En bok för kvinnliga partiledare, tycker Jan Guillou

Jan Guillou tycker att Mona Sahlin och Maud Olofsson borde läsa min och Mats Wingborgs bok ”Slaget om svenskheten” i en text i Aftonbladet. Det är förstås smickrande. Varför han rekommenderar boken just till dessa två kvinnor och inte till t ex Göran Hägglund eller Lars Leijonborg förstår jag inte. Vet inte om han har något särskilt skäl eller om det säger något om hans kvinnosyn.

Annars är Jan Guillous resonemang att man ska ta debatten med SD, inte ägna sig åt smygfilmning och inspelning för att jaga förflugna ord som Kaliber gjort. Att samma låga nivå kan finnas i MUF etc. Håller delvis med men ändå inte. Hade det handlat om fritidsaktiviteter och bara gräsrötter i partiet hade det varit en annan sak. Men här var det ju faktiskt partiledningen för ett parti som säger sig ha gjort upp med rasismen och de extremistiska övertonerna. Men visst är argumentationen viktigare och antagligen effektivare om man vill hålla tillbaks SD, det är ju därför vi valt att skriva den bok som vi just gett ut och de metoder som vi använder som handlar om öppna intervjuer och redovisade källor.

Hägglund har ju annars lämnat bakdörren öppen för SD i Ekots lördagsintervju (kommenteras av många bloggare t ex Maria Ferm, Anders Wallner, politiskt inkorrekt etc). En märklig vändning kan tyckas med tanke på hans tal i Almedalen förra året som refererades i många medier, t ex DN.

Söndagens Kaliber handlade om hot och trakasserier av SD, ett angeläget ämne. Jag var intervjuad i slutet av programmet. Hör tredje delen av Kalibers serie om SD.

”Slaget om svenskheten” har också recenserats i positiva ordalag i UNT. Dessutom finns en märklig text i AB Kultur från ett seminarium om boken i ABF-huset. Blir inte klok på vad skribenten vill säga, tolkningsförslag mottages tacksamt.

I kväll sänds också ett inslag i Kulturnyheterna där man tar upp både ”Slaget och svenskheten” och Pontus Mattsons bok om SD ”Sverigedemokraterna in på bara skinnet”. (Inslagen i Kulturnyheterna ligger kvar på nätet en vecka efter sändningen.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Göran Hägglund, Jan Guillou, Kaliber, Maud Olofsson, Mona Sahlin, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En bok för kvinnliga partiledare, tycker Jan Guillou

 1. roberth skriver:

  Är det inte tröttsamt att vara så extremt oinsatt i det man är en sk expert i?

 2. Är förstås inte överens med Mikaela, men det framgick väl att det var en ironi.OK för Sahlin, men varför ska Olofsson läsa mig och inte de manliga partiledarna i regeringen?Men visst, jag är glad för alla läsare förstås. Även Jan Guillou såklart.Har inte sett ND:s kritik, det får jag leta upp.

 3. z999 skriver:

  ”…Vet inte om han har något särskilt skäl…”Det vänstra skälet är att Mona Sahlin är ledare för vänsteroppositionen och hon har sagt att hon absolut inte kan tänka sig ett samarbete med Sd i någon form. Det betyder att hon kommer att få ta rätt hårda debatter, speciellt om vänstersidan vinner nästa val. Och det kommer inte att vara hållbart att rabbla allas lika värde och liknande ”argument”.Såg du förresten ND’s kritik av Sd’s uttalanden om situationen?

 4. Michelle skriver:

  JAG vet att du tycker EXAKT som jag gör. Därför tar du och läser igenom det här, och hjälper mig och mina vänner att få tbx våra SVENSKA RÄTTIGHETER. http://somomdetaldrigtarslut.blogg.se/2009/april/utkast-nu-satter.html

 5. Anonymous skriver:

  ”Dessutom finns en märklig text i AB Kultur från ett seminarium om boken i ABF-huset. Blir inte klok på vad skribenten vill säga, tolkningsförslag mottages tacksamt.”Tja. Kanske att skribenten tycker att ni misslyckats om deltagare vid seminariet anser att Sverigedemokraterna är så tokiga? Det måste väl vara vad som vill förmedlas med återgivandet av vad rödkoftan och den äldre mannen sa.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s