Carola och Stålfarfar

Utanför Skurup hittar man det trevliga Johannamuseet vars grundare Manfred Almqvist skulle ha fyllt 100 år den 27 augusti. Det är ett riktigt samlarmuseum med den oförutsägbara blandningen av föremål som kännetecknar en person som helt och hållet följer sina egna intressen och böjelser (tror inte Manfred förstod ett ord som koncept). En vägg full med köttkvarnar, ett fantastiskt (och högljutt) tivolipositiv som fyller en vägg och låter som en hel orkester och komplett inredning från en damfrisering på 1950-talet är några exempel på vad som erbjuds besökaren.

Det finns en utställning om Stålfarfar som bland annat visar den cykel som han cyklade så långt med. Bland bilderna där han poserar med olika kändisar fäste jag mig särskilt vid mötet med Carola. Det resulterade i att hon skrev ett brev till honom som jag tycker säger mycket om Carola som person.

Anledningen till besöket på Johannamuseet i somras var egentligen att det pågår en utställning om Östen Warnerbring (fram till den 30 september). Här kan man bland annat se många tidstypiska skivomslag. Östen Warnerbring var på många sätt en stor artist, men det känns ändå förvånande att få veta att han 1970 utsågs till årets artist i Singapore i konkurrens med bland andra Barbara Streisand. I brevet försäkrar de inblandade att valet är grundat på strikt vetenskapliga principer.

Dessutom hamnade Östen på A-sidan och Beatles på B-sidan på en singel som gavs ut av en konfektionskedja några år tidigare. En skiva som lär betinga höga priser bland samlare.

Säger som i en klassisk slogan för kommunen: When in Europe, don’t miss Skurup!

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.