Var Anton Nilsson terrorist eller frihetskämpe?

Anton_Nilsson-1908

Anton Nilson när det begav sig, vid tiden för terrorattentatet i Malmö.

När Anton Nilson fyllde 100 år 1987, stod han och hytte med käppen på Årsta torg i ett nyhetsinslag och förklarade att han gärna skulle åka ut och hjälpa till och skipa rättvisa i någon av världens alla krigshärdar. Han bodde länge tre trappor upp i ett hyreshus i Årsta inte så långt ifrån där jag växte upp. Ungsocialist som blev socialdemokrat och fick en sådan kultstatus att många översåg med hans hyllningar till ryska revolutionen och han vänkrets långt ut på vänsterkanten på festerna kring de allt högre bemärkelsedagarna som partiet var med och arrangerade.

Krutgubbe är en beteckning som passar lite för väl med tanke på hans bakgrund. Anton Nilson var ju en av dem som dömdes i den sista rättegången där dödsstraffet användes i Sverige, det skedde i samband med ett bombattentat mot ett fartyg som använt sig av strejkbrytare i Malmö 1908. Attentatet medförde att en arbetare dog och 7 fördes till sjukhus. Avsikten var inte att skada, uppgav gärningsmännen. Facket förde en lång kamp för att mildra de enligt många alltför hårda straffen (tre personer dönmdes varav 2 till döden). Det var hårda tider, 3 000 strejkbrytare skeppades till Sverige för att hålla hamnar och fartyg i gång och lindra effekten av fackets försök att kräva anständiga arbetsvillkor.

Var Amaltheamännen, ett namn de fick efter namnet på den båt som sprängattentatet riktade sig mot, terrorister eller frihetskämpar? Kan vi se paralleller till dagens attacker i Mellanöstern och på andra håll? I samband med att det är 100 år sedan attentatet genomfördes publiceras flera intressanta artiklar som väl inte ger svar men ändå är väl värda läsning, se t ex Arbetaren och Tvärdrag. Tyvärr verkar de inte ligger utlagda på nätet. Rekommenderar däremot varmt läsning av papperstidningarna.

Arbetaren är bra som vanligt, den här gången t ex för Liv Strömquists del fem i serien ”Tröttsamma typer” om ”Föreläsningsfarfar”, alla vi föresläsares ständiga följeslagare som talar gärna och mångordigt om allt utom det som föredraget handlar om.

SSU:d debattidskrift Tvärdrag har för övrigt ryckt upp sig och blivit en alldeles utmärkt produkt under den nya ledningen Daniel Suhonen (f d ABF) och Jens Lundberg. Det senaste välmatade numret handlar i övrigt t ex om politiska broilers och innehåller flera intressanta artiklar om fenomenet att det bara är strebrar som bryr sig om politik och att den politiska eliten går över till PR-verksamhet (som GP till JKL). Det finns t o m en socialdemokratisk partiförening numera som heter ”Byråsossen”.

NYTT: Betydligt senare skrev jag ett helt kapitel om Amalthea och Anton Nilson i min bok ”Vi måste förbereda oss på död – i huvudet på en terrorist” (Atlas 2015).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Amalthea, Anton Nilsson, Arbetaren, Tvärdrag. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Var Anton Nilsson terrorist eller frihetskämpe?

 1. Anonymous skriver:

  Anton Nils(/s)on använde själv båda stavningarna…

 2. Anonymous skriver:

  Av våda blev det fel. Mördaren hette Wång och offret Beckman (en generalmajor).

 3. Robert skriver:

  Anton Nilsson hette för övrigt Anton Nilson och inget annat. Även nazisterna verkar gilla honom. Se artikeln: http://www.den-svenske.com/2008-07-12-100_ar_sedan_amalthea_sprangdes.html

 4. z999 skriver:

  Om man ska jämföra amalthea med mellanöstern så är det tydligaste den milsvida skillnaden i mentalitet. I västvärlden så spränger inte ”terrorister” sig själva till döds.Idag ses det som naturligt att arbetsgivaren kan utnyttja invandringen för att skapa låglönekonkurrens bland arbetarna, en stor skillnad mot Anton Nilssons tid. Den så kallade ”vänstern” idag har ungefär samma åsikter som arbetsgivaren.

  • Lasse Andersson skriver:

   Befriande klarsynt kommentar. Jag hoppas att vi är flera som äntligen börjar tala ut. Dagens sk ”vänster” är inget annat än en trotskister och anarkisters vinst över oss övriga. En reaktionär vänster som inte ens bör kallas vänster!

 5. Anonymous skriver:

  Giles tycker tydligen att det är okey att spränga kriminella i luften, eller at spränga folk över huvudtaget.Det lustiga med tokvänstern är att de whinar och snyftar högljutt så fort någon använder våld – så länge det inte är dem som utför våldet.Nu ser vi en minnessten över en mördare som sprängde en person till döds och allvarligt skadade mängder med andra. När får vi se en minnessten över Björn Söderbergs banemän?

 6. Greger skriver:

  Syndikalister har alltid tyckt att politiska mord är ok. De flesta av dem brukar däremot ogilla – ja rent av ta kraftigt avstånd från idén – att en socialistisk heltidsagitator ska kunna försörja sig genom rånmord.

 7. Anonymous skriver:

  Det har ju funnits en hel del terrorister också i vårt land. De flesta dock ofarliga pratmakare. Hjalmar Bång (mördade general Backman) och Anton Nilsson (Amalthea) var av en annan sort, handlngsmänniskor. Minns att Anton Nilsson ingick i ett sortiment av ”gamla kämpar” som visades upp och drog folk till möten.Gemensamt för dem alla var deras enorma fåfänga och stora egocentricitet. Tänk bara på ”skalden” Victor Arendorff, ”skådespelaren” Charlie Almlöf eller ”författaren” Texas Ljungberg. Sistnämnde hade emellertid – poserande och elegant klädd – verkat som agitator. Han hade ivrat för revolution, slutade lustigt nog med den saken när en revolution verkligen inträffade – i Ryssland.Texas var beläst och även intresserad av politik.

 8. Sven-Olof skriver:

  Lite väl mycket revolutionär glöd i denna SSU-avdelning? Titta gärna på länkarna..http://ssuumea.wordpress.com/om-ssu-umea/Läs även den utmärkta bloggartikeln angående SSU Umeåhttp://sdblogg.se/2008/07/12/levande-lik-i-garderoben-hos-socialdemokraterna/#more-2092MVH Sven-Olof

 9. Giles skriver:

  En strejkbrytare avled och 23 skadades då explosionen slet av en kätting som träffade svartfötter som mot förmodan befann sig i närheten av där bomben placerades. Hur som helst, det var ett misstag men likväl värt det. Sen så ska man komma ihåg att svartfötterna inte var arbetare utan dömda kriminella som rekryterades av ett brittiskt strejkbrytarföretag. Syftet var först och främst att de skulle ställa till med bråk och provocera arbetarna så att svenska staten skulle kunna öka repressionen. De kriminella trejkbrytarna som skeppades in i Sverige från England sysslade mest med att bråka och stöka, de knivhögg arbetare och var oerhört nära på att döda en arbetare som de högg. De straffades med 3 månaders fängelse, d.v.s. knappt någonting, och dessutom så benådades de. Strejkbrytarna fick påhälsningar av V-Gurra och fick ta emot pengar, men de knivade arbetarna fick förstås ingenting. Men det spelar ingen roll om strejkbrytarna är knivbärande huliganer eller vanliga arbetare, att bryta en strejk är fortfarande så lågt man kan sjunka i mina ögon. Anton Nilson och ungsocialisterna var hjältar som försvarade sin klass och påskyndade demokratin i Sverige. Deras domar gav också upphov till den största solidaritetsrörelsen någonsin i Sverige som kulminerade med ett fritagningsförsök i Härnösand som involverade 11,000 arbetare, d.v.s. hela trakten. Idag så mindes ett 50-tal personer från Revolutionära Fronten och Syndikalistiska Ungdomsförbundet Amalthea med blommor och tal på skogskyrkogården där Anton Nilssons minneslund finns. Tidigare under dagen så hade tusentals flygblad delats ut för att uppmärksamma Malmö26-kampanjen för de 26 åtalade strejkvakterna i Malmö som riskerar att dömas för att de gjort sin plikt och försvarat sin kamrat som misshandlats och behandlats illa av sin chef. Man deltog även i blockaden mot Ånedinlinjen som diskriminerat och sparkat 19 pakistanier, trots att vissa av dem jobbat där så länge som 23 år.Så lärdomarna från Amalthea är viktigare att minnas idag än på mycket, mycket länge. Nu är återigen våra rättigheter under attack och arbetarköpare vågar återigen behandla arbetare som rättslösa slavar.

  • Lasse Andersson skriver:

   En vettig sammanfattning. Tilläggas bör att om Anton Nilsson gjorde allt för att hålla låglönearbetarna borta så gör dagens ”vänster” tvärtom. Allt för att hämta människor med låg utbildning och som ofta styrs av religiöst mumbojumbo. Nyliberalerna ler och ”vänstern” ler. En ohelig allians.

 10. Enn Kokk skriver:

  Och den här utvecklingen, med folkrörelser som ersätts av PR-byråer, tycker jag är fullständigt åt helvete. Se min blogg, http;//enn.kokk.se/?p=1696.

 11. Anonymous skriver:

  frihetskämpe 🙂 arbetaren ligger i brevlådan och ssu:s tvärdrag ligger här hemma någonstans men jag har inte läst någon av dem… får väl ta och göra det 🙂

 12. 1915 skriver:

  Det behöver inte finnas någon motsättning mellar det töntiga begreppet ”terrorist” tillika det lika töntiga begreppet ”frihetskämpe”. Trevlig helg.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s