En välkommen bok om radikalisering

Radikalisering - 9789144137803 | Studentlitteratur

Psykologen Håkan Järvå har gått i närkamp med frågor kring sekter och radikalisering i många år, alltifrån de första egna drabbande erfarenheterna av Scientologerna till en av myndigheter och organisationer ofta anlitad expert. Sina kunskaper har han tidigare även delgett i böckerna ”Sektsjuka” (2009) och ”Påverkan och manipulation” (2013). Hans senaste bok heter ”Radikalisering – vägar in och ut ur extremism och fundamentalism” och kom nyligen ut på Studentlitteratur. Jag recenserar den på Dokus hemsida.

Boken beskriver hur radikalisering i hög grad är en språklig process där handlingar som annars hade varit omöjliga ges en ny inramning. Järvå förklarar hur det går till när beslut, som vanligen baseras på personliga erfarenheter och känslor, börjar styras av den uppsättning normer och regler som sekten bistått med. Vägen ut handlar mycket om att återfå tron på sin egen förmåga att tänka och agera. 

Det blir som så ofta väldigt mycket fokus på sårbara individer, sekter består förstås av olika slags individer med olika kapacitet och självbild. Men det är säkert en riktig bedömning eftersom det främst är den här utsatta gruppen som kommer i kontakt med socialtjänsten och där det också finns störst möjligheter att påverka. Råden baserar sig på forskningsläget och är inte helt lätta att följa. Det handlar i hög grad om att verka på ett icke fördömande sätt och inse att åsikter och värderingar spelar liten roll både för inträdet i sekten och när någon lämnar den. När individen förmåtts att lämna sekten däremot kan åsikter förändras som en konsekvens av detta,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s