Ordfront och Timbro på samma sida – för en gångs skull

Igår kväll hölls en debatt med efterföljande barmingel om kränkningar av den personliga integriteten på Debaser vid Medis. Anordnad av den, kan man tycka, oheliga alliansen Ordfront och Timbro. Men det är väl som Maria Rankka från Timbro sa i sin inledning: frågan förenar den icke-auktoritära vänstern och libertarianerna. Bland andra skulle jag kanske hävda. Finns nog många som känner obehag inför att all datatrafik scannas vid landets gränser (”Har man ingenting att dölja, vad är problemet?”), buggning blir mer tillåtet, arkiv och register slås ihop och blir tillgänliga för fler etc. Du sköna nya värld är ingen utopi, den är redan här. Tekniken finns, och även den politiska viljan verkar det som.

– Integritet är viktigt för integritetens egen skull, påpekade Maria Rankka. Kränkningar motiveras alltid med goda syften: kamp mot terrorism, barnporr, trafficking och annan grov brottslighet.

– Men om vi öppnar dammluckan vet vi aldrig vad som blir nästa steg.

Frågan är vad man gör. Vänsterpartiets Alice Åström (se bilden, foto jag själv) berättade om en statliga utredning som nu lagt sitt slutbetänkande (rätt lite uppmärksammat) med en rad förslag på lagändringar som ska skydda människors integritet. Hon hävdade att det finns en samsyn kring frågorna i den parlamentariskt tillsatta gruppen. Men man kan ju undra hur representativa de som sitter där är för sina partier, och vilken betydelse deras uppfattningar har? Thomas Bodström har rullat igång flera utredningar med hänvisning till terroristjakten som lägger förslag som garanterat kränker integriteten, och det verkar finnas liten vilja att stoppa dessa inom Alliansen.

Oscar Swartz har gjort en rapport för Timbro som finns att ladda ner pdf på deras hemsida. Det är en utvidgning av en tidigare rapport som kom 2006 men det har hänt mycket sedan dess.
Rapporten debatteras bland annat på Kommenterat.net.
Andra bloggar som skriver om seminariet:
Christian Engström

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Alice Åström, integritetsskydd, Ordfront, Timbro. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Ordfront och Timbro på samma sida – för en gångs skull

 1. Jonas skriver:

  Expert-Anna! Handlar ”1984” också om en utopi månne??

 2. Anonymous skriver:

  Men herregud! Aldous Huxleys Brave New World skildrar väl knappast en utopi? Har du ens läst boken? Du blir ju bara konstigare och konstigare.

 3. z999 skriver:

  Att vi har någon terroristjakt alls i Sverige beror på att vi numera har c:a 500.000 muslimer i landet. Jag har levt på den tiden då det var c:a 5.000 muslimer i Sverige varav dessa hade en västerländsk syn på begreppet religion. På den tiden var inte islam ett utbrett problem i Europa.Om kristendomen hade genererat ungefär hälften av den ondska som islam har gjort så hade jag inte sett kristendomen som något acceptabelt som kan ingå i ett civiliserat samhälle. Bara idag så sprängdes 40 personer i Irak i ett meningslöst islamskt självmordsdåd.läs här

 4. Jag håller inte med Guillou i allt, men absolut i det han säger när han kritiserar överdrifter i terroristjakten. Jag känner som jag skriver en stark rädsla för vad som kan hända om vi börjar offra det enda efter det andra av det som vi har inskrivet i grundlagen om demokratiska fri- och rättigheter – oavsett hur gott syftet är. Tror dessutom inte att det är nödvändigt, vi har andra lagar för att komma åt terrorism etc, behöver inte instifta nya.

 5. z999 skriver:

  Felet när man diskuterar mångkultur med mångkulturalister är att dom inte vet nånting om de främmande kulturerna som de så gärna vill införliva i det svenska samhället, plus att man hatar den svenska kulturen och röda stugor med mera ses som något fascistiskt. Inte ens när man tvingas lagstifta mot de främmande kulturinfluenserna så ses det som något att reagera över. Barnäktenskap och könsstympning är två kulturella influenser som har tvingats på oss och som vi har fått lagstifta exklusivt emot därför att vi numera har människor som annars anser att båda företeelserna är acceptabla.Vår lag om religionsfrihet är skriven av människor med en svensk/västerländsk syn på religion och har utgått från kristendomen som grund för hur en religion är. Men nu har vi islam och plötsligt handlar religionsfriheten om religiösas frihet att få bre ut sitt synsätt över andra utanför deras egen religion. Tidigare har det varit självklart att yttrandefriheten står över religionsfriheten och kristna må ha rätt att protestera men det har alltid varit en rättighet att få kritisera kristendomen och dess utövare (pastor Jansson med Hasse Alfredsson är ett tidigt exempel).Men nu har det tolkats om och en helt annan praxis tillämpas i domstolarna. Människor har dött i Sverige för rätten att få häda religionen, ta bort den rätten och man tar bort rätten till utveckling i samhället.Det är tragiskt att se relativister som Rikard och när Anna-Lena hänvisar till islamofiler som Guillou i något desperat försök att blunda för realiteter.

 6. z999 skriver:

  Vill bara upplysa om att kommentera.net (som du nämner i blogginlägget) har beslutat att stoppa kommentarstråden efter några inlägg från mig.Joakim, som tillhör de ljusa och demokratiska krafterna i samhället, ville inte acceptera min inställning till islam trots att han själv inte är muslim.

 7. Nej årets party var det väl inte direkt. Själv kom jag direkt från jobbet, drack jag några glas vin, blev trött och gick hem. Om du vill ha mina invändningar så går det bra att läsa min ledare i nästa Ordfront magasin där jag tar upp att högern förstås aldrig vill prata om att privatiseringar kränker skyddet för den personliga integriteten.En förklaring för er som inte varit inne på Tjärhovsplans hemsida: De förväxlade mig med någon annan som var där och ironiserade över min klädsel (som alltså någon helt annan bar). Har aldrig ägt någon palestinasjal och heller aldrig varit maoist, vilket möjligen skiljer mig från din mamma?Kram själv!

 8. Tjärhovsplan.se skriver:

  Kära Anna-Lena!Vi på tjärhovsplan.se vill be om ursäkt om vi blandade ihop några gamla maoister i sjalar och med kameror i högsta hugg. Det var så många där och ni är alla våra favoriter (eftersom ni påminner oss om våra mammor).Det enda vi har att invända mot när det kommer till innehållet är bristen på motsättningar. En sal full av politiska aktiva människor som nickar i takt och håller med föregående talare är inget vi kallar för ett party. Men det största skälet att vi inte skriver något om innehållet är att tjärhovsplan.se är en sida om party, mode och massa humor. Puss och kram.Mvh Tjärhovsplan.se

 9. Det här med en ökad övervakning är väl en sak som man inte, hur man än anstränger sig, kan skylla just på det mångkulturella samhället. Det handlar om politiska beslut som försvaras med ett hot som ofta överdrivs. Som Jan Guillou sa, fritt ur mitt minne: det går bra med kampen mot terrorismen, det enda vi saknar just nu är terrorister.

 10. Rikard skriver:

  @z999Vill du utveckla vad du menar med ”mångkulturella helvete”? Eller försöker du bara vara dum eller lustig?Det låter ganska troligt annars att, om det finns ett helvete så befolkas det av folk från många kulturer. Inom religioner som har helvetet som begrepp brukar det vara så att folk som handlat orätt (enligt den religionens rättesnören) eller syndigt hamnar där.Angående att skydda sig mot islam, vad menar du med det? Mig veterligen har ”islam” inte begått några terrorhandlingar. Om terrorn är ett krig mot vårt fria samhälle, så har terrorn vunnit en halv seger redan med tanke på de inskränkningar av vår frihet (att inte bli avlyssnade osv)som genomförts under förevändningen ”försvar mot terror”.Jag gissar att de stater som minst förföljer muslimer och andra grupper har minst att frukta i form av terrordåd. Fundera på det, z999 så kanske du förstår vad jag menar.Ett bra sätt att inte dra på sig terrorister är, i min ödmjuka uppfattning, att hålla sig borta från ockupationskrig mot muslimska stater, förföljelse av muslimer på hemmaplan och att inte komma med generalliseringar om olika religioner.

 11. z999 skriver:

  Jag försökte att kommentera på kommentera.net. Det ligger på moderering nu, får se om de lägger ut vad jag skrev.Något som både Timbro och Ordfront tycks blunda för är att vi redan har en enorm övervakning av samhället. Kameror i skolor och i tunnelbanan var totalt otänkbart i det samhälle som jag växte upp i som var ett kulturellt och etniskt mer homogent samhälle. Det var alltså innan det ”mångkulturella” helvete vi lever i numera. Händelseutvecklingen i södra Thailand och i Irak (och en massa andra ställen) visar väl tydligt att det krävs en del extraordinära åtgärder för att skydda sig mot islam? Men Timbro/Ordfront har inget svar på det annat än att sitta och vänta på terrordåd och hoppas att det drabbar andra.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s