Villken ministerpost tänker de ge Lars Ohly?

Vänsterblocket är nu redo att bilda en gemensam regering. Självklart på ett sätt, och nödvändigt. Men knappast enkelt. Som Stig-Björn Ljunggren påpekar i Svd (nu ser jag inte citatet på nätet, läste det i tidningen): Alliansen lär ställa frågan varje gång de får chansen om vilken ministerpost Ohly ska få. Finansminister? Försvarsminister? Kan tänka mig ytterligare ett antal ministerposter som inte skulle fungera särskilt väl med vänsterpartiet vid rodret.

Medan miljöpartiet har utvecklats i en mer pragmatisk riktning är vänsterpartiet fortfarande på många sätt ett populistiskt parti som inte räknar på slutnotan och som gärna står vid sidan av och kritiserar snarare än att gå in och ta ansvar. Kan man tro att de är beredda att ändra sig i händelse av regeringsbildning? Man får hoppas.

”Energi och go”, lovar Mona Sahlin och hoppas på gott samarbete även ute i partidistrikten. Ute i kommunerna jobbar man ofta över partigränserna. Men ofta lika gärna åt höger. De områden som framför allt hålls fram är jobben, klimatet och den raserade välfärden. Jag hade hoppats på mer krafttag vad gäller företag och ekonomi. Alliansen har inte lyckats, och just nu kan man ju kanske förstå att en världsomspännande finanskris inte gör det särskilt lätt. Men jag tror knappast de svenska företagen var särskilt nöjda innan heller. Miljöpartiet är ju ett småföretagareparti och jag skulle gärna se att de profilerade sig tydligare där. Småföretagen behövs, den absoluta majoriteten av de svenska företagen har färre än 5 anställda, en hög andel är ensamföretagare.

Det känns ju inte som att vänsterpartiet kastar sig in i samarbetet med liv och lust direkt, såhär säger Lars Ohly apropå att partiet har fått krypa till korset och acceptera de budgetregler som partiet tidigare kritiserat t ex överskottsmål, budgettak och Riksbankens självständighet:
”Vi är inte lyckliga över dem, men vi accepterar dem. Vi har gjort en stor uppoffring för att få till stånd det här samarbetet.” (DN)

Läs mer: DN, Svd, HBT-sossen visar även TV-filmen där de framträder med sitt nya regeringsalternativ, Stig-Björn skriver i Expressen om det egendomliga i att partierna både har ett gemensamt valmanifest och varsitt, JMW Kommunikation, Thomas Ardenfors, Kenth Pettersson (m), Min rödgröna röra …och en förfärliga massa andra bloggar, det här är frågan där snart sagt varje bloggare har en uppfattning.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Lars Ohly, miljöpartiet, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, vänsterpartiet. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Villken ministerpost tänker de ge Lars Ohly?

  1. Konduktör blir kommunikationsminister, det var ju riktigt kul. Tycker Newsmill publicerar mycket intressant. Liksom mer vänsterorienterde Arvid Falck som jag länkar till.

  2. Anonymous skriver:

    Håller med Anna om åsikterna när det gäller Ohly.(Skrev jag detta)? Tydligen.Måste vara på väg att tappa greppet!Intressanta länkar i första inlägget.mvhMartin

  3. Jag har faktiskt ganska svårt att se vilken meningslös ministerplats de skulle kunna tänkas få och nöja sig med. Kommunikationsminister kanske? Lars Oley är ju utbildad konduktör trots allt…

  4. Vänsterpartiet lovar alltid mycket, fler jobb, mer i trygghetssystemen, etc. Men om vänsterpartiet verkligen ville åstadkomma reella förändringar hade partiet för länge sedan agerat på ett sådant sätt att det varit möjligt att ha ett fördjupat samarbete inom vänsterblocket som är det enda som ge en reell makt. Även nu när Ohly gått in i en sådan allians skruvar han på sig som om det gjorde ont någonstans, reserverar sig tusen gånger, talar om hur svårt det är att ha tagit det här steget.

  5. Anonymous skriver:

    Hej, jag har alltid ansett dig vara en seriös person som har täckning för vad du skriver – inte minst när det gäller bevakning av högerextremism. När du nu skriver att vi är ett parti ”som inte räknar på slutnotan”. Vad i hela världen har du fått det ifrån? Fakta? Belägg?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s