nytt löfte som gick i skolan på Rosengård. Dallas snackade även då om hur han funderade på att flytta tillbaka till sina hemtrakter, men att han tänkte jobba kvar några år då han fått ett erbjudande, samt att han tänkte fortsätta ett tag och träna det unga boxningslöftet. I samma intervju sade han att han flyttade från Rosengård.Det är lögn förstårs, jag är ju en sådan där invandringskritiker och de ljuger ju alltid, man kan känna igen dem på antydningar till horn i pannan och ovanligt små fötter, som nästan påminner lite om….bockfötter.

 7. charlotte skriver:

  Ja, du ljuger. För det står inte att Dallas ”inte vågar” bo kvar i Rosengård. Det står inte heller något om vart han flyttat – bara att han sagt upp sin lägenhet. Han talar om ”här på min gård”, inte om hela området. Och vad är det han säger på slutet? ”Och så bor jag för stort. Jag tycker det är orättvist att jag har en trerummare när det finns så många trångbodda familjer i Rosengård.”Han kanske bytte till en mindre lägenhet i ett annat kvarter, vad vet du?

 8. Robsten skriver:

  Jepp jag ljuger, ty jag äro ett odemokratiskt Sverigedomkratiskt svin, och alla vet ju hur dom är, eller hur. detta som jag sparat på min hårddisk av ”Dallas” har jag också fantiserat ihop, varsågod,”—Varje dag står här sopor utställda bland buskarna. Ungarna får springa som de vill, de rycker upp påskliljorna och kissar i källaren. Jag trivs inte längre, det är inte så här det ska vara.Tvärs över gatan från Dallas gård med tegelklädda hyreshus står nyrenoverade bostadsrättshus, som en skarp kontrast till sina slitna grannar.Diabaté ser både för- och nackdelar med att invandrare eller flyktingar – eller nysvenskar som han föredrar att säga – ofta väljer att söka sig till samma områden framförallt i större städer. Fördelen är att de nya svenskarna inte känner rädsla för att bli ensamma om de bosätter sig i samma område som andra från sitt hemland eller till och med samma by. Problematiken ligger i att nysvenskar som flytt från sina hemländer inte alltid hittar jobb.— Här på min gård är 94 procent av hyresgästerna socialbidragstagare. Jag blir väldigt glad när jag ser att det ställs krav på att man måste ha jobb för att få bo här. Problematiken annars är att det byggs ett ghetto, eftersom ingen väljer att informera dem som flyttat hit om vilka regler som gäller.Dallas bryr sig om sitt boende, så mycket att han sagt upp sig från sin lägenhet.—Jag vill bo på en gård där boende inte bara är övernattning, utan något man bryr sig om och intresserar sig för. Och så bor jag för stort. Jag tycker det är orättvist att jag har en trerummare när det finns så många trångbodda familjer i Rosengård. För mig räcker det med ett rum, slår han fast och låser upp lägenhetsdörren.”Av Dalls efter en intervju i Vår Bostad 2003-11-13.

 9. charlotte skriver:

  Du ljuger robsten. Och det är vad ni sverigedemokrater alltid gör: ljuger. Antingen direkt eller genom obehagliga insinuationer.Jag vet förstås vem Dallas är. Han har gått i pension nu. Och i samband med det berättade han att han skulle flytta ner till Senegal en stor del av året, han ville återknyta till sina rötter.Jag VET att det finns folk som trivs på Rosengård. Jag bor i Malmö. Min hårfrisörska bor i Rosengård – hon trivs där. För några år sen spelades det in en skiva med barnsånger som var ett försök till kärleksförklaring till Rosengård, som motvikt till den ständiga demoniseringen. Men det hjälper inte: bilden blir hela tiden nattsvart. Och visst, det FINNS svärta. Men det finns faktiskt något annat också.”Det har inget med den s.k. turkiska folksjälen att göra, det finns säkert en sådan, åk till Istanbul och bränn ett portträtt av Atatürk så får ni se.”… Ja, så uttrycker sig den hatiske sverigedemokraten. Om ni representerar den svenska folksjälen, hur trevlig tror du den ter sig i ett internationellt perspektiv?

 10. Robsten skriver:

  Jag vill som svensk inte ha dessa ghetton, om en majoritet av svenska folket vill det så får väl jag i sann demokratisk anda böja mig för det, men JAG vill inte ha sådana områden, ser inte charmen med dom. Om vi tar Rosengård så läste jag att för några år sedan så levde 95% av de vuxna på socialbidrag, bara det! Det är sjukt, kan ni verkligen inte se det?Omm vi tar trivseln i Rosengård så bodde Diabaté Dialy-Mory, även kallad Dallas där för några år sedan, han jobbade som en extrapappa åt alla vilsna skolbarn där, samt att han påkvällarna tränade hugade adepter i boxning på den lokala boxningsklubben. Dallas är stor, han är gammal proboxare, han kände de flesta barnen, om inte alla i Rosengård. Vet ni? Dallas VÅGADE inte bo kvar i Rosengård, han har flyttat, och det är inte struntprat, utan fakta som ni antagligen efter lite besvär kan kontrollera själva. Så var det med den trivseln.Min poäng var att vi haft en felaktig immigrationspolitik, problemen beror som alltid på flera orsaker, men den största orsaken är en felaktig flyktingpolitik. Det har inget med den s.k. turkiska folksjälen att göra, det finns säkert en sådan, åk till Istanbul och bränn ett portträtt av Atatürk så får ni se.När två kulturer möts så sker saker som inte skulle ha skett i någon av kulturerna var för sig, rotlösenheten och vacuumet mellan kulturerna gör att t.ex. andra generationens invandrare kan bli totalt gränslösa, det tror jag att ni egentligen vet men låtsas om att problemet inte existerar.

 11. charlotte skriver:

  Det gör de säkert, men det är också så att det finns en mardrömsbild av områden som Rosengård som inte alltid delas av de som bor där. Rosengård, om vi håller oss där, är ett stort & diversifierat område. Många trivs där, vissa har problem. Miljön skiljer sig åt från kvarter till kvarter.

 12. Undrar mest hur mitt lilla inlägg där jag ifrågasatte det här med svenskhet kunde landa i den sedvanliga kritiken av det mångkulturella samhället. Att det finns områden som är mer eller mindre problematiska är väl ingen hemlighet. Dessa har väl sina för och nackdelar – ingenting är bara svart eller mitt.Frågan är vad problemen beror på. Det underliggande budskapet i den här typen av kritik av det mångakulturella samhället är att det finns något specifikt mycket sämre sätt att vara på om man är låt säg turk eller somalier. Om jag nu återgår till min ursprungliga tanke: Det handlar, precis som med svenskhet, vilka vi är och vad som formar oss. Min poäng, om vi nu ska diskutera mångkulturella ”getton”, är att turkarna i Rosengård inte berättar något för oss om en förmodad turkisk folksjäl (som jag tror precis lika lite på som det hör här med svenskhet). Däremot berättar de möjligen något om en misslyckad svensk integrationspolitik.

 13. charlotte skriver:

  Ja, det är struntprat. Eftersom du hänför ev problem till kulturella skillnader, inte sociala faktorer. F ö var lägenheten jag bodde i inte min, jag blev tvungen att flytta. Nu är jag dessutom gift & i en helt annan situation (lägenheten var en etta). Tycker förresten inte 2 år är en kort tid.Men visst, även i det huset jag bodde i då var det livat ibland. Det var den ”helvita” killen högst upp som körde discjockeyfasoner hela nätter.

 14. Robsten skriver:

  Men du flyttade tydligen. num är det så att jag sjäv bott i ett sådant område, var tvungen att flytta då jag var tvungen att sova för attsköta mitt jobb. Var det inte ramadan med mässande hela natten var det invandrarungdomar som festade hela natten, det gör svenska ungdomar också, skillnaden är att när jag sade till dem så kom det upp knivar. Jag vidtalade husvärden, som inte vågade gå och säga till dem, hon vågade alltså inte, så gulligt. Det ärmärkligt att vissa debattörer har så fullkomlight rosenröda minnen från sin korta sejour i något ”sådant område”, pratar man med dom som verkligen bor i dessa områden så finner man i princip aldrig dessa åsikter. jag har förövrigt träffat hedervärda invandrare av olika kulörer som tycker precis som mig. En invandrare från öststaterna var så förtvivlad över allt bråk och liv så han stod och grinade när jag pratade med honom. Men allt detta är väl struntprat, eller hur?

 15. charlotte skriver:

  Struntprat robsten. Jag bodde i ett ”mångkulturellt” område i 2 år, trivdes utmärkt, hade gärna bott kvar. Och jag har vänner som INTE tycker det är ett problem att deras ”svenska” barn är i minoritet i klassen.

 16. Robsten skriver:

  Men varför vill ingen med ”universella” åsikter själv bo i ett invandrarområde? Ni flyttar så långt bort ni någonsin kan emedan ni sjunger mångkulturens lov. Det är inte ens mina ord utan J Josefsson som själv är gammal ”mångkulturist” som plötsligt öppnat ögonen. Jag gillar andra kulturer, därför är det så spännande att resa på semestern, det förändrar dock inte att vår flyktingpolitik är fullständigt vansinnig.

 17. Erik G skriver:

  ”Bra för att vara svenskt” är ju också ett uttryck som används flitigt av folk i landet. Men då är ”svenkst” ett negativt laddat ord. Inte minst i filmsammanhang. Om inte som ett verbalt uttryck så åtminstone som tanke. Svenskheten är väl bara ett utav många jämförelsemått som vi använder för att tillfredställa våra slutsatser.

 18. charlotte skriver:

  Oj oj, där la du ut ett fett bete till den sverigedemokratiska läsekretsen…få se om nån nappar…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s