Med 12-åriga dottern på Shakira

Gårdagskvällen tillbringade jag på en konsert i Globen med Shakira. Hon är min 12-åriga dotters stora favorit (bland annat eftersom hon började spela trummor i höstas och gillar rytmerna). Men jag måste erkänna att jag också tyckte det var klart över förväntan. Hon är en väldigt stark sångerska och musiker, dessutom en artist med stor integritet, absolut ingen Britney Spears-produkt.

Lite intressant är hur hon som så många andra blandar kulturer. Shakira beskrivs alltid som bördig från Colombia, flera sånger är på spanska. Men hennes pappa kommer från arabvärlden och hennes namn är också arabiskt. Orientalisk musik och dans (inte minst magdans) har en stor plats i hennes show. Det är etno från halva världen, indiska tempeldanserskor, keltiska klanger. Bandet består annars mest av latinamerikaner, om jag hörde rätt vid presentationen (vi hade fem skrikande tyska småtjejer raden bakom – hur sannolikt är det?).

Vi uppfattar ju ofta globalisering som något som drabbar oss, det onda kommer utifrån och äter upp det svenska. Förra året såg jag ett TV-reportage från Ikea där folk köade för att prova den exotiska gravade laxen, pepparkakorna och sillen. Precis som vi tagit parmesan, olivolja och andra italienska produkter till oss. Just den här mixen är ett globalt fenomen som är väldigt typisk för vår tid. Antar att många av er som läser min blogg är livrädda för detta. Själv har jag svårt att se det som något annat än en berikning, vi väljer fritt från ett allt större bord och det gör inte bara musik och mat utan faktiskt det mesta i livet mer spännande.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i globalisering, Shakira. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Med 12-åriga dottern på Shakira

 1. z999 skriver:

  Charlotte W:”Gängvåldtäkt förekom bland de goa svenskgrabbarna ute på skånska landsbygden när jag var ung.”Undrar vad du menar mer exakt med det? Jämför du dom med invandrare som kommer från kulturer där våldtäkt är lagligt? Om man ser till folk som döms/dömts för våldtäkt så är fall med mer än en våldtäktsman extremt sällsynt före massinvandringen. Bland svenska män är det mer vanligt att de upplever sex som något privat och inget man vill uppleva tillsammans med andra män. Från 1973 (första kvinnoåret) så kan man se en tydlig minskning av antalet överfallsvåldtäkter bland svenska män. Feministerna har faktiskt gjort ett lyckat arbete bland svenska män. Däremot så har antalet våldtäkter ökat ändå tyvärr och det beror på invandringen. Jag vill inte relativisera våldtäktsbrott på det sätt som du gör eftersom jag vet att det kan leda till livslångt lidande för kvinnan, men i majoriteten av de fall där svenskar begår våldtäkt så är förövaren berusad eller påverkad av droger.”Jag var förresten nära att utsättas för nåt slags otäckt övergrepp av ett gäng glada svenska rekryter en gång.”När du nämner rekryter så kommer jag att tänka på att amerikanska soldater stationerade på japanska öar efter andra världskriget har gjort sig skyldiga till rätt många våldtäkter. I förhör med förövare så framkommer det rätt tydligt att de etniska skillnaderna innebär att respekten för kvinnan minskar mer än man kan tro. I förhör med invandrade våldtäktsmän så tycks det fenomenet även förekomma bland dom.

 2. Charlotte W skriver:

  Gängvåldtäkt förekom bland de goa svenskgrabbarna ute på skånska landsbygden när jag var ung. Jag var förresten nära att utsättas för nåt slags otäckt övergrepp av ett gäng glada svenska rekryter en gång.

 3. z999 skriver:

  ”snacka inte skit om britney.”Precis.

 4. Anonymous skriver:

  snacka inte skit om britney.

 5. z999 skriver:

  PS, glömde nämna att hiphopens huvudstad är New York.

 6. z999 skriver:

  Karl den 12:e lär ha infört kåldolmarna till Sverige, utan att det var nödvändigt att ta in tusentals turkar. Marco Polo tog spagettin till Kina, utan att han behövde ta med sig några kineser. Pizza och diverse annan snabbmatskultur kommer från USA och den amerikanska masskulturen, trots det så kan man ibland se antirasister sitta och tindra med ögonen på en pizzeria och tror att de käkar något exotiskt. Kockens kryddor och Arno Holm har betytt mer för tillförandet av främmande kryddor i Sverige, men framförallt den tekniska utvecklingen som har kortat avstånden mellan länderna.En fördel med restauranger är att de har en meny att välja ifrån. Mångkulturen påminner mer om dagens rätt, något ensidigt och inte alltför stötande som tvingas på folk. Stötande blir det bara för de som råkar ut för gruppvåldtäkter, eller personrån, eller gamlingar i vården som inte kan tala om gamla minnen eftersom personalen inte delar gamlingens historia.Jag råkar bo i en av stockholms invandrartäta förorter. Om jag vill äta ute något som verkligen kommer från andra länder så är jag tvungen att åka in till den mer invandrarfria innerstaden.Förra året var väl utnämnt till mångkulturåret kom jag precis på. Eller var det förrförra året? Vad hände? Gav man bidrag till filmer och teatrar fullspäckade med pekpinnar som talar om hur man ska tycka?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s