Judee Sill, meditation under fredagseftermiddagen

Fredagseftermiddag och tröttheten börjar infinna sig , kopplar av med senaste fyndet Judee Sill som jag konstigt nog tidigare missat helt. Läste att det kommit en hyllningsskiva, Crayon Angel, med bland andra Frida Hyvönen och Nicolai Dunger. Lyssnade, slarvigt ska jag säga, men blev mest nyfiken på orginalet. Vem var hon?

Såhär beskrivs hon i Svd:
Judee Sills låtar är mycket riktigt genomsyrade av religiösa referenser, men de är i lika hög grad psykedeliska. Sill var en komplex och motsägelsefull person. En djupt troende och klassiskt skolad barockmusiker med stark självdisciplin, liksom en bisexuell folkgitarrist, heroinist, rånare, prostituerad och kåkfarare, som hade dekadenta LSD-fester med sina fans. Det är en märklig nyansrikedom, vilken återspeglas i musiken – som Sill själv kallade för country-cult-baroque.

Köpte två skivor på Itunes, gillar bäst hennes andra skiva Heartfood. På den finns låten Kiss som ni också kan lyssna på här på You Tube där hon framför den live i en TV-studio. Hon ger inte direkt intryck av att vara artisten som lever hårt och dör ung (hon dog 1979 av en överdos, hon var då bara 35 år gammal). Hennes askgrå hy går ihop med den strikta klänningen värdig någon asketisk och livsförnekande kyrka. Men det är bra, riktigt bra, tycker jag.

Se även: Blaskan, Rootsy.nu, Peter Hansen, Pling Plong (ja, jag vet att de vevar ungefär samma historia men håll till godo ändå med en trave länkar)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Judee Sill. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s