"Utvandringen – inte invandringen – är problemet"

Det är alltid lite kul när någon vänder på steken. Veckans Contra försöker i senaste nyhetsbrevet sätta fokus på utvandringen i stället för den i debatten vid det här laget skäligen söndertröskande invandringen. Varje år utvandrar 40 000 personer. Om man jämkar siffror för invandring med siffror för utvandring blir överskottet inte särskilt stort:

2006 7.150 personer
2005 6.800
2004 5.167
2003 3.729
2002 2.344

Contra jämför med förra sekelskiftet när utvandring sågs som det stora problemet eftersom vi inte kunde föda en växande befolkning när så många flyttade. Contra tycker sig finna förklaringen till dagens utvandring i ett alltför jantelagsstyrt sosse-samhälle (även under borgerlig ledning, sägs det) med lite uppskattning av entreprenörer etc. En rätt typisk förklaring för att komma från det här politiska hållet.

Jag kan snarare tro att det vi ser är globaliseringens effekter. Folk flyttar helt enkelt mer eftersom det är möjligt, med fri rörlighet i EU etc. Att människor under någon tid av sitt liv byter hemland är säkert bra på många sätt både för samhället och på det rent privata planet. Sedan blir det väl tyvärr så att Sverige uppfattas av många som periferi, att det inte är hit människor söker sig i första hand (om de inte letar efter skog, vatten och lite lugn och ro, en liten rännil av t ex holländare och tyskar letar sig hit av den anledningen).

Det framhålls allt oftare att brain drain i utvecklingssländerna ska förvandlas till ”brain gain” genom att utvandrarna reser hem och tar itu med saker. Sverige kanske får hoppas på samma sak, att vi kan dra nytta av de som varit ute och kommit hem med nya impulser. En tanke som säkert kan kännas långsökt för den som har alltför uppskruvande tankar om vårt lands betydelse i världen.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Contra, invandring, utvandring. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till "Utvandringen – inte invandringen – är problemet"

 1. zla skriver:

  undrar om dumma nazister hänger ihop med ökade klassklyftor? det gör det.

 2. z999 skriver:

  Undrar om utvandringen från Sverige hänger ihop med att svenskar även utvandrar från områden i Sverige dit invandrare flyttar in?

 3. vinterbadaren skriver:

  Intelligentian (förutom Anna-Lena) flyr allt mer den sjunkande skutan M/S Swetanic, en ”intelligentia” vilken till största del ersättes av analfabetiska sagoberättare!White flight i all sin prydo–spotta&skölj!

 4. z999 skriver:

  Anna Lena skrev -”En tanke som säkert kan kännas långsökt för den som har alltför uppskruvande tankar om vårt lands betydelse i världen.”Och så tar vi ett djupt andetag och tittar ut i verkligheten på följande länk

 5. Bengt skriver:

  Hörde det här vid upprepade tillfällen under 80-talet. Min sagesman, som hade varit något av en höjdare inom Fria Moderata Studentförbundet, hade missräknat sig på en politisk karriär och var redan då rätt bitter till sinnes. Kan alltså ha varit skitsnack, en fjäder som blev en höna etc.Contras dumheter i palmehatets tecken får nog dessvärre anses vara konstaterade. Tror dock rent teoretiskt att det där med politisk pilkastning inte kan ha varit någon originell idé.

 6. Dessa pilkastningsorgier i SSU får du nog bevisa om man ska tro det.Contras piltavla fanns tryckt och allt, det har stått om den i böcker som getts ut och det har inte dementerats.

 7. Bengt skriver:

  Jasså, man dummade sig också hos Contra. Och då på detta lika enfaldiga som otrevliga sätt. Inom SSU har man också kastat pil. Här har borgerliga politiker (Alf Svensson, Ian Wachtmeister m. fl.)tjänat som måltavlor. När klubbisterna var riktigt i stöten användes porträtt på Pinochet, Verwoerd, Salazar, Franco eller Hitler.

 8. Ja alltså – det är ju inte sossar som tycker så utan de som förmodligen aldrig tyckt att ett samhälle styrt av sossar är något att ha. Minns Contra kastade pil på en bild av Olof Palme när de var yngre och vildare, tidningen känns mer nertonad idag.

 9. z999 skriver:

  En blogg för antirasister – Kolla här

 10. Mattias skriver:

  Lustigt att sossesamhället antas som orsak till att folk flyttar, då det ju en gång byggdes upp, för att få folk att vilja stanna.

 11. Kry skriver:

  Är själv nationell och sålunda permanent kritisk till vad Anna-Lena och andra ständigt lika ”solidariska” typer brukar komma med.Men visst har du rätt, Anna-Lena! Den här gången.

 12. z999 skriver:

  Visst är det ett stort problem, speciellt eftersom så många inte förstår att det handlar om *flera* människor och inte om en och samma person.En whirlwind om vad som hänt i samhället för de som inte varit utanför dörren efter sekelskiftet-I det gamla bondesamhället så var arbetskraft samma som en person som hade två armar som kunde ta i. — en massa saker händer under en snabb teknisk utveckling —Idag så kan man inte byta ut personer som arbetskraft på samma sätt som vid sekelskiftet, det tekniska kunnandet är viktigt samt helst att personen är uppväxt i en kultur där it-utveckling och datorvana ses som essentielt.Utflyttningen av svenskar runt sekelskiftet var positivt på det sättet att landet producerade sin egen mat och detta kunde inte göras efter flera år av dåligt väder för jordbruket.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s