Är det verkligen fler kvinnor i extremhögern nuförtiden?

Det är mycket i medierna om högerextremism just nu. TV4-programmet Misstänkt hade en special om nazistiska grupper, jag intervjuades av TV4-Nyheterna i samband med att programmet sändes.

Adaktusson i TV8 fortsatte sin granskning av svensk extremhöger med en intervju med en avhoppare från Svenska Motståndsrörelsen. Extremhögern i Europa avhandlades i Dokument Utifrån i SVT. De flesta av de här inslagen kan fortfarande ses på webben. (Misstänkt finns på nya kriminalkanalen.se som är värt att gå in på även av andra skäl, där kan man t ex lyssna på hela Palmerättegången, en unik möjlighet att ta del av en av svensk historias mest uppmärksammade rättegångar).

Det hävdas ofta att allt fler kvinnor går in i högerextremistiska rörelser. Jag vet inte om det stämmer men visst har det varit många unga flickor på senare år i paraderna kring nationaldagen t ex. I Misstänkt intervjuades författarna till boken Kampsyster som snart kommer ut på Atlas förlag.

Blir också nyfiken på en bok om kvinnliga nazister längre tillbaks i tiden. Historikern Sif Bokholm har skrivit en kollektivbiografi med titeln ”I otakt med tiden. Om rösträttsmotstånd, antipacifism och nazism bland svenska kvinnor” som ges ut av Atlantis (se artikel i Svd).

(Den första bilden föreställer den kvinnliga nazistiska duon Preussian Blue och den andra tog jag själv vid SMR och NSF:s 6 juni-parad i Stockholm 2007).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Atlas, extremhögern, Misstänkt, nationaldagen, nazism, SMR, Svenska motståndsrörelsen, TV4, TV8. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Är det verkligen fler kvinnor i extremhögern nuförtiden?

 1. Anonymous skriver:

  En kvinnlig bekant sa något som kan vara tänkvärt.Som kvinna i Sverige måste man vara som en man. Man får inte klä sig vackert för då är man luder och man får inte vara kvinnlig. För då är man objekt.Samtidigt måste man vara sexig, banta och klä sig utmanade!Omöjlig kombination.Helst sak man vara bi-sex för alla pojkar sitter och snuskar sig med porrfilmer där alla tjejer tar på varandra.Lika lön för lika arbete blir aldrig mer än ord. Och skulle någon hellre vilja vara hemma med barnen än göra karriär då är man dum. Att karrären består av att torka skit inom vården eller plocka varor på Ica det talas det mindre om.Blir man gravid och är under 30 pressas man ofta att göra abort.Så det kanske inte är så underligt att en och annan blir hitlerist!

 2. z999 skriver:

  Något som kan vara intressant att studera är kvinnor i andra partier än ”extremhögern”. Dom pushar gärna fram kvinnor men det är bara kvinnor som förstår att hålla sig på sin kant som kommer ifråga. Man kan tycka att invandrares överrepresentation när det gäller våldtäkter skulle vara en stor kvinnorfråga men om någon kvinna från något riksdagsparti skulle ta upp den frågan så är hon stekt när det gäller vidarekarriär. Tillåtna kvinnofrågor är antalet kvinnor i styrelserummen på företag, något som borde vara tämligen ointressant (och ofarligt) att diskutera. Våldtäkter var bara en stor fråga på Maria Pia Boethius tid, alltså innan massinvandringen kom igång på allvar.

 3. z999 skriver:

  Läs den här debatten mellan mig och en riksdagsman från centern.http://johanlinander.se/blog/2009/05/20/modradodlighet/#commentsObservera hur han förnekar våldtäkter i Afrika. Att diskutera våldtäkter med en antirasist ger samma känsla för mig som när någon drar sexistiska skämt i kafferum.

 4. z999 skriver:

  Lynx och Lamb är väl själva personifieringen av varför det förekommer så få kvinnor inom ”extremhögern”. Det är ju så att ”antirasisterna” inte har några som helst spärrar när det gäller att försvara massinvandringen och islam och det gäller verkligen inte bara afa. Jag blir behandlad med respekt av ”antirasister” men kvinnor inom ”extremhögern” får finna sig i att bli utsatta för hur grov sexism som helst. Minns när Helena från Legion Wasa var med i en TV debatt och ”antirasisterna” verkligen fick leva ut sina sexuella frustrationer (som kvinnohat egentligen handlar om). Plötsligt är det ok att släppa alla spärrar.Mängden kvinnor inom ”extremhögern” speglar hur långt vi ha nått inom jämställdhet i Sverige. Dom som är med i ”extremhögern” har sin position på grund av duglighet, dom är inga ängsliga inkvoterade våp precis.

 5. z999 skriver:

  Johannes:”BSS startade ju inte för att sänka skatterna utan för att stoppa invandringen.” Du har missat väldigt stora bitar i BSS och Sd’s argumentering.Läs nedanstående länk från min favorittidning:http://expo.se/2005/48_1288.html”Det var knappast på grund av skattekverulans som SD:s anhängare brukade stå och heila på sina möten förr i tiden.” Heilandet var, mig veterligen, alltid en provokation mot störande ”antirasister”. Media, som på den tiden hade monopol på vad som var nyheter, försökte naturligtvis beskriva det som att Sd’are tog heilandet mer på allvar och ljög ihop stories om att heilandet var allmänt för att hylla talare på möten. Nu har ju internet förändrat situationen och det går inte längre att ljuga ihop nyheter så som media kunde förr och Sd’s mörka(?) historia har tagit slut.”Det är knappast för att Nationaldemokraterna är missnöjda med marginalskatterna som de attackerade prideparaden och numera polar med Fria Nationalister.”Dom är extremt missnöjda med skatterna. Om du jämför med moderata väljare som istället för att rösta på Nd bosätter sig i invandrarfria zoner så delar dom i alla fall inställningen att invandringen driver upp kommunalskatter och kriminalitet för högt. Varför tror du att folk inom ”extremhögern” vill räkna ut kostnaden för invandringen alltid?

 6. Jag sa att man var en Utveckling av denna rörelse som startade på 70-talet. Det visar sig ju också med att BSS gick i hop med Framstegspartiet 1986.Givetvis har rörelsen förändrats genom åren och blivit mer politiskt medvetna idag.Sedan var det AFA som attackerade NDUs demo mot pedofili, försök inte skriva om historien.Och heilande på SD:s möten? Visst, och Expo bildades av demokrater!!!

 7. Johannes skriver:

  Var det inte snarare NyD som var det svenska ”skattesänkarpartiet”? Eller Skånepartiet iofs.BSS startade ju inte för att sänka skatterna utan för att stoppa invandringen. Det var knappast på grund av skattekverulans som SD:s anhängare brukade stå och heila på sina möten förr i tiden. Det är knappast för att Nationaldemokraterna är missnöjda med marginalskatterna som de attackerade prideparaden och numera polar med Fria Nationalister.

 8. Anonymous skriver:

  Johannes sa:”Pedofili är tydligen helt OK om det gäller att ”säkra en framtid” osv blablabla.”När det gäller pedofili så ligger väl Mohammed bra till för en jämförelse. Anna sa:”Tidsandan, Z999? Är det den som får unga kvinnor att längta efter att trycka fram 6 -7 barn och att underordna sig en man?”Frågan är väl mer relevant att ställa till de invandrarkvinnor som de facto lever på det viset än Z.Johannes sa:”Läser man hur tjejerna resonerar på Nordisk blir man ju rent mörkrädd.”De resonerar i så fall på ett sätt som glädjer riksdagspolitiker och PK-iter eftersom ett argument för massinvandring är att vi föder för få barn. Blir du mörkrädd av riksdagspolitiker och mångkulturförespråkare också?mvhG

 9. Jo, det var en smula orättvist att sätta dig i det facket – jag erkänner mitt fel och ber om ursäkt.Men jag tycker likt väl att din analys inte blir korrekt iom att du inte riktigt tycks förstå mekanisemerna bakom. SD skulle jag säga är en utveckling ur den nordiska skattesänkarrörelsen som uppstod i Norden i slutet av 60- början av 70-talet. Och den slutsatsen kan jag inte minnas att jag läst dig riktigt ge uttryck för.

 10. Läser du alls mina böcker Jimmy?Har jag inte alltid väldigt noga markerat skillnader inte bara historiska utan ideologiska mellan grupper idag?

 11. Gör man inte skillnad på totalitära fascister från 20-talet och den demokratiska rörelsen i Norden som växte fram på 70-talet har man givetvis inga som helst förutsättningar att kunna göra begripliga analyser.Det är ju därför böcker från tex LOddan, Expo, Deland ect inte tillför någon analys alls utan snarare är både fördummande och bitvis oseriösa.

 12. Johannes skriver:

  Prussian Blue var roliga för att de dels var så SJUKT usla på att spela, sjunga och hålla takten, dels fick vuxna nazikillar i USA att drägla över ett par trettonåringar. Pedofili är tydligen helt OK om det gäller att ”säkra en framtid” osv blablabla.Tidsandan, Z999? Är det den som får unga kvinnor att längta efter att trycka fram 6 -7 barn och att underordna sig en man? Läser man hur tjejerna resonerar på Nordisk blir man ju rent mörkrädd.

 13. z999 skriver:

  Om du läser beskrivningen till boken så kan du se själva andan den är skriven i, ett försök att skapa sensation och skrämmas istället för att ens försöka delge fakta. Jämför med hur dina egna böcker beskrivs. Din bok gatans parlament har fått recensioner och kommentarer som visar att den engagerat folk och retat upp folk, den här boken kommer knappast att bemötas på samma sätt.

 14. Har du redan hunnit läsa den här nya boken, trodde inte den var ute än. Vet inte om Atlas har sämre böcker än andra men visst är det viktigt att göra skillnad på olika slags grupper och partier, allt är inte samma sak.

 15. z999 skriver:

  Om man bara slår ihop extremögern i en enda klump så kommer man aldrig att få någon förståelse för extremhögern. I bästa fall kan det ge en väldigt ytlig förståelse i vissa frågor. Dina böcker Anna-Lena är ju överlägset bättre än den där från atlas förlag. Felet med den boken är att den inte har någon förståelse för tidsandan, bland annat.

 16. Media kör verkligen på sin proaganda inför EU-valet så de nästan stannar i växten, tänk vilket stimm de kommer släppa loss i valrörelsen närta år.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s