10 år sedan mordet på Björn Söderberg

Det är nu tio år sedan mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Mordet var kulmen på en lång period av våldshändelser med nazistiska förövare. Några år under 90-talet märktes mer än andra. 1995 mördades en flykting från Elfenbenskusten i Klippan (Gerard Gbeyo), en ung pojke i Kode (John Hron)och en homosexuell hockeyspelare i Västerås (Peter Karlsson). 1999 var ännu ett mörkt år med mordet på två poliser i Malexander, bombattentat mot 2 journalister i Nacka och så mordet på Björn Söderberg.

Samma år den 30 november publicerade fyra storstadstidningar (Expressen, Aftonbladet, DN och Svd) en gemensam granskning av svensk nazism där de visade upp ansikten på 62 namngivna nazister och medlemmar i kriminella MC-gäng. Man kan säga mycket både om de här brotten och tidningarnas granskning, men visst känns det länge sedan? Visst har mycket förändrats?

De svenska nazisterna försöker tona ner våldsbudskapet och associationerna till 1930-talet. Miljön i sig är förmodligen inte mindre nu än den var då, den kan till och med vara större. Men vi läser allt mer sällan om spektakulära våldsdåd och kriminalitet kopplad till nazistiska grupper. Handlar det om mediernas fokus eller en verklig förändring? Vad jag vet finns inte mycket forskning kring detta just nu. Jag intervjuades i Godmorgon världen i söndags kring mordet på Björn Söderberg.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Björn Söderberg, nazism. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 10 år sedan mordet på Björn Söderberg

 1. Robsten skriver:

  Punkt tre måste jag hålla med om. Med tvekan kanske fem och sex också.

 2. 1) Jag anser att det är fullt möjligt att fördöma både nazistmord och kommunistmord. Om du letar efter Stalinister letar du på fel plats på den här bloggen och om du är ute efter att göra nazistmorden mindre klandervärda eftersom morden under kommunismen enligt vissa sätt att räkna på var fler så tycker jag det är ett väldigt konstigt sätt att resonera. Varför jämföra ö h t?2) Uthängningen av nazister och MC-gängar har jag och andra kritiserat ett flertal gånger, jag hörde till dem som redan från starten uttryckte skarp kritik mot bl a det du skriver, det skeva urvalet.3) Jag har väl inte värnat om vänsterextremister? Det tror jag knappast någon enda på den kanten skulle hålla med om.4) Politiska mord i vårt land har ju sällan varit resultat av beräkning, aktivister i en politisk miljö har agerat självsvådligt men ofta mot personer som kan anses tillhöra kända hatgrupper. Svenska extremister på både vänster- och högerkanten är ofta udda existenser och "en brokig skara" är en rätt bra beskrivning. Det behöver inte betyda att inte brotten de begår har politiska motiv. Om Arklöw m fl rånar för kampen, vilket de hävdade, och dödade poliser som de betraktade som ZOG har jag svårt att inte se det politiska i detta även om en av gärningsmännen hade annan hudfärg (i sig en psykologisk gåta).5) Nog granskas vänstern mer än förr, det är rätt tyst om nazister däremot numera. Efter min bok 2006 kom Magnus Sandelin med boken Extremisterna på DN-förlag. Det har varit en hel del artiklar etc också. 6) Jag tycker det finns en mer skeptisk inställning till politiskt våld inom kultureliten och den parlamentariska vänstern. Det handlar inte om några högljudda avståndstaganden utan mer om frånvaron av hyllningar. Men vackert så.

 3. Anonymous skriver:

  I radioprogrammet hävdar du att vänstern håller mer rent mot extremvänstern än vad högern gör.En helt befängd slutsats. Förresten har ju Jan Guillou nyligen i en krönika just hävdat att vänsterns problem är att den inte håller rent mot extremformerna.

 4. Robsten skriver:

  Mordet på Söderberg hade väl klara politiska förtecken. Jag läste om det bestialiska mordet på John Hron dock. Det utfördes av psykiskt störda skolungdomar med mycket grunda politiska insikter. Det är inte ärligt att beteckna det som ett politiskt mord, det VAR det helt enkelt inte. Det började med rent personliga motsättningar på skolan där både offer och förövare gick. de träffades av en slump på en camping och våldet eskalerade. Jag har läst hela historien och inget handlar om politik.Sedan kom förövarna undan med löjligt låga straff, ungdomsvård, en var ute efter ett kort tag och knivskar en annan person. Man ger ett bestialiskt mord politiska förtecken fast det var utfört av psykiskt störda personer utan några som helst politiska insikter. Därefter ger man förövarna löjligt låga straff. Alltså var ligger logiken i allt detta?

 5. Fosterjordnära skriver:

  Jag vet inte huruvida Tony Ohlsson ,Jackie Arklöv och c:o var uttalade nazister, men om så var fallet så var de en ovanligt brokig skara. Vad jag dock vetär att när man skulle dra igång en likvärdig granskning av de som du själv och andra kallar den "autonoma vänstern", så blev det vid en viss tidpunkt under det journalistiska arbetet tvärstopp. Osäker på om det var Expressen som drog igång granskningen av vänstern och som även satte stopp, jag vill minnas att du själv satt i ett TV sänt program och diskuterade detta, har jag rätt?

 6. z999 skriver:

  Vad jag tycker är konstigt är att det inte begåtts några mord av nazister för att främja nazismen. Typ att NSF (dåvarande) eller SMR bestämmer sig för att döda någon politisk motståndare som står i vägen eller att någon nazistisk organisation bestämmer sig för att ge sig på enskilda invandrare som har utmärkt sig på något sätt. Mordet i klippan (Gerard Gbeyo) var ju inte precis någon beräkning bakom och likadant med John Hron.

 7. Antiism skriver:

  Loddan enligt dig och andra utav din kategori så är det fruktansvärt att mörda någon utav rasistiska skäl, vilket jag håller med om. Men du och de dina anser att mord utav idelogiska skäl inte är lika fruktansvärt.Kommunister har mördat vad man vet 110 miljoner ickekommunister utav idelogiska skäl. Nazister har mördat vad man påstår ca 6 miljoner utav rasistiska skäl…ja faktum är att bland dessa 6 miljoner så ingick även mord på de som mördades utav idelogiska skäl.Trots detta så ser man aldrig vänstern eller de dina kritisera eller manifestera emot detta? Hur kommer det sig Loddan?När det gäller svensk medias uthängning utav vad de ansåg vara MC brottslingar eller nazister kan man ju fundera om det var lagligt eller ens moraliskt rätt. Media skall inte vara domare och bödel! En utav de MC kriminella som man kallade det, hade man satt in bland Hells Angels medlemmar trots att han sympatiserade med Bandidos…dock så var han ingen medlem och har aldrig varit det heller skall tilläggas. En utav de utpekade nazisterna hade sedan många år lämnat den världen när han hängdes ut i media. Han hade skaffat ett bra jobb, fru och barn och ett socialt liv osv. Han misste alltihop efter medias omoraliska gärning. Idag har man satt upp en man på Alcatraz-listan över de 100 farligaste förbrytarna i Sverige för att denne smugglat sk röd diesel från Finland till Sverige….man ställer sig frågan om det inte finns de som är en aning farligare än en dieselsmugglare? Nej anledningen är en annan, han är nämligen medlem i blivande HA i Luleå.När får vi se media hänga ut de farligaste islamisterna och kommunisterna i alla medier? Nej det går ju inte eller hur Loddan, man värnar ju om de "goda"?Vad det sedan gäller syndikalisterna så är väl knappast dessa helt oskyldiga utan har en hel del blod på sina händer och samveten.Har du glömt…"En nere nu tar vi resten"

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s