Allt aktivare nazister på skolorna

Jag föreläste i Märsta i går kväll, och flera av dem som lyssnade berättade då att de stött på nazister som delat ut flygblad och synts i området. Den grupp som de nämnde var framför allt NFS. Det är en av flera gånger på sistone som människor jag träffar berättar om sådana aktiviteter.

Nu kommer Sveriges Radio med en undersökning som bekräftar den känsla jag har av att nazisterna är ovanligt aktiva just nu. 22 procent av de tillfrågade skolorna hade hittat nazistiska propaganda och nästan 35 procent rasistiskt klotter.

En sak jag reagerade över i radio-reportaget var att en halv procent, inte så mycket men ändå, av de tillfrågade hade rapporterat om aktiviteter på skolorna för Säpo. Påfallande många, 14 procent, ansåg dessutom att de kunde tänka sig att göra detta även om de inte var skyldiga att göra det enligt lagen (se pdf med utdrag ur undersökningen). Jag har svårt att se att en direkt kontakt mellan skolorna och Säpo är lösningen på nazistproblemet. Polisen borde rimligen ha andra kanaler för samverkan med skolorna. Även om nazister ibland står för grova brott är det ju knappast mer än på sin höjd flygbladsutdelningar och propagandaspridning som drabbar skolorna. Vilket är allvarligt nog, men knappast en fråga för säkerhetspolisen.

Samtidigt kan man förstås förstå att skolorna är oroade. Inte minst över att det kommer allt fler rapporter om nazistiskt våld. Orsaken anses vara att nazisterna är mer splittrade idag. En våldsammare framtoning blir ett konkurrensmedel och ett sätt att profilera sig, något som de använder för att locka nya sympatisörer. Det är åtminstone den förklaring som Expo har gett till Sveriges Radio. Det är särskilt Svenska motståndsrörelsen som åsyftas. För övrigt väntas ett åtal mot några av SMR:s medlemmar (bl a några från just Märsta) i morgon fredag. Jag intervjudes i går av Niklas Svensson, f d Expressen och Politikerbloggen, som numera arbetar på TV4:s Nyheter. Hans inslag om svensk nazism sänds från och med i morgon kväll.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, NSF, SMR, Svenska motståndsrörelsen. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Allt aktivare nazister på skolorna

 1. Susz skriver:

  Fruktansvärt..tja- till och med i friluftverksamheterna(typ hajk osv..vet inte om du såg ”Insider”-en socalarbetare som var nationalsocialist och medvetet ”var cool” för att pådyvla sina åsikter.) för ungdomar i 12-år åldern som redan kommit på glid..finns vuxna som ”indoktrinerar” och manipulerar…Dessa ungdomar får ju inte en chans..De vuxna ”nazisterna”använder dem som redskap..Även med musik och krigsspel som omedvetet föder hat..finns mycket här- jag har en del länkar som synliggör avhoppares verklighet..dem måste vi lyfta fram tycker jag..Och samtidigt..inte sjutton är något som är grundat på hat politik..det borde vara straffbart att ägna sig åt denna kårverksamhet..Samtidigt tycker jag att varje enskild kommun måste ta sitt ansvar och fixa bra naturliga mötesplatser för ungdomar…förr fanns en massa ungdomsgårdar ..men de togs bort..Dessa ”nazister/nationalister/socialnationalister/patrioter etc..” Jobbar ju på exakt samma sätt som onda sekter..hur kan det vara tillåtet i Sverige år 2008??? Varför är det som i dag- att mord måste till innan någon straffas? Och vem straffas- jo den indoktrinerade ungdomen..nazismens redskap….

 2. Anonymous skriver:

  den har ingenting med islams intåg att göra, det handlar om att eu har en annan syn på yttrandefrihet än sverige historiskt har haft, och eu:s syn går före.

 3. z999 skriver:

  Anonym:”knappast, tönt. det finns undantag även för yttrandefriheten, sekretess är ett sådant, men du kanske tycker att yttrandefrihet är en dogm och borde gå före allt annat?” Man bör sträva efter att den ska vara så vidsträckt som möjligt om man vill främja demokratin. En del tror att demokrati är detsamma som att gå och rösta vart fjärde år, men demokrati betyder folksstyre och du kommer aldrig att kunna spegla folkviljan om du inte låter folk yttra sig. ”kanske även att vårdpersonal ska få lämna ut upplysningar om sina patienter, snaskigt värre..”När dom börjar sin anställning så skriver dom på ett papper om tystnadsplikt som har väldigt exakta regler. Lagen om hets mot folkgrupp har inga precisa regler. ”ni är så jävla banala, lagen om hets mot folkgrupp har kunnat tillämpas innan sverige gick med i eu och innan domen mot åke green.”Domen mot Åke Green är ett typiskt resultat av en gummiparagraf som inte borde få existera. Lagar om ärekränkning borde räcka. Den är också ett resultat av omtolkningen av religionsfriheten efter islams intåg i Sverige i och med massinvandringen.

 4. Anonymous skriver:

  knappast, tönt. det finns undantag även för yttrandefriheten, sekretess är ett sådant, men du kanske tycker att yttrandefrihet är en dogm och borde gå före allt annat? kanske även att vårdpersonal ska få lämna ut upplysningar om sina patienter, snaskigt värre.. ni är så jävla banala, lagen om hets mot folkgrupp har kunnat tillämpas innan sverige gick med i eu och innan domen mot åke green.

 5. ”jag tycker de svenska domstolarna borde göra som exempelvis italien i sin brottsbekämpning av maffian, skita blankt i eu-lagen.”Glöm inte att du vill att man skall skita blankt i svensk grundlag dessutom!

 6. ””hets mot folkgrupp” går i stort inte att tillämpa i sverige längre eftersom den europeiska lagmaskinen har sagt att yttrandefrihet in absurdum väger tyngre än homosexuellas, invandrares och demokrater i allmänhets säkerhet.”Nåja, du kan ju inte räknas som en demokrat iom att du vill ta bort en av förutsättningarna för demokrati i form av yttrandefriheten. Människor som du har mer gemensamt med nazister och kommunister än vad du verkar vara i stånd att inse.

 7. vinterbadaren skriver:

  Ja du,nazismen i Sverige är verkligen det STORA problemet i dagens lugna och fina mångkulturella paradis!Ett dråpligt försök till avledningsmanöver av dina gelikar som endast leder till att ni än en gång biter er i svansen ty den slumrande tröga svensken börjar äntligen så sakteliga att vakna till!

 8. Anonymous skriver:

  Hoppas att du har rätt, Anna-Lena!

 9. Måste kommentera:”Om man exempelvis tänker att svenska judar håller på FP samt är i maskopi mediaföreteelserna DN, Sydsvenskan, UNT, Expressen o.s.v. ser man kanske ett mönster. Som finns där alla mer eller mindre nazianstuckna uttolkare förutan.”Du utgår från att det finns EN judisk vilja, en samlad tanke. Jag skulle lika gärna kunna säga att skåningarna tar över mediesverige (man fattar ingenting vad folk säger i radio och TV). Och i politiken, skåningar över allt. Den skånska viljan är precis lika disparat som den judiska, dessutom är de flesta med judisk bakgrund sekulariserade människor som har olika uppfattningar om hur mycket det ska påverka deras liv, i många fall spelar det lika lite roll som att många i Sverige är konfirmerade. Därifrån till att se en sammansvärjning är det mycket långt.

 10. z999 skriver:

  ”En våldsammare framtoning blir ett konkurrensmedel och ett sätt att profilera sig, något som de använder för att locka nya sympatisörer. Det är åtminstone den förklaring som Expo har gett till Sveriges Radio. ”Jag anser att det är hög tid att sluta lyssna på expos önskeförklaringar. Vi som har sett Anna-Lenas och andras bilder från NSF-demonstrationer vet att det är tvärtemot vad expo säger.

 11. Anonymous skriver:

  ”Håller helt med om att lagen om hets mot folkgrupp är svår att tillämpa på grund av att den hamnar i kollission med yttrandefrihet och andra grundlagsskyddade rättigheter. Vet inte riktigt hur man ska se på det, det är ju också rimligt att sådana rättigheter skyddas. FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna innehåller många motstägelser, egentligen står det t ex expressivt att rasistiska partier och organisationer ska förbjudas, men någon sådan lag har vi inte heller.”AnnaLena: Det är inte FN deklarationen om mänskliga rättigheter domstolarna följer när de inte tillämpar svensk lag längre. Det är EUs romfördrag, vilket av EG-domstolen tolkats ännu vidare. Förmodligen (om jag får spekulera) tycker de flesta länder(s ledande partier) i Europa att EG-domstolen går utöver sitt mandat, men man anser antagligen att det skulle vara en för kostsam och tidskrävande process att ändra.Därför dömer inte längre svenska domstolar efter de nationella lagarna, trots att det för att gå med i EG krävdes att straffrätten skulle vara ett område fredat från EG-inblandning.Undrar vad folkomröstningsresultatet hade blivit om frågan istället ställts:”Vill du att Sverige ska ansluta sig till en framtida EU-stat efter en övergångsperiod med mindre och mindre nationellt självbestämmande under 25 år?”

 12. Magnus skriver:

  z999: ”När jag gick i skolan så var det ingen som ifrågasatte förintelsen”.Menar du bland lärarna? I så fall bra eftersom lärarna ska företräda objektiv historia.När det gäller den anonyme som nämnde ”judarna” — att de tar över folkpartiet — är nog ett kännetecken på antisemitism att ”judarna” skrivs i bestämd form. Det visar att man tror att judar är en konspiration som är enhetlig, och Jan Milld och andra som tycks vara av den uppfattningen får finna sig i att betraktas som ideologiskt besläktade med nationalsocialism, även om det råkar vara mer någon mer allmän fascism och rasism.Sånt borde SD mycket hårdare ta avstånd ifrån, där nu allvarliga incidenter trivialiseras, positiva ND-sympatier uttrycks ofta. Det verkar finnas en stark ideologisk drivkraft för ”renhet” även beträffande människors utländska och/eller rasmässiga bakgrund bland alltför många SD-sympatisörer på nätet.Bra jobbat här och i TV Anna-Lena!z999: ”Att vissa skolelever blir nazister anser jag att är helt naturligt med den ”information” som de får i skolorna.”Det finns nog ett visst politiskt vänsterbias i skolorna, men inte ett odemokratiskt bias. De som blir nazister har nog fått sina idéer på nätet, samt är ointelligenta och lättlurade, vilket de aldrig inser eller medger men ganska lätt kan avslöjas som. Om informationen ges till elever av grupper som är ute på skolorna är ju det illa och sånt som måste tas upp till diskussion med eleverna.

 13. z999 skriver:

  Kolla in frågan i anslutning till den här artikelnSVD Och frågan är såhär:”Anser du att högerextremister ska ha rätt att sprida politisk information i skolor?”Vilket alltså betyder att man klumapr ihop ND och SD med NSF och SMR. Att vissa skolelever blir nazister anser jag att är helt naturligt med den ”information” som de får i skolorna.

 14. z999 skriver:

  Det största hotet i skolorna idag är inte nazister utan det är lärarnas avsaknad av kunskap om vad demokrati innebär vilket skapade följande situation.Läs härNär jag gick i skolan så var det ingen som ifrågasatte förintelsen och det var ingen som inte visste skillnaden mellan demokrati och diktatur. Idag lärs demokrati ut på följande sättdemokrati = alla människors lika värde = positiv inställning till massinvandring till Sverige.Demokrati betydde en gång i tiden folkstyre och syftade på att makten ska utgå från folket. En del tycks tro att demokrati är lika med att man får rösta vart fjärde år men röstningen speglar endast ambitionen att låta folket styra. Den ambitionen körs sedan över när politikerna tar beslut om mångkultur och amssinvandring utan att ens fråga folket i någon folkomröstning. För att inte tala om att ambitionen till folkstyre spolieras helt när SD’are utesluts från facket och det bara får delas ut en enda åsikt om invandringen i skolorna.

 15. Anonymous skriver:

  Liberaler ogillar vanligen skilda sätt att klumpa ihop människor. Hitlers ariska ideologi i kontrast till en hotande judendom är något som är främmande för en sann liberal.I många länder utgör judiska intellektuella något av en liberal kärntrupp. Så har det varit i Weimarrepubliken, i gårdagens och dagens Frankrike, i USA, de nordiska länderna o.s.v.Om man tror på nassarnas ZOG är man sannolikt något av en stolle.Om man exempelvis tänker att svenska judar håller på FP samt är i maskopi mediaföreteelserna DN, Sydsvenskan, UNT, Expressen o.s.v. ser man kanske ett mönster. Som finns där alla mer eller mindre nazianstuckna uttolkare förutan.

 16. Nej, helt seriöst (fast lite kul är det väl också?). Om vi nu utgår ifrån att ZOG finns, vilket vissa hävdar, och ZOG är mäktigt och starkt så tycker jag alltså att folkpartiet verkar fel kort att satsa på. Varför drar de inte in och tar över moderaterna och sossarna. Eller har de redan gjort det och hur märks det i så fall?

 17. Anonymous skriver:

  Anna-Lena! Skämt och ironi biter inte. Åtminstone inte ett dugg vad mig själv beträffar. Dessutom, vem tror du skulle låta sig imponeras av ditt flinka raljeri? Sionistisk ockupationsregering? Det var du som förde denna retoriska överdrift på tal, inte jag.

 18. Judarna styr folkpartiet. Hm.Om det finns en sionistisk ockupationsregering som är så smart som det sägs så borde den väl rimligen slå klorna i något mäktigare parti än lilla folkpartiet.Håller helt med om att lagen om hets mot folkgrupp är svår att tillämpa på grund av att den hamnar i kollission med yttrandefrihet och andra grundlagsskyddade rättigheter. Vet inte riktigt hur man ska se på det, det är ju också rimligt att sådana rättigheter skyddas. FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna innehåller många motstägelser, egentligen står det t ex expressivt att rasistiska partier och organisationer ska förbjudas, men någon sådan lag har vi inte heller.

 19. Anonymous skriver:

  jag tycker de svenska domstolarna borde göra som exempelvis italien i sin brottsbekämpning av maffian, skita blankt i eu-lagen.

 20. Anonymous skriver:

  ”hets mot folkgrupp” går i stort inte att tillämpa i sverige längre eftersom den europeiska lagmaskinen har sagt att yttrandefrihet in absurdum väger tyngre än homosexuellas, invandrares och demokrater i allmänhets säkerhet.

 21. Anonymous skriver:

  http://sydsvenskan.se/sverige/article318334.ecetydligen rimmar den svenska lagen illa med den europeiska.

 22. Anonymous skriver:

  tror det handlar om den sk skolgårdskampanjen..frågan är om inte Brb 16:12; ”förledande av ungdom” kan vara tillämplig..?

 23. Anonymous skriver:

  NSF har rätt. Judarna har ett inflytande inom Folkpartiet Liberalerna. Och detta vet journalisterna.Om judarnas påverkan är på gott eller ont vill man inte ens diskutera.Kritik av judarna finns uteslutande hos några små udda gupper, väl främst hos NSF, SMR och NF. Det är inte alltid lätt att veta när negativa uttalanden om judar blir straffvärda som ”hets mot folkgrupp”.Antisemitism hos de nationella bevakas noga av Expo, demokratisk tidskrift.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s