Zarah – på gott och ont


Idag skulle Zarah Leander fyllt 100 år. Själv har jag firat henne varje sommar i flera år, uppmuntrad av min närmaste granne på landet som är en stor Zarah Leander-fantast. Kanske låter konstigt med tanke på hennes flirt med nazismen, som jag defintivt inte tycker man ska släta över. Men så helt ovanligt var väl inte hennes beteende, och många andra har blivit förlåtna. (Ingmar Bergman, Coco Chanel, Hamsun…) Någon övertygad nazist var hon säkert inte men självklart skodde hon sig på sin stora tyska publik och den karriär som hon hade i Nazi-Tyskland.
Men om vi för ett ögonblick glömmer detta kontroversiella ämne och ser henne som en kvinnlig ikon. Gayvärlden har sedan länge tagit hennes gränsöverskridande personlighet till sina hjärtan. Hon är det närmaste man kan komma en svensk Marlene Dietrich. En kvinna som inte är något offer, som väljer vad hon vill och dikterar villkoren. En kvinna som inte trycker in sig i för små skor och korsetter utan breder ut sig både fysiskt och med en röst som har ett nästan manligt djup.

De texter hon sjöng, ofta signerade Karl Gerhard, handlar om sex och relationer till män på kvinnans villkor. Hör på ”Du är så väldigt lik en jag känner” och ”Jag är blott en stackars kvinna som försöker ta det som en man” som protesterar mot bilden av kvinnan som det svaga könet och berättar om en kvinna som rumlar runt, slåss, dricker och är otrogen och smyger in utan samvetsbetänkligheter på morgonsnåret med ”lackskorna i hand”.
Att våga vara en påfrestande diva som låter omvärlden snurra kring sig (”En filmidol”). Eller hennes kravlista på hur en man ska vara (”Det fattas en man”, nästan min favorit tror jag) som handlar om hur missbelåten hon är med att ”gamla Adams släkt blivit så defekt”. Med textraden: ”Jag vill ha en verklig karl, en karl som har temperament. Får jag blott en sådan karl så tar jag på honom patent.” Det här går ju absolut inte att ta på allvar. Men det finns något skamlöst okvinnligt i hennes uppenbarelse som man kan fascineras av och som inte åldrats.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, Zarah Leander. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Zarah – på gott och ont

 1. Robsten skriver:

  Jepp! Z, cykeln är bäst. Jag gillar inte att vara med på bild bara, därför försökte jag med ”trollsländan”, men den såg kanske inte så rolig ut trots allt.varför engagerade sig Marie-Louise hron sig i kampen mot nazismen? Inget har väl upprört mig mer än det bestialiska mordet på Jhon Hroon, och de löjliga straff gärningsmännen fick. Tyvärr har det inget med nazism att göra, det är allvarligare än så. Det har med normullösningen i samhället och slapphet i skolorna samt attitydförändringar i samhället. Gärningsmännen var 15 år gamla, de var inga ljus i skolan precis. Är det någon som tror att de hade något som kan kallas politisk uppfattning alls? Är någon så urbota dum i huvudet så att han tror att de psykopatiska gärningsmännen gjorde sitt dåd för att förverkliga några politiska ideer, vilka i så fall?Så bekvämt att skylla på nazistiska ideer, då slår man två flugor i en smäll, dels får man lite goodwill för sin kamp mot nazismen, dels så sllipper man undan alla de mycket svårare frågor som skulle ställs om man inte hade en i princip utdöd ideologi att skylla på.Jag går inte på det, har aldrig gjort, man får helt enkelt inte gå på nomenklaturans allra enklaste knep. Dessutom så fick gärningsmännen så låga straff så bara det var en knytnäva i ansiktet på föräldrarna, DET var avskyvärt. En av gärningsmännen var ute efter några månader och högg en annan person med kniv i ryggen. Tyvärr vi har ett allvarligare samhällsproblem eÄN en liten överlevande spillra av en sjuk ideologi.Mikael Wiehe räknar väl sina pengar. Tobias Hübinette sitter i fängelse för att ha försökt elda upp sin flickvän, jag vet inte om hon var ”svennehora” eller något så det var legitimt för Hübinette.

 2. Vet inte precis om vi alla lagt av. Sanningen är väl att den nazistiska världen har stagnerat, att det inte hänt så mycket nytt på sistone, som jag uppfattar det. Att det var några år sedan, tack och lov, som vi hade en serie mord med nazistiska gärningsmän. Man flyttar fokus dit där det händer saker och just nu känns t ex SD:s valframgångar och vad som händer i kommunerna mest angeläget.

 3. Gugg skriver:

  Många, som var med i den antifascistiska kampen för några år sedan, förefaller att ha lagt av. Jag tänker på namn som Antonin & Marie-Louise Hron, Mikael Wiehe, Bosse Schön, Michael Lundh, Marita Ulfskog, Björn Fries, Tobias Hübinette, Björn Lockström, Hélene Lööw, Henrik Bachner, Stephane Bruchfeldt, Björn Wallin.Din journalistkollega Christoph Andersson håller dock på för fulla muggar. Ingen vila, ingen rast här inte!Några fortsätter uteslutande lokalt. Typ Lennarth Eriksson i Karlskrona. Den förr så måttlöst skroderande mannen är emellertid idag tämligen beskedlig i sina åthävor.

 4. z999 skriver:

  Robsten, jag röstar på kortet med cykeln.

 5. Robsten skriver:

  Här ett foto på min vad med trollslända, vilket skall jag använda tycker ni?

 6. Robsten skriver:

  Mja, det kan t.o.m. hända att vi har liknande åsikter i en hel del frågor. Tyvärr går vattendelaren vid immigratiospolitiken och vid erkännandet av den politiska nomenklaturan såsom den beskrivits av Isaksson och Järvenpää. Det är egentligen samma vattendelaren. Skall testa om mitt foto fungerar här, kul att se om det funkar, alla har ju ett foto!

 7. Jag tycker inte att man nödvändigtvis måste placera in folk i fack. Framför allt ska man inte säga att invandringsmotstånd är höger, det kan lika gärna vara mitten eller vänster. Själv är jag vänster, tror på stark stat, hög välfärd och höga skatter. Fast jag är också småföretagare och rätt företagsvänlig och kanske mer liberal än vänstern i gemen. De flesta av oss är nog egentligen mer sammansatta även om vi inte alltid ser det själva.

 8. Robsten skriver:

  Jag ser nog mig själv som mittenpolitisk. Jag är värdekonservativ mittenpolitisk. I princip alla ekonomiska frågor står jag någonstans mellan mellan blocken, i övrigt är jag värdekonservativ som de flesta Kristdemokrater. En fråga skiljer mig från blockpolitiken, det är frågan om immigration och kanske i rent nationella frågor. Så var placerar du in mig?

 9. Kul att höra lite hur ni tänker.En sak till ska man kanske lägga till:Jag retar både ”extremhöger” (eller vad man nu ska kolla den kanten, nationella rörelsen, nationalistiska etnocentrisker…välj själva) och extremvänster.De flesta hyllar den enda sidan och attackerar den andra.Det ger dubbelt upp.Sedan är bloggvärlden en sak för sig. I andra sammanhang – när jag föreläser t ex – får jag massor av positiva kommenterar.

 10. Robsten skriver:

  OK. Anna-Lena, eftersom det ser ut som det gör på din blogg så lovar vi att vara lite extra snälla mot dig;-)PS.jag kan annars vara en elak jävel, det finns bloggare som raderat mig, det finns bloggare som uttryckligen bett mig sluta då de inte orkar mer o.s.v. Den längsta tråden någonsin på svenska usenet var mellan mig och en annan debattör (samt andra statister) vi skrev varje kväll i minst en timma, debatten varade i TVÅ MÅNADER, jag väntade i en månad på att dräpa till (taktiken blev klar efter en månad) jag samlade hans inlägg i ett worddokument för att sedan publicera dem på en gång och visade för fublikum hur tokigt han resonerade.DS.

 11. z999 skriver:

  A-L-L:”Ja, visst är det märkligt att jag så många politiska motståndare som kommenterar min blogg. Har själv undrat lite över det.”Du är inte speciellt fördömande oavsett vad folk har för åsikter. Du är insatt i det du skriver om och du försvara dina åsikter utan att använda så mycket klicheer. Böckerna du har skrivit tar upp intressanta ämnen.”Förslag:1) Jag försöker skapa mig egna bilder av saker och söker sällan lätta förklaringar. ”Ja, och det bidrar till att du aldrig är fördömande på förhand.”Är svår att kategorisera, går inte att direkt plocka in i ett fack och företräder ingen särskild grupp, parti odyl. (Detta uppskattas dock ofta av medierna som uppfattar mig som någorlunda objektiv.)”Jag upplever just det som en nackdel, men jag förstår att medierna ser det som att du är objektiv (objekivare än vad som är vanligt i alla fall.)”2) Jag omhuldar den ofta så baktalade liberala yttrandefriheten och jag tycker, uppriktigt, att det är intressant att lyssna på människor vars åsikter jag inte delar.” En väldigt ovanlig egenskap.”Det betyder att det finns motståndare som jag kommer rätt väl överens med (inte alla dock)”Det blir väl en naturlig följd? Sen måste det väl finnas folk som du kommer övverens med men som inte kommer övverens med dig?”3) Många av er som läser min blogg gör det förstås först och främst för att ni gillar att reta er på mig. Men det bjuder jag på.”Nej, inte bara. Du särskiljer dig från andra bloggar som retar mig mer och jag misstänker att det är dina talanger som författare och journalist som bryter igenom.Om det bara var att du retade upp folk så skulle det inte räcka långt. Du är ensam om att ha fått en låt uppkallad efter dig av Mörbyligan (Åke Bylund), ganska otroligt faktiskt.

 12. Ja, visst är det märkligt att jag så många politiska motståndare som kommenterar min blogg. Har själv undrat lite över det. Förslag: 1) Jag försöker skapa mig egna bilder av saker och söker sällan lätta förklaringar. Är svår att kategorisera, går inte att direkt plocka in i ett fack och företräder ingen särskild grupp, parti odyl. (Detta uppskattas dock ofta av medierna som uppfattar mig som någorlunda objektiv.) 2) Jag omhuldar den ofta så baktalade liberala yttrandefriheten och jag tycker, uppriktigt, att det är intressant att lyssna på människor vars åsikter jag inte delar. Det betyder att det finns motståndare som jag kommer rätt väl överens med (inte alla dock)3) Många av er som läser min blogg gör det förstås först och främst för att ni gillar att reta er på mig. Men det bjuder jag på.

 13. Robsten skriver:

  Ja det stämmer att du aldrig kallat oss för nazister. Lite märkligt att du bara har politiska motståndare på din hemsida, förbannat märkligt, har aldrig varit med om det på någon annan hemsida. Annars brukar problemet vara att folk har en massa ryggdunkare som bara håller med och höjer bloggaren till skyarna hela tiden, jobbigt det också. Kommer man då in med en kritisk åsikt (vilket händer då o då) så blir man bildligt talat köhalad direkt, ”hur understår man attackera vår högt värderade husgud!”. Det problemet har man definetivt inte här;-)

 14. Att artister ofta är politiska idioter är väl känt. Man ska vara tacksam att de är så få som får frågor som handlar politik och samhälle. Jag är inte efter att försvara Zarahs agerande under nazismen, jag tycker hon kritiserades med rätta. Samtidigt kan jag se att hon har en del kvaliteter som man kan uppmärksamma, inte minst nu såhär långt efteråt.Ni som läser mig vet – fast det inte alls har med den här frågan att göra – att jag brukar betona att SD inte är nazister och ska bemötas med argument inte med förbud exkludering etc.Däremot kan jag hålla med om att minnet av hur folk agerade mot nazisterna är orimligt långt jämfört med hur snabbt vi glömde allt korkat folk tyckte och gjorde i samband med det gamla östblocket och kommunismen.Zarah var artist, inte politiker, tack och lov.Hon hade många sidor, en del bättre en del sämre. Jag tycker inte det är rimligt att reducera henne till en enda sak: hennes relation till nazismen under ett kort skede av sitt liv.

 15. Robsten skriver:

  Ja lite märkligt faktiskt. Leander som faktiskt hade nazistiska sympatier skall man helst förlåta och inte ta det så allvarligt, det var ju då. Däremot skall man med full kraft anklaga Sverigedemokrater och andra som bara vill ha en restrektivare invandringspolitik för nazism (antagligen för att skrämma andra från samma synpunkter) dessa människor står i själva verket mycket långt från nazismen.Ett litet märkligt agerande faktiskt. När jag var barn var vi på ”landet” som det heter. Bredvid oss bodde en jordbrukarfamilj, kvinnan i huset var trevlig och jag brukade gå dit ibland. En gång när jag hade tråkigt fick jag en jättetrave veckotidningar. I några av dessa veckotidningar så fanns det intervjuer med Zara Leander. Jag kan väl ha varit 11 12 år gammal när jag läste dessa intervjuer, och i en av intervjuerna kom frågan om Leanders nazisympatier fram (tro det eller ej) och gissa vad, hon försvarade sin sympatier! det är faktiskt sant, jag var kanske 12 år gammal och kommer ihåg det fortfarande som om det var igår, jag blev mäkta förvånad, första gången i mitt liv som någon faktiskt försvarade nazismen, jag har de facto aldrig HÖRT Bergamn göra detta.

 16. z999 skriver:

  Jan Guillou har skrivit om oskicket att anklaga folk för att vara nazister på lösa grunder (eller inga grunder).Läs här

 17. z999 skriver:

  Några frågor, har Zarah backat upp den nazistiska ideologin på något idéellt sätt? Om inte så verkar det minst sagt löjligt att anklaga henne för att vara nazist. Varför inte vara lika överslätande mot henne som mot Michael Wiehe och andra artister som blivit världsberömda i Sverige genom att hylla diverse kommunistiska diktaturer. Den nuvarande definitionen på att vara nazist är att om man talat med en nazist så är man en nazist.

 18. Jo, jag har läst båda. Det skrivs mycket om Zarah just nu och det tycker jag är kul.

 19. Minst lika intressant som Tiinas artikel var Torsten Kälvemarks i Aftonbladet:http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1022199,00.html

 20. Fast nu måste jag invända. Min avsikt var inte att rentvå Zarah från anklagelserna att ha uppträtt som nazisternas propagandavapen. Vad Nazi-Tyskland stod för var helt uppenbart vid den tid som hon uppträdde där och vilken regim som Goebbels företrädde likaså.Det jag menar är att man trots detta kan se att hon har andra kvaliteter som kan vara intressanta att uppmärksamma.Läs även Tiina Rosenbergs artikel (http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1022812,00.html)i gårdagens Aftonbladet Kultur om hur Zarah blev gayikon. Den handlar om hennes gränsöverskridande personlighet, vilket väl också var det som jag var ute och for efter lite igår.

 21. z999 skriver:

  En länk till SvD om att etikettera människor som nazister-läs härDet är ju lite makabert att det är kommunister som anklagade folk för att vara nazister. Kommunismens idéer om ett klasslöst samhälle där ingen individ har något värde alls anser jag vara klart värre än vad nazismen står för. Charlotte W:”…och som medverkade i Goebbels rasistiska industri, i rasistiska filmer.”På den tiden så ansågs inte Goebbels filmer vara rasistiska och de som medverkade tyckte antagligen inte att de medverkade i något rasistiskt budskap (jämför med Astrid Lindgrens böcker med Pippis pappa som n*gerhövding). Jag anser att Goebbels filmer är klart övervärderade som förmedlare av ett rasistiskt budskap. Något propagandageni var han inte i mina ögon, det är nu i våra dagar som hans filmer har bedömts med facit i hand när man har hela bilden klar (det som är dokumenterat).Om man verkligen ville skulle man kunna samla ihop alla hollywoodproduktioner från vietnamkrigets dagar och se dom som propaganda för utrotning av vietnameser.

 22. Anonymous skriver:

  Zarah Leander fick bättre betalt än någon annan filmskådespelare i Tredje Riket. Enligt Rentschneider fick hon 150 000 riksmark per film.Hans Albers – en annan stor stjärna – fick nöja sig med 120 000 RM.Hemkommen till Sverige fick Zarah Leander svårt att komma tillbaka som artist. Det var den liberala, hitlerhatande publiken som svek.Ny Dag och andra kommunisttidningar brukade vanligen hoppa på dem som hade nassat sig, om än aldrig så lite.Officerare,gamla kyrkoherdar, gubbar i Kommerskollegium samt några politiker hos Högern och Bondeförbundet fick sina fiskar varma.Zarah klarade sig. Hon angreps aldrig av kommunisterna. Likväl misslyckades de första försöken att relansera henne. Karl Gerhard sjöng då den lite självironiska kupletten ”Lilla jänta du får vänta…”.

 23. Charlotte W skriver:

  Hm, jag rycker till lite vid jämförelsen med Bergman, som ju var gymnasist när det begav sig och inte en uppburen stjärna som valt att bo & arbeta i Berlin, och som medverkade i Goebbels rasistiska industri, i rasistiska filmer.Men visst hade hon en magisk röst, kvinnan.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s