Kamprad var både nazist och fascist

SVT-journalisten Elisabeth Åsbrink kommer snart med en bok, ”Och i Wienerwald står träden kvar”, där hon bland annat kommer med nya avslöjanden om IKEA:s grundare Ingvar Kamprad (hör henne i Ekot i morse, jag uttalar mig i en annan Eko-sändning, se även inslag i Aktuellt i går) . Han var uppenbarligen inte bara aktiv i fascistiska Nysvenska rörelsen och en sympatisör till Per Engdahl, vilket tidigare varit känt. Dessutom var han medlem och medlemsvärvare i nazistiska Svensk Socialistisk Samling, SSS. Tydligen ansågs han så pass viktig att Säpo upprättade en akt över honom.

Nyheterna om kopplingen till Nysvenska rörelsen presenterades redan 1994, jag hade redan tidigare själv sett uppgifter om detta i Per Engdahls arkiv som han lämnat in till Riksarkivet. För gemene man må skillnaderna mellan nazism och fascism vara hårfina. Men alla som träffat Engdahl vet att han var en vältalig intellektuell som försökte framstå som en bättre socialdemokrat, att någon ung person med dåliga förkunskaper kunde förföras av honom är inte helt obegripligt. Att Engdahl dessutom var antisemit och hade många andra saker på sitt samvete kanske inte alla som träffade honom insåg. Jag ägnade ett långt avsnitt åt Engdahls historia i boken ”Extremhögern” 1991. (Se även Daniel Pohls artikel på Expos hemsida.)

Senare har det visat sig att det inte bara var under ungdomen som Kamprad var fascist. Per Engdahl och Kamprad fortsatte att umgås och så sent som förra året har han sagt i en intervju: ”Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever.” Jag har tidigare haft en känsla av att Kamprad mest haft sympatier för människan Per Engdahl, men uttalandet antyder att han även vurmat för hans ideal betydligt längre än jag var medveten om.

Att Kamrad var nazist, redan innan han träffade Engdahl, sätter saker i en annan belysning. Det kan inte ha rått någon som helst tvekan om var SSS stod, det var en öppet nazistisk rörelse som stod nära det tyska nazistpartiet. Om Kamprad börjde där och fortsatte till Engdahl får vi utgå ifrån att han var fullt informerad hela tiden om vad det handlade om. Ser fram emot att läsa boken som tydligen framför allt handlar om den vänskap som utvecklades mellan Kamprad och Otto Ullmann från Wien som kom till Sverige med en transport judiska barn som skulle hjälpas undan nazisterna med Svenska kyrkans hjälp.

Otto kom att arbeta som dräng på familjen Kamprads gård och Kamprad och Otto, nazisten och juden, söp, jagade tjejer och umgicks, berättade Elisabeth Åsbrink i TV-inslaget igår. En motsägelsefull bild av skaparen av en Sveriges nationalikoner. (Bilden visar SSS:s ledare Sven Olov Lindholm i talarstolen.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kamprad var både nazist och fascist

  1. Pingback: Vi måste tillåta oss att komplicera bilden av Ingvar Kamprad | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.