Familjen i Vojakkala förföljdes för att de var romer

Måste än en gång ge en eloge till Maciej Zaremba för ytterligare ett ypperligt grävjobb i dagens DN. Han har följt den omskrivna och uppmärksammade familjen i Vojakkala i Tornedalen som framställts som bråkmakare som håller en hel bygd i skräck. I själva verket handlar det om en hatkampanj mot romer av grövsta slag.

Det mest upprörande av allt är att rättsväsendet inte heller gått att lita på. Det har okritiskt köpt den version som spritts om familjen i grannskapet och i lokala medier och avkunnat en dom som utgår från att det finns en kollektiv skuld. Ett förfarande som egentligen är helt rättsvidrigt.

Samtliga familjemedlemmar, oavsett om de varit närvarande när brottet skedde eller ej och ibland utan att de ens hörts av rätten, anses ha varit delaktiga i mordförsök och medhjälp till mord på en granne. Att denne granne innan attacken utsatt familjen för långvariga trakasserier med kriminella inslag borde höra till bilden, men nämns inte med ett ord i domen. Läs själva och förundras!

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Maciej Zaremba, romer. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Familjen i Vojakkala förföljdes för att de var romer

 1. roberth skriver:

  Uddman har du sovit de sista 20 åren? Misshandel, dråpförsök, trakasserier är väl början. De misshandlade bla en präst svårt.

 2. Uddman skriver:

  Tycker själv att framställnigarna saknar konkretion. Vari består dessa romers rackartyg?

 3. Robsten skriver:

  ”normalt dina beundrare”, ”Inte ens de mest vänstervridna” När man tittar på orden så blir man förfärad. Det är ju fråga om grova brott, om en familj som fått granna att flytta, som skapat tradegier. Är partitillhörighet viktig då? Om man är vänster eller höger? jag fattar det inte helt enkelt. Som jag sade, all objektivitet borta. Men när nu alla åsiktsriktningar tycker samma sak, för enm gångs skull (som Jorma skriver) kanske det kan ligga någon sanning i allt? Eller? Får vi en halv pudel Anna-Lena, jag vet att du kan om du antränger dig lite.

 4. Jorma skriver:

  Jo Anna-Lena, i just detta fallet ljuger Zaremba rakt ut! Och just i detta fallet så gör du dig väldigt oense med de som är normalt dina beundrare här uppe i Norrbotten. Zaremba bortser helt ifrån fakta och har inte en enda källa. Inte ens kommunfullmäktige, polis eller andra inblandade och ansvariga i Haparanda ger denne sitt medhåll i just detta specifika fall. Inte ens de mest vänstervridna här håller med dig eller Zaremba i erant resonemang om denna familjen. Just denna familjen är så hatad t o m utav de sina egna att man bara spottar efter vartenda fotspår dom sätter. Tycker inte du skall sitta och negligera folk och tro att du vet så mycket mer än andra när det kommer till denna vidriga familjs beteende. De är en stor skam för alla resande, en pest som borde skickas tillbaka över älven där myndigheterna inte tillåter deras privata hatmanifestation som mesiga lagar i detta landet ger dem utrymme till.

 5. Nejdå, det räcker så bra. Vi ska inte bryta mot PUL.Men jag tror att man kan se detta ur olika synvinklar, Zaremba ljuger inte som ni vill låta påskina. Det har jag svårt att tro. Men han lägger fram annan fakta som andra missar eller väljer bort.

 6. Jorma skriver:

  Anna-lena, räcker det med att jag talar om för dig att jag personligen tvingades lära känna en utav familjemedlemmarna emot min vilja för 3 år sedan?Eller ger du mig tillåtelse att få bryta emot PUL på ditt ansvar? Isåfall lägger jag gärna fram lite mer fakta.

 7. z999 skriver:

  Här, en artikel där Maciej Zaremba tonar ner olikheter inför lagen.http://www9.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vilse-i-mangfalden-1.813433Han skriver så här i artikeln:”För Sverigedemokraterna blev denna dom ännu ett bevis på att staten gynnar utlänningen på de inföddas bekostnad. Så kan man se det, förstås. Eller också tvärtom: Som bevis på ringaktning: Äsch – du är ju bara en invandrare.”Det är alltså ett bevis på högaktning när staten dömer någon för att brott? I artikeln skriver han vidare:”Enligt Brottsförebyggande rådets sätt att räkna är det alltså inte hatbrott om en invandrare hetsar mot romer eller svarta. Hatbrott blir det först när en svensk gör det. Det skall sägas att man på Brå ogillar denna regel, men tvingas följa instruktioner från Säpo. Som tydligen tar för givet att en hatisk invandrare utgör mindre risk än en svensk.”Här försvarar han alltså en myndighet (BRÅ), som har tryck på sig från SÄPO. Instruktioner att endast svenskar kan dömas för hatbrott. Inget större harm från Maciej Zaremba eftersom det slår mot svenskar, eller? För min del så anser jag att alla ska vara lika inför lagen. Jag anser att det inte ska finnas speciallagar baserade på hudfärg, etnicitet eller namn. Och jag är väldigt trött på så kallade krönikörer som har mörkhyade som sin tycka-synd-om-grupp.

 8. Greger skriver:

  Skilda etniska grupper råkar lätt i luven på varandra. Så är det här och nu i Vojakkala.Varför skulle just dessa zigenare vara oskyldiga till det som deras ovänner lägger dem till last? Även om så skulle vara fallet gäller likväl att det rent allmänt är svårt att få grupper med olika etnisk karaktär att leva i fred med varandra.Såväl Maciej Zaremba som Anna-Lena Lodenius är kända som politiskt korrekta skribeter.

 9. z999 skriver:

  Anonym:”Du är ju helt otrolig!!!Det är alltså helt okej att slå ihjäl folk?”Ja, i självförsvar, enligt mig. Om samhället/polisen brister i sitt ansvar att skydda mig från brott så anser jag att jag inte har någon skyldighet att avväga vad som är lämpligt mycket våld för att klara ut situationen. Felet är att dom som stiftar lagar tycks tro att det är som på film ibland.”Det kan ju faktiskt vara så att man tror på det man gör. Har ni funderat på det?” Ja. Och det får en att börja undra varför man försvarar sin sak med att undanta väldigt viktiga fakta och komma med gissnngar. Det är en väldigt grov anklagelse att anklaga rättsväsendet för att vara rasistiskt och för att döma folk i grupp. Att göra så är att göra det enkelt för försvarsadvokaten. Det är helt otroligt att en tidning som DN publicerar en sån artikel som är så dåligt underbyggd i förhållande till de grova anklagelserna. Skulle SD-kuriren göra liknande så skulle den vara helt körd.”Det gör att man börjar undra vad ni, som säger så, själva tycker.”Jag anser att alla människor har samma värdighet vilket innebär att de har samma rättigheter och skyldigheter och att dom är lika inför lagen oavsett ras.OBS! Detta ska inte jämföras med det meningslösa ”alla är lika värda” som jag inte tycker.

 10. Robsten skriver:

  Oki. Först. Låt oss inte blanda in rasism och antirasism i detta. Det är fråga om grova brott åt olika håll här. Folk har levt som grannar och i princip fått sina liv förstörda, detta p.g.a. beteenden hos människor, inte vilket folkslag de kommer ifrån. jag är rädd för att blandar vi in den etniska aspekten försvinner all objektivitet all värdens kos för alla inblandade. Jag såg det första programmet av Josefsson (om jag mins rätt). Skulle din uppfattning stämma Anna-Lena så skulle det programmet ljuga så grovt så Josefsson skall hamna i fängelse. Man kan ljuga i media i dag och medier ljuger, men någonstrans går gränsen faktiskt. Hur grovt som helst kan man inte ljuga ens i dagens Sverige. Skulle alla Josefsson intevjuade ljuga rakt upp och ned inför rullande TV kameror, det är vad du påstår Anna-lena. Det var fakta om den utpekade familjen staplade på rad, en präst uttalade sig, skulle allt var lögn och förbannad dikt? DÅ har vi historiens mest lögnaktiga reportage genom alla tider, Goebbels släng dig i väggen. Jag vet inte vad som stämmer eller inte i denna inflammerade historia. Men jag skulle ALDRIG påstå det du påstår Anna-Lena, inte utan väldigt, väldigt mycket på fötterna. Jag vill inte riskera min trovärdighet mot en grynvälling och knappt det. Du är ju journalist för fanken, gör ditt jobb då och intervju folk, gräv fram fakta. Jag tror inte du kommer att skriva någon liknande som du gör nu efter det.

 11. Det här var känsligt, inser jag. Vilka reaktioner. Hur många av er har läst artikeln? Jorma har varit där, det väger förstås lite tyngre. Men har du verkligen gått runt och pratat med alla sidor och lyssnat vad alla har att säga? Eller bara litat på uppgifter du fått av människor du känner?Johanna – nej jag kanske tog i men jag blir så trött på ert tjat om att människor som försöker tillvarata människors rättigheter och som stöttar minoriteter anklagas för populism och att vara politiskt korrekta. Det kan ju faktiskt vara så att man tror på det man gör. Har ni funderat på det? Det gör att man börjar undra vad ni, som säger så, själva tycker.

 12. z999 skriver:

  Måste dom absolut kallas för romer förresten? Jag föredrar det mer sagoaktiga ordet zigenare. Jag tycker att man avpersonifierar det vackra mytomspunna i den folkgruppen när man kallar dom romer. Ungefär som om folk fick för sig att gå omkring och använda sina personnummer istället för sina namn.Såna här artiklar, som den av Maciej Zaremba i DN, får mig att starkt tvivla på att Sd’s mörka historia har existerat egentligen.

 13. Anonymous skriver:

  z999: ”Att personen här överträder ett besöksförbud och ger sig in på annans (zigenarnas) mark gör att jag anser att han har förverkat sina medborgerliga rättigheter, ”romerna” har alltså rätten på sin sida och har inget ansvar för om personen överlever eller inte, dom borde inte ens ha kallats till rättegång”Du är ju helt otrolig!!!Det är alltså helt okej att slå ihjäl folk?

 14. Jorma skriver:

  Nejdu Anna-Lena försök INTE lura någon med detta inlägget! Jag är delvis rom och har dessutom mer information än både dig och media OCH polisen om denna familj.Så lägg ner ditt snyftande om familjen Grön”peppar” och ”stackars utsatta romer” när det gäller Vojakalla fallet. Du har inte en enda susning om vad du skriver om i detta inlägget. Har du ens varit i Vojakalla eller pratat med de familjer som bor där eller har tvingats flytta därifrån? Inte det?! Men det har JAG sedu, faktum är att jag var i de krokarna så sent som för 3 veckor sedan.Och en sak till, en präst är mer sanningsenlig än svensk media eller dig som person!!

 15. Anonymous skriver:

  Ser fram emot den dag Zaremba eller någon liknande skriver om t.ex. den svenska familjens öde i Ronna efter kravallerna där. Det enda jag hörde efter att de hade fått sin bil bränd som en slags sista varning var en kommentar i förbigående i P1: ”Oh ja, de flyttade visst”. Om nu romska familjer känner sig utsatta så får de väl flytta då på samma sätt som tusentals etniska svenskar redan gjort från mångkulturella områden.mvhG

 16. z999 skriver:

  Tjahapp, där ser man. Maciej Zarembas artikel var alltså bara en stor bluff, ett snyftreportage för att försvara romer som inte var värda det.

 17. roberth skriver:

  Det är föga troligt att denna familj är så oskyldiga som en del vill påvisa. Herregud läs på lite för fan. Zaramba brukar vara bra men nu satte han skägget i brevlådan

 18. Anonymous skriver:

  Undrar varför inte mitt inlägg jag skrev tidigare inte publicerades? Kanske för att jag sade att det var en rättskandal att en familj blivit trakasserade på det här viset, och för att jag sade att det är tydligt att svensk journalistik inte håller måttet?En sd-are som försvarar en zigenarfamilj finns inte i somliga tankevärld. ;-)JohannaV-sd

 19. Ska kolla de källor ni anger. Jag har inte pratat med Zaremba, vare sig nu eller tidigare, bara läst hans text. Vet inte vad han utelämnat. Men det finns saker i den som verkligen fick mig att studsa till som att personer döms utan att ha vart närvarande i rätten t ex och det här med kollektiv bestraffning.Flera av er pratar om romer som en enhetlig grupp, rättsväsendet verkar tycka det samma i det här fallet och det är vidrigt som jag ser det. Var och en har rätt att bli bedömd utifrån vad han själv gör och inte utifrån gruppfördomar. Om Zaremba mörkat något som talar mot familjen, det vet jag inte, så kan man ju lätt se att andra mörkat allt som talar för familjen i många år.

 20. Eva-Lena Jansson skriver:

  Det var med häpnad jag läste Zarembas artikel och man undrar vad alla andra journalister har sysslat med under de år som samma historia upprepats. I Medievärlden så menar ansvarig utgivare för Haparandabladet att Zaremba ger en förenklad bild av familjedramat i Vojakkala.

 21. Knapsu skriver:

  Du har tydligen helt okritiskt köpt Zarembas bild!Zaremba utelämnar många fakta om familjen och kallar anmälningar emot dem för ”struntanmälningar” när det är grova våldsbrott under en tidsperiod på 20 år!”Rätten lyssnar på skvaller” säger du! Vilka fakta grundar du DIN dom på? Domstolen har mycket mer faktaunderlag än vad du har, som enväldigt dömer ut rättsväsendet på grundval av Zarembas artikel!Läs vad Örjan Pekka säger på http://www.medievarlden.se/etik-a-politik/6-etik-a-politik/9537-oerjan-pekka-maciej-zaremba-ger-en-foerenklad-bild”– Jag tror att det är en förenklad bild att kalla det rasism, det är mycket mer komplicerat än så. Det är en sak att det faktum att de är romer kan ha försvårat deras kontakter med grannar och myndighetspersoner, men att påstå att de är utsatta för rasism? Historien talar om något annat, det är många av deras grannar som flyttat innan den senaste grannen flyttade in……Har Maciej Zaremba pratat med dig?– Ja och jag har försett honom med tidningsklipp, bland annat om alla de familjer som tvingats flytta, men det har han valt att inte ta med i sina artiklar……..Har ni fokuserat mer på det familjen anklagats för än det den varit utsatt för?– Det är fullständigt felaktigt, det finns hundratals polisanmälningar som vi aldrig skrivit om. Det har blivit en hel del artiklar om familjen, men det är inte så att vi har lyft varenda anmälan……..

 22. Delar helt din uppfattning. Rättsväsendet ser inte ut att ha hållit måttet. Men lika upprörande är, som jag ser det, mediernas brist på källgranskning. Det öppnar förfärande perspektiv.

 23. z999 skriver:

  Jag är inte antirasist men…rättsfolket är extremt överseende med trackasserier jämnt, se Rödebyfallet. Att personen här överträder ett besöksförbud och ger sig in på annans (zigenarnas) mark gör att jag anser att han har förverkat sina medborgerliga rättigheter, ”romerna” har alltså rätten på sin sida och har inget ansvar för om personen överlever eller inte, dom borde inte ens ha kallats till rättegång. Maciej Zaremba slår mot fel håll, det är själva rättssystemet på den här punkten som har enorma brister.

 24. Meiji skriver:

  Är det verkligen ett ”ypperligt grävjobb” som Zaremba har gjort?Här är några axplock av vad Zaremba medvetet utelämnar.Zaremba framställer det som ”Prästen” vad familjen närmaste granne, när familjen flyttade till byn. Det stämmer inte. Det var en annan familj som kommunen gav beskydd under två timmar varje dag (pga familjen Grönfors agerande) tills denna familjs situation blev ohållbar. Till slut löste kommunen in deras hus. Tror verkligen Anna-Lena, att kommunen löste in denna familjs hus p.g.a. en ”hatkampanj mot romer av grövsta slag”??Zaremba skriver, att ”det aldrig existerat någon terrorfamilj i Vojakkala”.Mjaha…Pappa Grönfors förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan 1992. Han har dömts för våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.Pappa Grönfors debuterade dock inte i belastningsregistret 1992 – i början på 80-talet angrep han en man med yxa. (Denna händelse utspelade sig i Kalix.)Och han är även straffad i Finland för våldsbrott på 1970-talet – vilket ju är svårt att förklara med hur han och hans familj bemöttes ca. femton år senare i byn Vojakkala…Den ene sonen, som nu dömts, förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret. Den andre sonen, som nu dömts, förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, bla dömd till 10 månaders fängelse för olaga hot 2007. Någon av sönerna (kanske den person som Zaremba fokuserar på?) har vistats på ett psykiatriskt behandlingshem efter att ha överfallit en man med kniv.De båda döttrarna, som nu dömts, förekommer under åtta resp. tre avsnitt i belastningsregistret. Ytterligare en 33-årig dotter i familjen Grönfors var tidigare straffad både i Sverige och Finland, när hon dömdes såväl i tingsrätten som i hovrätten (aug. 2008) för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande. Offret var en 60-årig kvinna.Hon besökte (tillsammans med sin bror) en kväll i januari den 60-åriga kvinnan i hennes lägenhet i Haparanda. (De kände varandra något eftersom lägenhetsinnehavarens son tidigare hade haft sällskap med henne.)Syskonen tvingade under knivhot och med slag och sparkar till sig en plånbok med tusen kronor.Under knivhot tvingade syskonen därefter den 60-åriga kvinnan att onanera åt mannen och tvingade henne att utföra oralsex med mannen och också oralsex med kvinnan.De drog målsäganden i håret så att hårtussar lossnade, sparkade och slog henne. Målsäganden fick av misshandeln smärta, rodnader, hudavskrapningar och svullnader på huvud och kropp. Syskonen berövade sitt offer friheten genom att förvägra henne att lämna bostaden. (De ska ha tagit hand om hennes telefoner, sladd till datorn och blockerat ytterdörren genom att lägga sig innanför den. )Brodern som ska ha varit med på brotten har inte kunnat ställas inför rätta då hans vistelseort var okänd skriver SR. Här är ett par länkar om just det fallet: http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=2274393http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3758443Zaremba framför, att familjen Grönfors extrema brottsbelastning är en följd på ”struntanmälaningar” mot dem och att ”selektiv information steg för steg gjorde familjen till var mans nidingar”.Domar för bl.a. dråpförsök, grov våldtäkt, rån, olaga frihetsberövande, ofredande, olaga hot m.m. skulle vara en följd av ”struntanmälaningar”??Anna-Lena Lodenius skriver vidare, att ”samtliga familjemedlemmar, oavsett om de varit närvarande när brottet skedde eller ej ..anses ha varit delaktiga i mordförsök och medhjälp till mord på en granne”.Zaremba utelämnar, att delar av händelseförloppet dokumenterades m.h.a. en videokamera. Inspelningen ingick i bevisningen, då den påvisade, att flera av de dömda fanns på plats i nära anslutning till mordförsöket.——I sin artikel gisslar Zaremba dem, som okritiskt sväljer en berättelse. Anna-Lena Lodenius bör nog ta åt sig…

 25. Anonymous skriver:

  I PKvärlden kan inte romer göra något fel. Gör de ett fel har de utsatts för rasism. Jag hade det tvivelaktiga nöjet att bo grannar med romer under några år och det var ett helvete. Hot och trakasserier från deras sida. Min då 11årige son rånades och misshandlades. rim

 26. Jag tycker nog att bilden är rätt klar. 7 av 10 grannar har inga problem med familjen, det är bara de övriga som kommer till tals. Rätten lyssnar på skvaller och gör inte en självständig bedömning. Så får det inte gå till.

 27. Anonymous skriver:

  Har läst hela artikeln i DN och blev inte klokare för det. De ena säger si och andra säger så men man måste nog ha varit på plats själv för att kunna ha någon uppfattning. mvhG

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s