Esprit, Benetton & Lindex sämst på etik

Att köpa dyra kläder är ingen garanti för att de är framställda på ett bättre sätt. Tvärtom. H&M hör till de pålitligaste kedjorna när det gäller att undvika barnarbete, diskriminering etc. Förmodligen för att de har ögonen på sig, inget företag granskas så noga som H&M.

TV4: s nyheter presenterade i helgen en undersökning från Konsumentverkets tidning Råd & Rön där man granskat 11 klädföretag som finns i Sverige. Sämst är Esprit, Benetton och Lindex när det gäller etik och moral i klädtillverkningen. Esprit har över huvud taget ingen sådana policy och vägrar svara på alla frågor av det här slaget.

Enligt nätverket Rena kläder blir det bättre, men det är fortfarande vanligt att arbetare inte alls kan påverka sin arbetssituation, inte får bilda fackföreningar och att säkerheten på företagen är usel. I Pakistan är en vanlig lön för en textilarbetare knappt 2 kronor i timmen (källa SvD).

Foto: Jag själv. Unga burmesiska flickor (traditionellt sminkade) säljer lokalt tillverkade kläder på den burmesiska sidan från Mae Sot i nordvästra Thailand.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Benetton, Esprit, HM, klädtillverkning, Lindex, Rena kläder. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Esprit, Benetton & Lindex sämst på etik

  1. Anonymous skriver:

    Det var precis den ”ohämmade kapitalism” du talar om som skapade det välstånd vi har i västvärlden idag. Ju mer ”ohämmad” den får vara i världen idag desto snabbare kan u-länder lämna sin fattigdom.

  2. z999 skriver:

    Problemet är globalisering utan några lagar och regler, det är det som utelämnar folk i fattiga länder till allmänt godtycke och en eventuell moral som kan finnas i vissa företag. Den enda motvikten till det är en värld med länder där folk går ihop i nationalstater, ganska lika som när fackföreningsrörelsen byggdes upp i Sverige i början på förra århundradet.Förr i tiden, för c:a 30 år sedan, så betydde högkonjunktur att löner höjdes och att företagen anställde folk och att arbetslösheten sjönk. Nu fungerar det inte på samma sätt eftersom företag som går bra i en högkonjunktur inte nödvändigtvis har någon större lust att satsa till exempel i Sverige. Den minimala uppgång som alliansen hade turen att få under sin start i regerandet hade kunnat vara minst tre till fem gånger större i ett land som mer omhuldar nationalstaten.En global ekonomi är ett kapitalistisk mål, det defnierades redan av Adam Smith (kapitalismens grundare). Gillar man ohämmad kapitalism så är förståss den typ av globalisering vi ser nu helt ypperlig.I släptåget följer en globaliserad prostitution (trafficking), men om man anser att prostitution är ok så finns det förståss inget att klaga över.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s