En värmländsk Hitler i SVT-programmet Sverige!

I helgen visade SVT:s kulturprogram Sverige! ett reportage om min kommande bok om Birger Furugård, Sveriges första nazistledare. Boken ”En värmländsk Hitler – Birger Furugård och de första svenska nazisterna” ges av Historiska Media och kommer ut sent i september. Reportaget om min bok börjar drygt 22 minuter in i programmet.

Programmet lyfter mycket det skabrösa i Birger Furugårds personlighet, men självklart var han också en fruktansvärd antisemit och rasist, vilket ni märker ännu tydligare om ni läser boken. Under senare delen av intervjun sitter vi på en tysk ölhall på Tegnergatan i Stockholm, en lokal som länge varit restaurang under olika skepnader. Det fanns en tysk ölhall på samma adress även på 1930- och 40-talen och den frekventerades flitigt av den tidens nazister, i synnerhet under en period då Furugårds-partiet hade sitt partikansli runt hörnet på Döbelnsgatan.

I reportaget förekommer flera bilder som jag inte har sett förut, och som jag nu försöker hitta. Det är svårt med bildmaterial kring Birger Furugård och hans parti eftersom mycket har förstörts eller stulits ur arkiven. Orginalen till många av de bilder som förekommer i äldre böcker och tidningar har försvunnit och det är därför svårt att återge dessa på något acceptabelt sätt i nya böcker. Tipsa mig gärna när ni läst boken om ni vet om andra bilder än de vi publicerar där!

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s