En värmländsk Hitler – en kommande bok om de första svenska nazisterna

I september kommer min bok om Birger Furugård och de första svenska nazisterna ut på Historiska Media. Jag har arbetat med den i flera år. Mycket har skrivits om svensk nazism, även under den här äldre perioden. Men det finns få verk som berättar om människorna och rörelsen på ett mer ingående sätt. Boken bygger på en omfattande research i arkiven både i Sverige och Tyskland.

Birger Furugård var en person med stora privata problem vilket präglade hans ledarstil. Kanske hade den svenska nazismen haft större chanser till ett genombrott med en annan typ av ledare. Samtidigt fanns det något attraktivt i hans ofullkomlighet som skapade starka band av lojalitet mellan ledaren och hans följare.

I min bok väjer jag inte för att visa upp Birger Furugård med hans fel och brister och jag presenterar också de ofta märkliga individer som han omgav sig med. Genom närläsning av mängder av brev som finns bevarade i arkiven kan jag berätta mycket om hur relationerna såg ut mellan dessa människor.

Av ett särskilt intresse är Birger Furugårds täta kontakter med ledarskapet i det tyska nazistpartiet. Han reste många gånger på talarturnéer i Tyskland och brevväxlade med framför allt Himmler. Jag visar hur NSDAP på olika sätt försökte kontrollera vad som hände i den svenska naziströrelsen och hur de ansträngde sig för att informera sig även på detaljnivå kring vad som hände.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till En värmländsk Hitler – en kommande bok om de första svenska nazisterna

 1. Mikael skriver:

  Det förvånar att en biografi gällande Birger Furugård skulle kunna räcka till en bok. Nu kommer den och fel hade jag. Som jag ser det var såväl Lindholm som Furugård skrala politiker och den svenska nazismen utan resonans, en blek kopia av den tyska samt utan morgondag. Beundran för Hitler på högerkanten parad med ett nej till den krisberoende (något löjliga) nazismen.

  • annalenalod skriver:

   Jag har inte väjt för Birger Furugårds svagheter, tvärtom tycker jag dessa är en intressant del av historien. Du får läsa och berätta vad du tycker!

 2. Pingback: En värmländsk Hitler – en kommande bok om de första svenska nazisterna — Anna-Lena Lodenius – Bredberg: Rättvisa, Jämlikhet, (S)olidaritet

 3. Harald Perby skriver:

  Meddela när boken kommet ut så tar jag beslut om inköp då.

  • annalenalod skriver:

   Jag lägger upp ett inlägg när det är dags, men i bokhandelskatalogen står det september och det gäller om inte något väldigt oförutsätt inträffar.

 4. Hej!

  Kan/vill inte läsa på din hemsida, eftersom det inte finns något sätt att begränsa cookieanvändningen på den.

  Goda hälsningar,

  Peter

 5. Anders Widfeldt skriver:

  Ser mycket fram emot att läsa denna bok! Liksom för övrigt Frigjorda Tider. Olika men mycket intressanta ämnen. Angående NSDAPs syn på de svenska nationalsocialisterna har jag ett minne av att Sven Olov Lindholm en gång sa att han frågade en representant för NSDAP vilket av hans eget och Furugårds partier som de ”höll” på, och fick till svar att det berodde på vilket av dem som visade sig starkast. Egentligen ett naturligt svar utifrån ett nationalsocialistiskt synsätt, men det gjorde Lindholm besviken. Som jag förstått det hade Furugård goda kontakter med NSDAP under några år, men efter ett tag svalnade tyskarna?

  • annalenalod skriver:

   Hej, vad kul. Det blir ett speciellt år eftersom det kommer två böcker som tagit mig flera år att skriva.
   Får se när ”Frigjorda tider” kommer, vi har inget datum men hoppas snart. ”En värmländsk Hitler” kommer i september. Egentligen svalnade tyskarnas intresse för svenska nazister redan vid maktövertagandet 1933. De menade att det var svenskarnas ensak att välja sina ledare och var rädda för att behöva stå till svars för vad andra ledare och partier gjorde. De trodde dessutom att nyckeln till att påverka Sverige inte gick via nazistpartier utan via mer respekterade aktörer. Eftersom Lindholms storhetstid inföll senare än Furugårds var han aldrig den ende store ledaren i tyskarnas ögon på samma sätt som Furugård hade varit i skiftet 1920-30-tal. Det tror jag verkligen smärtade Lindholm, i synnerhet eftersom han hade så låga tankar om Furugård.

   • annalenalod skriver:

    Utgivningsdatum för båda böckerna är klara: ”Frigjorda tider” kommer ut i mitten av augusti och lanseras vid en bokmässa i Stockholm från 26 augusti. ”En värmländsk Hitler” ska vara ute 13 september.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s