SD under 3 procent

Sverigedemokraterna hade fått mindre än tre procent (2,9) av rösterna om det varit val idag. Hela fyra partiet hade hamnat under riksdagsspärren: Centern, KD, Vänsterpartiet och SD.(Se DN)

En gissning som görs i DN är att detta är effekter av finanskrisen. Då föredrar människor stabila alternativ, moderaterna har gått framåt. Moderaternas ökning och SD:s minskning är statistiskt säkerställd.

Man kan ju tänka sig att det för SD:s del också handlar om effekterna av det som hände i Oslo och på Utöya. SD har på alla sätt försökt distansera sig, men det torde vara uppenbart att Anders Behring Breivik trots allt delade en del av partiets världsbild. Framför allt tror jag även dåden i Norge stärker människors önskan om förutsägbarhet, man röstar med de stora partierna som man tror sig veta mer om och känner sig tryggare med.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Alliansen, Anders Behring Breivik, Högerpopulism, Sverigedemokraterna och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.