Europas mest bortglömda terroristgrupp

684687

Omslaget på min nya bok som är ute senare i november.

november17terrorists

Föremål som beslagtogs vid husrannsakan i en av 17 novembers lägenheter 2002.

Igår skrev DN om att det finns en oro för att en dömd grekisk terrorist fått permission och kanske tar chansen att rymma, så som flera av hans medgärningsmän tidigare gjort. Den flera gånger om livstidsdömde Dimitris Koufodinas har beviljats 48 timmars permission, vilket många anser är alldeles för tidigt med tanke på hans långa brottskatalog.

Dimitris Koufodinas var operativ chef för den vänsterextremistiska terrorgruppen 17 november, 17N, som är förvånansvärt okänd i resten av Europa. 17N uppstod under samma period som betydligt mer omtalade tyska Röda armé fraktionen, RAF, och italienska Röda brigaderna, men fortsatte betydligt längre. Slutet kom först 2002 när en av gruppens medlemmar misslyckades med att spränga en bomb vilket blev upptakten till en gigantisk rättsprocess som gjorde att de ledande dömdes (mycket är dock fortfarande okänt om framför allt de första åren i 17 novembers historia).

Jag ägnar ett helt kapitel åt 17N i min kommande bok ”Vi måste förbereda oss på död” som ligger på tryckning och bör anlända till bokhandeln senare under november. Jag berättar hela historien om gruppen som föddes som en motreaktion mot militärjuntan och som kopplats till 23 mord och otaliga väpnade rån. Men utåt sett upprätthöll de en fasad av lugna stabila medborgare, Dimitris Koufodinas var biodlare och bland de övriga fanns en ikonmålare, en instrumentbyggare och en ekonomiprofessor (en titel det inte fanns full täckning för, men det var vad grannarna trodde).  Min text är den första mer omfattande texten om 17 november på svenska.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Europas mest bortglömda terroristgrupp

  1. villacalifornia skriver:

    Kommer den som ljudbok?
    Vill gärna höra den…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s