Nu talar alla om klimatet


Flera somrar i rad har jag suttit på den här bryggan och sett ut över en flik av Öster-sjön som bara blir mer och mer full av alger för varje år. Ofta har vi sluppit algerna inne i vikarna där vi badar, men i somras kom de till slut. Slemmiga gula flikar som ligger som ett täcke över vattenytan. Skälet är miljöförstöringen, men förmodligen också klimatförändringarna. De senaste somrarna har vi haft vattentemperaturer upp till 27 grader i ytterskärgården. Trevligt, men nästan kusligt.
Just nu talar alla om klimathotet. Al Gore får genomslag för sin film. FN kom idag med sin rapport som redan väckt stor uppmärksamhet. Mona Sahlin nämnde klimatfrågan som sin första fråga på agendan när hon trädde fram som kandidat till socialdemokraternas partiledare. Till och med Bush tar numera ordet i sin mun.
Man kan tycka att det är sent. Men det är definitivt dags. Så många år som Kyotoavtalet har dragits i långbänk, t ex. De dramatiska väderförändringarna de senaste åren hör möjligen inte bara ihop med miljöförstöringen, men visst är det bra om dessa kan få människor och framför allt beslutsfattare att vakna.
PS För övrigt tycker jag (vilket möjligen strider mot tidigare inlägg på denna blogg)att det är dags att lämna Lars Danielsson i fred. Räcker det inte nu?

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Al Gore, Östersjön, hållbar utveckling, klimathotet, Kyotoavtalet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nu talar alla om klimatet

 1. z999 skriver:

  Den stora frågan är väl vad man ska göra åt det? Den i särklass största miljöfaran måste väl vara överbefolkningen? Vilka åtgärder vi än väljer idag så vet vi att om några år så kommer de inte att vara tillräckliga ändå med tanke på den befolkningsexplosion som råder i världen.

 2. Robsten skriver:

  När det gäller Danielsson? Mja, vet inte, alla vet att han ljög, alla låtsas som om de inte vet det ännu, lite teater är det väl över det hela. Jag tycker han borde fått sparken när det begav sig, men nu blir det väl för mycket långbänk av det, faktiskt, så ja, jag kan hålla med på denna punkt också.

 3. charlotte skriver:

  Helt enig både vad gäller klimathotet & Danielsson! Lite beside the point, åkte flygplan Visby-Stockholm för några år sedan just som algblomningen började krypa fram mot ön, det var en skrämmande vacker syn. Som stora böljande lysande skogar under vattenytan.

 4. Robsten skriver:

  trodde aldrig att vi skulle ha samma åsikt i en fråga, detta har faktiskt inträffat nu;-)

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s