Plötsligt ska alla debattera med sverigedemokraterna


Förstår inte vad som hänt, men plötsligt ska sd vara med precis överallt. I TV8 (inte bara en utan två gånger), i TV 4 på torsdag och nu ringde Åke Ortmarks program som flyttats till Axess kanal (?) i samma ärende. Ska själv sitta i morgonsoffan i fyran på fredag för att kommentera torsdagens debatt mellan Jimmie Åkesson och Mona Sahlin. (Bäva månde Åkessons, Sahlin är det definitivt skickligaste debattören av de han ska möta.)

Jag förstår det inte. Varför nu, varför inte tidigare? Varför överallt. Samtidigt.
Att ta debatten, det är ju vad alla var överens om skulle göras redan efter att valresultatet blivit klart.

Sd var också temat på gårdagens debatt i Publicistklubben i Stockholm – som för övrigt var en öppen tillställning för ovanlighetens skull (jag visste inte det, ni som undrade). Jimmie Åkesson lär ha varit där men gick rätt tidigt. Vet inte om han tyckte vi var tråkiga. Eller förutsägbara. Budskapet var det vanliga numera: ta debatten, behandla sd som vanliga partier – inte värre eller hårdare men heller ingen konstlad tystnad kring partiets förehavanden. Det är väl egentligen ganska självklart.

Vi skulle också ha diskuterat vänstern. Det gjorde vi nästan inte alls. Men läs gärna årsboken (beställs här) där bl a tidigare Expressenreportern Niklas Svensson berättar om hur Joakim Berner ställde väsentliga delar av ett reportage där man tänkt hänga ut Sveriges vänsterextremister på samma sätt som man tidigare gjort med extremhögern samt Malin Krutmeijers kritik av rapporteringen kring Osynliga partiet.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i Åke Ortmark, Expressen, Jimmie Åkesson, Joakim Berner, Mona Sahlin, Niklas Svensson, sd, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, TV8. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Plötsligt ska alla debattera med sverigedemokraterna

 1. Anonymous skriver:

  Funderar på hur Mona Sahlin ser på den debatt hon hade i TV 4 med Jimmie Åkesson. Ser hon nu sig själv som grundligt besegrad?Om ja, kommer Mona och SAP att försöka ta över SD:s åsikter gällande invandring och aborter?Nej, det är väl ingen som tror något sådant.Efter Mona Sahlins snöpliga debattnederlag mot Jimmie Åkesson blir det nog inga fler konfrontationer av det här slaget.

 2. Jonas skriver:

  Media och politiker sitter som vanligt i knät på varandra och är som vanligt förutsägbara. Det är inte förvånande att alla ska debattera nu. Det har ju börjat så nu blir det populärt ett tag. Sedan blir det populärt att skriva om någon kändis från Robinsson som opererat brösten. Då hänger alla tidningar på den trenden och politikerna börjar åter ropa för att höras.SD har gjort att alla partier som vill få uppmärksamhet kan ta debatten med SD och i dessa tider när det är svårt att göra sig hörd bakom alla dokusåpakändisar så är det klart att de hänger med.

 3. Realisten skriver:

  – Överraskande nervös Mona Sahlin som direkt hamnade i brygga. Blev mycket positivt överraskad av Jimmie Åkessons framträdande, han satte fingret precis på det problem vi pratar om på arbetsplatsen varje dag. Matchen solklart till Åkesson på knockout.

 4. Gugge skriver:

  Hörrududu! Det skulle glädja oss alla om du kunde ta dej samman och nätpublicera en bråkdel av allt som du tror dej veta. Om nazister, exempelvis. Eller varför inte oxå lite om de dina, anarkisterna!Gör nåt själv istället för att tjata på andra.

 5. Anonymous skriver:

  Jo, jag har också sett researchen i och med att hans beställningar av passfoton var offentlig handling. Men nog om det. Om nu Niklas gjorde en så bra research så kan han väl lägga ut sin artikel på sin blogg så att den kan bedömas utifrån vad som faktiskt står i din istället för vad du och Niklas säger om den. Det är ju lite svårt att bemöta ”jag har sett den, den är bra”. Lägg ut den så får vi avgöra själva.

 6. Har kollat Gudmundsson som väl mest kände in stämningen. Det är mycket äldre från SVT och SR som går där, alla känner alla. Javisst. Men perspektivet att det är en annan ton kring sd var tydlig. Även om det förstås även framfördes den vanliga uppfattningen att de ska granskas hårt. Niklas Svenssons research har jag faktiskt sett – till skillnad från dig. Den tog tre månader och det var flera personer som arbetade. Det mesta är domar och förundersökningar, lådvis med sådant. De gick efter ännu hårdare kriterier än i nazistgranskningen 1999 som han var rätt kritisk till.Alla som skulle nämnas med namn skulle vara dömda och väl meriterade i sammanhanget.

 7. Robsten skriver:

  Du har inte riktigt samma åsikt som Gudmundsson som även han bevistade samma tillställning. Han skrev en artikel om det på sin blogg.

 8. Anonymous skriver:

  Niklas granskning var ju helt baserad på en ”rödinglista” som en nazist i Linköping producerat. Han hade bl.a. plockat med klasskamrater som arbetat med temadagar mot rasism. Så det kanske inte var så underligt att artikeln aldrig publicerades, hade kunnat bli en dyr historia för expressen…Ändå anser jag att den autonoma vänstern (som jag kommer tillhör) borde granskas. Hårt. Vi har för mycket skit i ryggsäcken som vi aldrig kommer göra oss av med annars. Ständigt får jag dock stå där med besvikelsen och förvåningen, för så svårt kan det väl inte vara… Men tydligen, vilket både du och Niklas är exempel på.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s