Spännande terapistunder i TV-soffan

Jag har börjat uppskatta TV-kanalen Axess mer och mer. Samtidigt som andra kabelkanaler som 8:an bantar ambitionerna och lägger ner seriösa program vågar Axess ta ut svängarna och sända smala program på alla upptänkliga områden.

En favorit just nu är israeliska ”Hos terapeuten” (måste vara första gången svensk TV sänder en israelisk TV-serie, eller har jag fel?). Serien består av samtal mellan en terapeut och hans klienter. Den är upplagd så att man kan följa olika patienter olika veckodagar. Jag har mest sett samtalen med Michael och Orna som talar om sitt bräckliga äktenskap med terapeuten Ruven, sänds på torsdagar 21.00, repris helgförmiddagar. På fredagarna är det terapeuten själv som går i terapi.

Terapisejourer var ramen i amerikanska TV-serien ”Tell me you love me” som mest uppmärksammades för sexscenerna. Men det finns också en dramatik i det nära samtalet som var en stor del av behållningen med den serien. Den israeliska serien, som tydligen är en jättesuccé som nu är inne på andra säsongen, vågar rensa bort i stort sett allt utom samtalen. Det är modigt och förvånansvärt spännande TV.

Läs mer: Svd, DN,
Jonas Mosskin skriver om att den israeliska serien inspirerat amerikanska bolaget HBO till en liknande serie (In treatment), Weird Science skriver om både den israeliska förlagan och den amerikanska kopian som tydligen har gick på Canal+ i somras.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Axess, Hos terapeuten. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s